Voor wat consumptiebonnen op de inauguratie van Trump spelen
Donald Trump neemt vrijdag plaats als de 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Uiteraard gaat zijn inauguratie gepaard met een feestje, het zogenoemde inauguratiegala. En geen feestje is compleet zonder spectaculaire live-act. Het blijkt echter verrekte lastig om een artiest te vinden die bereid is op de inauguratie van de Republikein te spelen.
Ergens in Washington zit de ceremoniemeester van het aankomende gala momenteel met de handen in het haar. De A-list weigert massaal te komen. Zo werd naar verluidt Elton John benadert en lieten de overdadig geschminkte rockers van Kiss ook bij voorbaat al verstek gaan. Ook technopionier Moby werd gevraagd, zijn korte antwoord luidde: ‘Als Trump zijn belastinggegevens openbaar maakt ben ik bereid om te komen’. En ook Garth Brooks, een country-artiest die enorm is in eigen land maar in Nederland vooral bij de plaatselijke linedance-vereniging een belletje doet rinkelen, bedankte vriendelijk.
Wanneer countrysterren uit het aartsconservatieve zuiden het af laten weten is het tijd om het mantra ‘Make America Great Again’ even overboord te gooien en buiten de landsgrenzen te zoeken naar een act die wellicht wel langs wil komen. Zo gezegd zo gedaan, met als resultaat dat Celine Dion, Andrea Bocelli en de Britse Rebbeca Ferguson ook op de inmiddels imposante lijst der inauguratieweigeraars toegevoegd kunnen worden. Maar het verhaal is nog niet compleet, want de organisatoren hadden nog één naam onder aan de lijst staan, eentje die op een babyboomers-braderie niet zou misstaan.
Want als laatste werd de b-street band benaderd; een coverband van – u raadt het waarschijnlijk al – Bruce Springsteen. Juist ja, maar weinig artiesten zo uitgesproken anti-Trump (en pro-Obama) als ‘The Boss’, maar een kat in het nauw maakt vreemde sprongen. Aanvankelijk zegde de band toe te zullen spelen, en de organisatoren hoorden Born in the USA al door de galahal galmen. Maar ook deze act trok zich uiteindelijk terug, in een statement op Facebook noemden ze een optreden op het Trump-gala ‘respectloos tegenover de band waaraan we alles te danken hebben’. Je zou bijna denken dat aan die plotselinge draai een boos telefoontje van The Boss ten grondslag lag.
De tijd begint nu echt te dringen. Maar wat wil het toeval? Yours truly speelde ook ooit in een band. In een aftands garagehok in een Limburgse kansenwijk hielden we de locals wakker met standaardcovers van Nirvana en de Ramones. Erg goed werden we nooit, en toen we de stress van een halfjaarlijks optreden voor twee man en een paardenkop in een muffig poppodium, met een gage bestaande uit gratis bier niet meer aankonden (lees: meisjes wilden deejays of gevoelige singer-songwriters met een hoedje op) gaven we er al gauw de brui aan. Zodoende verruilden we onze mishandelde instrumenten voor studieboeken of een werkzaam leven.
Sindsdien zit de muzikale carrière wat in het slop bij ondergetekende, maar dat mag de pret niet drukken. Wanneer het wanhopige organisatieteam van het Trump-gala belt voor een mogelijke reünie valt er dan ook zeker wat te regelen. En vooruit: voor een extra handje consumptiebonnen verkrachten we zelfs nummers van Bruce Springsteen.