Spring naar de content

Een nieuwe politieke vete binnen de familie Le Pen is een feit

Na flinke meningsverschillen met haar vader is Marine Le Pen op een nieuw obstakel binnen haar partij Front National gestuit: haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen. Familievete, chapitre deux.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

Het Front National loopt het risico op een tweedeling in de partij door een geschil dat is ontstaan tussen Marine Le Pen en haar strijdlustige nichtje, die tijdens de lokale verkiezingen in Frankrijk, vorig jaar, als FN-lijsttrekker in het zuidelijke deel van het land bijdroeg aan de bescheiden verkiezingszege. De partij won toen overigens geen meerderheid.

Afgelopen week begonnen de problemen tussen de twee familieleden toen Maréchal-Le Pen (27 jaar) tegen de partijlijn in ging door te zeggen dat ze voorstander is van het beëindigen van de volledige vergoeding van abortus. Het is niet de eerste keer dat de politica haar eigen weg kiest: de afgelopen maand liet ze zich negatief uit over een werkweek van 35 uur (Front National is voor), en zei dat haar grootvader Jean-Marie Le Pen best een rol kan spelen in de campagne van FN (Need we say more?). Ze zei dat ze het campagne-logo van Marine, een blauwe roos als mix van het socialistische en nationalistische symbool niet begreep.

Maar de abortuskwestie is een kwestie op zich. Door zich af te zetten van de partijlijn creëert Maréchal-Le Pen een hoop onrust. Ze daagt FN-vicepresident Florian Philippot uit. Hij stelde dat Maréchal-Le Pen ‘alleen’ en ‘geïsoleerd’ is met betrekking tot haar mening over deze kwestie. Daarnaast bekritiseert nichtjelief haar tante, die maar geen duidelijke mening zou kunnen vormen over abortus. In eerste instantie was Marine Le Pen tegen, nu is is ze voor abortus.

In juli sprak Marine Le Pen haar nichtje al aan, ze moest niet proberen de schijnwerpers af te pakken en haar ‘stijfheid opgeven en wat meer team spirit ontwikkelen.’

À suivre.

Onderwerpen