Spring naar de content

Front National gepikeerd om ‘karikatuur’ Marine Le Pen

Chez nous is een Franse film die gaat over een jonge thuisverpleegster in het noorden van Frankrijk. Ze wordt benaderd door de top van een extremistische politieke partij Bloc Patriotique. Tot dusver een best interessante synopsis, toch? De partijtop van Front National vindt de synopsis, en vooral de uitwerking ervan, wel erg verdacht. De partijleider lijkt namelijk nogal veel op de eigen partijleider, Marine Le Pen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

‘Schandalig en ontoelaatbaar’, ‘een propagandafilm’, ‘gemaakt door de kornuiten van Goebbels’. Dit zijn enkele verontwaardigde reacties op de trailer van de film Chez Nous, die vanaf 22 februari in de Franse bioscopen te zien zal zijn. De film is gemaakt door Lucas Belvaux, de Belgische regisseur doet er zelf maar een beetje lacherig over: “Het is grappig dat ze mij verwijten dat ik een karikatuur neerzet. Mijn personages zijn minder karikaturaal dan zij. Maar ik was wel verrast door hun grove taal,” zegt Belvaux tegen het Belgische medium De Redactie. “Het is een geëngageerde film. De bedoeling is om de dialoog aan te wakkeren, niet om het FN te provoceren of angst te zaaien voor de partij.”

Bij Front National gaat dat er niet in. “Arme Marine Le Pen, die wordt voorgesteld als een karikatuur door dat dikkerdje Cathérine Jabob (die de partijleider speelt in Chez Nous – red),” schreef de FN-burgemeester van het Noord-Franse stadje Hénin-Herbeumont verontwaardigd op Twitter.


Dat de film net voor de Franse verkiezingen uitgebracht lijkt kwaad bloed te zetten. Op 23 april stapt Frankrijk naar de stembus.