Spring naar de content

Directeur Oxfam Novib verdient 184 keer zoveel als die allerarmsten

Gisteren publiceerde Oxfam Novib een door alle media – zelfs wereldwijd – opgepikt persbericht over de schandalige verdeling van vermogens in de wereld. Citaat van algemeen directeur Farah Karimi uit dat bericht: ‘Het is een schande dat een handjevol mensen over zoveel vermogen kan beschikken terwijl één op de tien mensen moet rondkomen met minder dan 2 dollar per dag.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Farah Karimi was een aantal jaren geleden een Tweede Kamerlid voor GroenLinks, een omgeving waar retoriek tot de Persoonlijke Standaard Uitrusting behoort en de omgang met feiten en cijfers heel wat ontwikkelingspotentieel biedt.

Het bekt natuurlijk fantastisch, die vergelijking. Daarom bedien ik haar met vergelijkbare retoriek met de kop van dit blog. Er is geen woord aan gelogen maar dat maakt het nog niet relevant. Het jaarverslag van Oxfam Novib over het boekjaar 2015/2016 meldt als de totale salariskosten van Karimi een bedrag van 126.737 euro. Reken ik het om naar dollars op basis van de koers van het moment van schrijven, dan verdient – of kost – zij dagelijks 184 maal zoveel als die mensen die rond moeten komen van 2 dollar per dag. Overigens heeft Karimi een 36-urige werkweek terwijl ik denk dat die arme sloebers toch echt zeven dagen per week en misschien wel 16 uur per dag bezig zijn om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Zou ik daarvoor verder corrigeren, dan verdient Karimi misschien wel meer dan 300 maal zoveel.

Ik laat me er niet over uit of Karimi in haar functie te veel of te weinig verdient, het is allemaal in lijn met de afspraken binnen de goededoelensector.

Het gaat om het makkelijke scoren en een bijna kritiekloze pers die het zonder nuances overschrijft. Zo’n nuancering zou het bijvoorbeeld kunnen zijn om, als je die miljardairs van onethisch gedrag beschuldigt, ook te wijzen op The Giving Pledge, een Amerikaanse initiatief, gedragen door tientallen steenrijken wereldwijd, die jaarlijks tientallen miljarden schenken aan goede doelen en zich vaak hebben gecommitteerd aan het wegschenken van hun hele of bijna hun hele vermogen na hun dood. Daar gaat het om hun éigen geld. Da’s andere koek dan Oxfam Novib die het met geld van anderen en subsidies doet.

Overigens kwam ik Farah Karimi’s naam niet tegen op de site van The Giving Pledge. Iedereen kan meedoen, met zijn of haar eigen geld. Dus dat zal dan wel Karimi’s afwezigheid verklaren.

Onderwerpen