Spring naar de content

Wat de complete voetbalwereld kan leren van Kasper Dolberg

Als het je allemaal te veel wordt, en als de laatste voetbalontwikkelingen je braakneigingen bezorgen, denk dan aan Kasper Dolberg. Denk dus dat niet iederéén mesjogge is geworden en dat heus niet álles in voetbal tot narcisme en hebzucht leidt. Je kunt ook zoals de jonge sensatie in de eredivisie gewoon doen op momenten dat anderen als halve garen uit hun dak gaan. Na een goal een handje omhoog en dan terug naar de middenlijn: zo hoort het. Die houding wens ik het voetbal in 2017 toe. Op alle continenten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Auke Kok

Een vleugje Kasper Dolberg zou wonderen verrichten. Zou voorkomen dat je je niet met de week vaker hoeft te verontschuldigen dat je van voetbal houdt. In alle geledingen van het voetbal, van corrupte voetbalbestuurders tot profs als Nemanja Gudelj met zijn hemeltergende zelfoverschatting en namaak-machismo: allemaal zouden ze er met een slokje Kasper Dolberg Normaliseringselixer op vooruit gaan.
Acht wat, doe maar twee slokjes.

Voor Dolle, zoals de midvoor van Ajax in zijn dorp op Jutland werd geliefkoosd, is voetbal een spel, geen middel om de opgefokte artiest uit te hangen. De negentienjarige verbaast zijn Deense jeugdtrainers, maar ook de trainers in Amsterdam met het gemak waarmee hij zich ontwikkelde van een linksbuiten die acties wilde maken tot een centrumspits met fantastische balaannames en wendingen. Ze verbazen ze zich over de nuchterheid waarmee Dolberg zich aanpast.

Het publiek verbaasde zich vanaf de zomer aan Kaspers totale gebrek van theater. Lage tribunes, hoge tribunes, de bal moet in het netje, klaar. Of nee: eerst goed samenspelen met zijn kornuiten en dan zien hoe de bal het beste in het netje krijgen is.
Dolbergs antieke voetbalhouding is antigif tegen de absurde onthullingen van Football Leaks. Tegen de om zich heen grijpende decadentie, uitsloverij en match fixing. Tegen de waterpijp rokende risee in het Britse voetbal, genaamd Memphis Depay. Hoe veel beter zou reservespeler Memphis zijn als hij in Manchester dagelijks een dosis Kasper Dolberg toegediend kreeg? De vraag stellen is hem beantwoorden. Als liefhebber kun je wel een shotje Kasper Dolberg gebruiken na lezing van het bericht dat Cristiano Ronaldo in China honderd miljoen euro per jaar kan gaan verdienen. Mogelijk nam ijdele Ronaldo een slokje Kasper Dolberg Normaliseringselixer en besloot hij gezellig in Madrid te blijven. Genoeg is genoeg.

Kasper Dolberg blijft hopelijk in 2017 helemaal zijn gewone, onverstoorbare zelf. Zeker is dat niet, wie weet gaat hij ook hij straks raar doen en voor de spiegel op maniertjes oefenen. In dat geval wens ik alle profvoetballers en alles wat daar omheen hangt een enorme dosis onverdunde Kasper Dolberg 2016 toe.

Onderwerpen