Spring naar de content

Uw hoofdredacteur wurmt zich de culinaire elite in

Tom Kellerhuis, hoofdredacteur HP/De Tijd en schrijvende kok, kon het niet laten zich in koksbuis te vermengen met beroemd culinair Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Als er één culinaire club is in Nederland waar ik me echt thuisvoel dan is het wel Les Patrons Cuisiniers. Alleen de naam al doet een geheimzinnige orde van kokende restaurateurs vermoeden, en dat is het ook. Elk lid heeft zijn palmares verdiend in zijn eigen restaurant, en heeft vaak één of meerdere Michelinsterren. Het is niet eenvoudig om toe te treden tot de club, je moet door meerdere leden worden voorgedragen en in principe moet elk lid instemmen. Les Patrons Cuisiniers werd officieel op 14 oktober 1991 opgericht door negen topkoks uit onvrede met het beleid van de andere culinaire samenwerkingsverbanden. Van de negen oprichters en kookvrienden zijn er nog maar drie in charge: John Halvemaan, Toine Hermsen en Henk Savelberg. Mede-oprichter Cees Helder is tegenwoordig reeds tien jaar voorzitter, maar gaf te kennen daar binnenkort mee te zullen gaan stoppen.

Les Patrons Cuisiniers is nog steeds vooral een vriendenclub van topkoks die elkaar en elkaars culinaire hoogstandjes weten te waarderen. En hoewel sommige oudgedienden vinden dat de club te groot is geworden – hij telt inmiddels 22 leden -, was daar afgelopen zondag 22 januari tijdens het tweede Grand Gala des Patrons en tevens 25-jarig jubileumfeest in de Landgoederij in Bunnik weinig van te merken. Daar kookten veel van de 21 patrons (slechts één van de patrons kwam wat later wegens verplichtingen elders) elk hun eigen signatuurdish voor de 260 gasten. De begeleidende wijnen werden uitgeserveerd door de patrones (de gastvrouwen, en vaak de vrouwen van de patrons).

Ik was reeds uitgenodigd als gast aan de chef’s table, de enige van de 26 tafels die in de keuken stond, met uitzicht op de verrichtingen van alle chefs. Maar ondertussen had John Halvemaan, met wie ik zou meerijden, me gevraagd mijn koksbuis mee te nemen zodat ik hem meteen zou kunnen helpen met het afmaken en uitserveren van zijn befaamde bread and butter, hier opgediend als pre-dessert, en dat in grotere portie reeds 28 jaar zijn menukaart siert, wellicht een van de oudste gerechten van Nederland dat nog nooit van de kaart is geweest.

Tom Kellerhuis met zijn oude chef John Halvemaan.

Die koksbuis weer eens te moeten aantrekken, liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen. Want wat een eer om die te mogen dragen tussen zoveel belangrijk culinair geweld. Het werd uiteraard weer een topavond die tot in de kleine uurtjes bleef doordenderen, want na het diner volgde de ene na de andere afterparty elkaar op. Er werd gestrooid met truffel en kaviaar, en vloeide de champagne en later de gin-tonics rijkelijk. Maar voordat alle gasten rond 16.00 uur arriveerden moest natuurlijk eerst nog het jaarlijkse groepsportret van alle patrons op een rij worden gemaakt, inclusief de nieuwste patron, Thijs Meliefste van restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk, die op deze avond feestelijk werd geïnaugureerd. Uw Schrijvende Kok en hoofdredacteur wurmde zich stiekem tussen het beroemde gastronomische gezelschap en liet zich opnemen in het jaarlijkse staatsieportret. Tot hilariteit overigens van de meeste patrons, die daarna, nu zonder mij, opnieuw op de foto moesten.

Onderwerpen