Spring naar de content

Hebt u ’t al gehoord? Moslims willen kerst verbieden, of toch niet?

class="p1">Dag mevrouw van Voort. Hebt u ’t al gehoord? Rendiervormige lichtslangen moeten voortaan met hun geweien richting Mekka wijzen en op onze kerstbomen — pardon, winterbomen — zullen spoedig de eerste maansikkels prijken. Ach nee toch, zei ik winterbomen? Ik bedoel uiteraard أشجار الشتاء. Ja, nu vindt u het misschien nog lollig allemaal, maar zeg niet dat u niet bent gewaarschuwd als er straks met ras el hanout bestrooide lamsribben in uw gourmetpannetje liggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Bottomline van al deze wilde verhalen? Kerst wordt binnenkort afgeschaft, verboden zelfs. Waarom? Ach, je leest weleens iets over een rechtlijnige predikant die moeite heeft met de heidense wortels van het feest, of over een katholieke Italiaanse priest…MOSLIMS NATUURLIJK! Toen de kerstboom op de Grote Markt in Gouda deze week was toegetakeld, wisten wijzende vingers fluks het dichtstbijzijnde asielzoekerscentrum te vinden. Helaas bleek de wind de boosdoener, een zondebok van niks. Eerder waren er al vergelijkbare hoaxes over moslims die kerstbomen vernielden in Egypte en Italië, en over een islamgerelateerd kerstlampjesverbod in Zweden.

Maar goed, moslims dus. Zoals de Irakese zakenman Yassir Saad die in Bagdad een 26 meter hoge kerstboom liet plaatsen om zijn christelijke broeders een hart onder de riem te steken. En journalist Remona Aly die welwillenden in een opiniestuk in de Guardian opriep om vooral geen rekening te houden met de vrijwel non-existente kerstgevoeligheden van haar geloofsgenoten. Het zou alleen maar olie op het vuur zijn.

Zo had schedelmeter Joost Niemöller opgetogen zijn duimstok aan de kant gelegd toen hij hoorde over een Amsterdamse school waar de kerstboom dit jaar niet meer welkom was. Welke school dan, vroegen sceptici. Ja, dat ging hij ze natuurlijk niet aan hun politiek correcte neusjes hangen. En hadden ze soms nog nooit van bronbescherming gehoord? Alleen Joost mag het weten. Goed hoor, in ander nepnieuws: Verene Shepherd van de Verenigde Naties zou na Zwarte Piet ook van een witte kerst af willen. Maar natuurlijk. 

En dan de NPO. In de nieuwe kerstpromo zijn kerstlampjes, rendieren, cadeautjes, kaarsen, lekker eten, gezelschapsspelletjes, een kerstboom en genoeg wijn voor de hele maand december te zien. Behoorlijk kerstig allemaal, als je het mij vraagt. Maar wacht eens even, houdt Sybrand Niessen nou een tajine vast? En wat doet die vluchteling daar aan tafel, met zijn groene parka en een air alsof hij Christus zelve is? Vooral de uitsmijter — ‘December vier je samen’ — is bij veel preventief gekrenkte witte Nederlanders in het verkeerde keelgat geschoten als ware het een zelfgebakken minihamburgertje van separatorvlees. Kerst of niets. En Albert Heijn had ook al de kerststol tot feeststol omgedoopt. Vlug, teken de totaal doorzichtige petitie van het Forum voor Democratie. Want als kerst en Chanoeka overlappen wordt de eerste helft van de Joods-Christelijke traditie waar die jongens zo prat op gaan gewoon, hup, even in de ijskast geschoven.

En al die moslims die het kerstfeest wilden vergallen dan? Oja, die waren er eigenlijk niet, of je moest er speciaal voor op expeditie naar Somalië of Brunei. Had december toch nog zijn eigen horrorclowns gekregen.

Onderwerpen