Spring naar de content

Jos Heijmans: gedoemd om Den Haag en de rechter te passeren

Hij opereert op het randje. Hij wordt liever achteraf op zijn vingers getikt omdat hij handelde, dan gestraft omdat hij de boel de boel liet. Jos Heijmans, burgervader (D66) van de Limburgse gemeente Weert, hielp vorig jaar een Syrische moeder (23) en haar vier kinderen onderduiken om uitzetting naar Duitsland te voorkomen, en helpt vandaag 26 ‘kansloze’ asielzoekers zijn gemeente uit. De Limburger wil barmhartig én rechtvaardig zijn, en lijkt daarbij gedoemd om Den Haag en de rechter te passeren. Maar hoe lang nog?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

In het asielzoekerscentrum in de gemeente Weert, in de voormalige Koninklijke Militaire School, worden nog ruim 400 vluchtelingen opgevangen. Een aantal van hen zoekt asiel omdat het onveilig is in het geboorteland, zoals de Syrische moeder, een aantal van hen niet. 26 raddraaiers teisteren de gemeente stelselmatig. Diefstal, zakkenrollerij, openlijke geweldpleging en intimidatie. Een vrouw in de trein tussen Weert en Eindhoven werd bespuugd door een van de mannen.

Heijmans gaf de 26 mannen (tussen de 20 en 30 jaar oud, uit veilige Noord-Afrikaanse landen) in december, zoals hij het zelf noemde, huisarrest. Ze mogen de kazerne niet verlaten, behalve een uurtje om boodschappen te doen. Een proportionele straf, noemde Heijmans het. Nu doet hij zijn best om de mannen zijn gemeente uit te werken.

Volgens zijn critici speelt Heijmans voor eigen rechter, volgens Heijmans honoreert hij het verzoek dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) aan de burgermeesters van Nederland deed: doe wat binnen uw bevoegdheden ligt.

Heijmans werd al eens op de vingers getikt in Den Haag na de zaak met de ondergedoken Syrische familie. Hij hielp het gezin onderduiken bij vrijwilligers op verschillende adressen in Weert, omdat de 18-jarige broer van de Syrische vrouw een verblijfsvergunning in Weert had ontvangen. Zij dreigde te worden uitgezet naar Duitsland, waar zij zich vingerafdrukken had laten afnemen. Volgens de Dublin-verordening dient een asielzoekers te worden opgevangen in het land van registratie. De staatssecretaris liet over de zaak aan de Kamer weten dat hij en Heijmans ‘van mening verschillen, en dan druk ik me eufemistisch uit’. De Raad van State oordeelde in juli dat Heijmans onjuist had opgetreden en broer en zus moesten worden opgesplitst.

En nu geeft Heijmans 26 asielzoekers huisarrest. Hij wil de Weertse samenleving niet ontwrichten, liet hij gisteravond aan tafel bij Eva Jinek weten. Een burgermeester mag dan een voorbeeldfunctie hebben, hij moet eveneens staan voor humaniteit en moraliteit.

“Ik word liever op mijn vingers getikt omdat ik iets gedaan heb, dan gestraft omdat er iets uit de hand gelopen is,” vertelde Heijmans in Jinek. Of het in zijn macht ligt om de 26 mannen uit te zetten, zal de tijd leren.

Bekijk het fragment uit Jinek terug door op onderstaande afbeelding te klikken.

jinek-heijmans_hp

Onderwerpen