Spring naar de content

Ongehinderd je telefoon checken in de bioscoop met Apple

Embrace the inevitable, moeten ze bij Apple gedacht hebben. Geruchten zijn dat de nieuwe versie van het besturingssysteem iOS een functie heeft om gebruikers de mogelijkheid te geven om hun telefoon te checken in een theater of bioscoop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

En daarover is natuurlijk heel wat te zeggen. Apple gaat hier uit van ons onvermogen om een film of voorstelling bij te wonen zonder op een telefoonscherm te kijken, en voor een groot gedeelte van de huidige digitale generatie zal dit op waarheid berusten. De bioscoopfilm of theatervoorstelling wordt regelmatig doorklieft met wit licht dat storend via een ooghoek naar binnen steekt. De vermeende theaterfunctie gaat dit tegen, door een donker scherm te combineren met geluidloze notificaties.

Klinkt natuurlijk nobel, en menig cinefiel zal deze nieuwe feature verwelkomen. Maar het is ook een kwestie van de kat op het spek binden. Met een dergelijke functie op de iPhone wordt het wel erg aanlokkelijk om ook tijdens films en theatervoorstellingen de telefoon te blijven checken. En er zijn nou eenmaal mensen die eerder afgeleid zijn door wat er om hen heen gebeurt, zelfs met een donker scherm.

Want al die kleine irritaties terzijde, de bioscoop is nog steeds een van de weinige plekken waar we grotendeels – uitzonderingen daargelaten – gevrijwaard zijn van de beslommeringen van ons digitale bestaan. Misschien is het daarom voor het iOS-team een idee om een functie te bedenken die de telefoon automatisch uitschakelt zodra er voet binnen een theater of filmzaal gezet wordt. Embrace the inevitable, maar dan net even anders.

Onderwerpen