Spring naar de content

Het Sportjaar 2017

Het Sportjaar 2017.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

10 januari 2017
Op het Europees Kampioenschap Allround Schaatsen in Thialf wordt Sven Kramer eerste, tweede en derde. Concurrent Jorrit Bergsma, die genoegen moet nemen met een vierde, een zesde en een negende plek in het eindklassement, feliciteert Kramer: ‘Hij is duidelijk de beste, de op een na beste en de op twee na beste van het moment.’
De bronzen medaille van de Rus Koelizjnikov doet de wenkbrauwen fronsen in Heerenveen. ‘Als kind in een pot meldonium gevallen,’ aldus een anonieme ex-schaatser uit Lemmer.

18 januari 2017
De poulewedstrijd op de Africa Cup tussen Gabon en Burkina Faso wordt stilgelegd na een correcte tackle. De organisatie is teleurgesteld en spreekt van een grove schending van de toernooiregels.

29 januari 2017
Op de slotdag van het WK Jeu des boules doen drie landen een gooi naar de prijzen.

16 februari 2017
De NBA All Star Game kent een bijzondere winnaar, die niemand kent. Mart Smeets: ‘Dit was mijn laatste NBA All Star Game. Met pijn in mijn hart neem ik afscheid. Tot over drie weken, als ik afscheid neem van Gent-Wevelgem.’

25 februari
De openingsklassieker van het Vlaamse wielerseizoen loopt uit op een veldslag. Volk-zeggers en Nieuwsblad-zeggers gaan met elkaar op de vuist en verstoren de huldigingsceremonie van winnaar Peter Sagan, onder het roepen van leuzen als ‘Wij zijn het Volk’ en ‘Het Volk wil Het Volk’.

3 maart 2017
De eerste dag van de Gibraltar Open wordt ontsierd door rellen tussen verschillende groepen snookersupporters. Volgens de organisatie lag de oorzaak van de onlusten in een opmerking van een toeschouwer, die zich bij de scheidsrechter zou hebben beklaagd over het ‘ergerlijke getik’ van de snookerballen.

18 maart
Tijdens een feestelijke en zonnige editie van de Joop Zoetemelk Classic komen 12.000 mensen als tweede over de finish.

9 april
In een totaal verregende editie van Parijs-Roubaix eindigt Lars Boom op een fraaie zesde plek, ondanks dertien lekke banden en zes valpartijen onderweg. Na afloop meldt Boom – die een week eerder ook al op een knappe manier twaalfde werd in de Ronde van Vlaanderen – dat hij nog nooit zo goed is geweest.
Tom Boonen wint in Roubaix zijn laatste wedstrijd als profrenner en kondigt aan als Hans Teeuwen-imitator de theaters in te gaan.

13 april
Michel Wuyts is niet voldoende hersteld om commentaar te geven bij de Amstel Gold Race. Geruchten dat de Vlaamse commentator aan een acuut superlatieventekort lijdt, worden door zijn co-collega José De Cauwer bevestigd noch ontkend.
‘Och ja, bevestigd noch ontkend, bevestigd noch ontkend… Daweedekiknie.’

17 april
Tijdens een uitzending van Voetbal International wordt Johan Derksen in de bloemetjes gezet. Het is dubbel feest: Derksens tienduizendste argumentum ad hominem valt namelijk samen met zijn 3.333ste opmerking die haaks staat op iets wat hij eerder heeft beweerd. Derksen: ‘Het is een kutprijs, uitgereikt door een pedante flutpresentator met plastic haar op een zender met tien jaar oude politieachtervolgingen, maar in tegenstelling tot wat ik vorige week heb gezegd zal ik hem toch in ontvangst nemen, ondanks dat het natuurlijk je reinste onzin is allemaal.’

14 mei
De Grote Prijs van Barcelona loopt uit op een teleurstelling voor titelverdediger Max Verstappen. Wegens een vergeten boodschappenlevering aan de familie van Frank Lammers, moet hij drie rondes voor het einde opgeven.

15 mei
Op de Coolsingel wordt de Feyenoord-selectie gehuldigd door tachtigduizend uitzinnige fans. Trainer Gio van Bronckhorst springt in een vijver en vertelt bij Radio Rijnmond ‘natuurlijk liever kampioen te willen hebben worden, maar met de Gunfactor 2016/2017 zijn we ook ontzettend blij’.

24 mei
De terugkeer van Mart Smeets in de Tour de France is voorlopig de grootste verrassing van het Sportjaar 2017. Volgens het management van Lotto-Jumbo kan Smeets vooral in de eerste, vlakke week van groot belang zijn.

10 juni
De damesfinale op Roland Garros tussen Caroline Wozniacki en Serena Williams moet wegens geluidsoverlast enige tijd worden stilgelegd.

30 juni
Er waart een nieuw dopingmiddel door het wielerpeloton. Dat beweert de Duitse journalist Paul Hasserforder in een artikel in weekblad Der Spiegel. Een van de anonieme bronnen die Hasserforder in zijn zestien pagina’s tellende stuk opvoert, beweert dat het gaat om een middel dat in reepvorm door verschillende grote wielerploegen aan renners wordt gegeven. De codenaam van het in Canada ontwikkelde middel is ‘Energy Bar’ en zou mogelijk tot tien tot vijftien procent prestatieverbetering kunnen leiden.

12 juli
In de Eerste Ronde van het UEFA Cup-toernooi legt FC Utrecht het in twee wedstrijden af tegen het Liechtensteinse FC Vaduz. ‘Jammer dat het nu al eindigt,’ zegt Mark van der Maarel voor de camera’s van FoxSports17, ‘maar het was een schitterende ervaring om een keer in een klassiek voetballand vernederd te worden door zo’n gestroomlijnd elftal.’

22 augustus
De Nederlandse badmintonners krijgen een pluim voor hun optreden op het WK Badminton in Schotland. Daarmee worden ze vervolgens volledig weggetikt door tegenstanders uit Thailand, Vietnam, China en Macedonië.

27 augustus
Na verscherpte veiligheidsnormen in onder meer het wielrennen en het alpineskiën is nu ook de Formule 1 aan de beurt. In de Grand Prix in Spa Francorchamps experimenteert de organisatie voor het eerst met een maximum snelheid. Ook zullen er op verschillende plaatsen langs het parkoers ‘U rijdt te snel’-borden worden geplaatst.

31 augustus
Na het vertrek van Abdelhak Nouri naar Barcelona, Dirk Kuijt naar Quick Boys en Tom Beugelsdijk naar Brighton & Albion Hove verliest de Eredivisie op de slotdag van de transfermarkt nog een blikvanger. Ard van Peppen vertrekt van Roda JC naar Manchester United.
Wat Van Peppen bij de Engelse club gaat doen, is nog niet bekend.

25 september
Nadat de zevenjarige Armeen Ramzan Pasopofikplov in de finales van het Europees jeugdkampioenschap Gewichtheffen verbaasde met een verbluffende 140 kilo, deden er al snel onaangename geruchten over georganiseerd dopinggebruik in de Armeense naschoolse opvang. Winnaar van het Brons Pasopofikplovs landgenoot, de vierjarige Osman Broodjeplov, werd kort na de huldiging betrapt op urine in zijn anabolen. Volgens zijn moeder moet de urine in vervuilde babyvoeding hebben gezeten.

11 november
De NS Publieksprijs gaat wederom naar uitgeefhuis Voetbal Inside. De onthullende biografie van NEC’er Patrick Pothuizen (Potje) wint de prestigieuze publieksprijs, voor drie boeken over René van der Gijp, een boek over de boeken over René van der Gijp (door hoogleraar Thomas Vaessens) en het nieuwste werk van Yvonne Kroonenberg, Brei eens een vredesverdrag!.

5 december
Bij het WK Bowlen voor Landenteams raken vier deelnemers hun schoenen kwijt. De organisatie van het toernooi stelt zich niet aansprakelijk, wat – niet voor het eerst – een mediabrede discussie doet ontbranden of bowlers wel voldoende beschermd worden en of de sport niet steeds meer begint te lijken op de gladiatorenspelen in het Romeinse Rijk.

17 december
In Engeland wordt het vijftigjarig jubileum over de discussie over voetbal met de feestdagen gevierd. Trainer Wenger van Arsenal krijgt als discussieveteraan een dag gratis winterstop aangeboden.

Met dank aan Herman Finkers voor de onbetaalbare jeu des boules-grap.

Onderwerpen