Spring naar de content

De jeugd van Roemenië laat zich niet gek maken

Een controversieel wetsvoorstel zorgt ervoor dat de Roemeense bevolking al voor de derde dag in groten getale de straat opgaat. Inmiddels zijn de protesten in de hoofdstad Boekarest uitgegroeid tot de grootste sinds de val van het communisme. Al is er een groot verschil met de oude protesten. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Naar schatting zijn er zo’n twee á driehonderdduizend demonstranten op de been en dat aantal lijkt nog niet over haar piek heen. De reden voor de onrust is het aannemen van een wet die corruptie door middel van ambtsmisbruik met een maximale schade van 44.000 euro weet te decriminaliseren. Dit zou een flink aantal van corruptie verdachte ambtenaren op vrije voeten stellen.

Wijdverbreide corruptie

Dat is onacceptabel voor een groot deel van de bevolking, die massaal de straat opgaat. De regering houdt voet bij stuk en heeft laten weten de wet ondanks alle onvrede niet in te trekken. De mensen op straat laten vervolgens weten dat zij iedere dag terug zullen komen, totdat hun eisen zijn ingewilligd. Voor het overgrote deel is het intrekken van de wet genoeg, maar een minderheid pleit ook voor het aftreden van de gehele Roemeense regering.

Volgens corruptiewaakhond Transparency International staat Roemenië op de 57ste plaats wereldwijd. Ter vergelijking: Nederland staat op plaats acht in de index, die in totaal 157 landen telt. Corruptie is dus wijdverbreid in Roemenië en de huidige regering wil dit gedrag nu ook nog eens gaan belonen. Al daagt president Klaus Iohannis de huidige regering opvallend genoeg voor de rechter. “Het is overduidelijk een juridisch constitutioneel conflict tussen de regering en de rechterlijke macht en het parlement,” liet hij weten. Iohannis roept de regering van premier Sorin Grindeanu op om de wetswijziging in te trekken. Of dat gaat gebeuren is de vraag.

Twitterrevolutie

Dat pikken de Roemenen dus niet. Zoals het een goede protestbeweging anno 2017 betaamt, verplaatst het protest zich als een lopend vuurtje over de sociale media. Op Twitter worden indrukwekkende foto’s gedeeld van de protesten, die bovenal een grote nationale trots en eensgezindheid laten zien met name onder de jongeren van het land.

Millennials

Het lijkt erop deze jongere generatie, de stadse millennials met een protestbord in de ene en een smartphone in de andere hand, voor op de barricades staat. Dat is natuurlijk niet uitzonderlijk. Enkele jaren geleden zagen we deze zogenoemde Twitterrevoluties ook in Kiev en Caïro ontstaan.

Maar in Oost-Europa is er een factor die wellicht nog eens extra meespeelt. In het in rap tempo vergrijzende, voormalige Oostblok is ondertussen een hele generatie opgegroeid die het verstikkende klimaat van het communisme alleen uit verhalen kent. Dit zijn de nieuwe Oost-Europeanen, die corrupte plucheplakkers van de oude stempel niet langer meer tolereren en niet bang zijn om hun mening te laten horen. Zij genoten betere opleidingen dan hun ouders, spreken Engels en komen in aanraking met leeftijdsgenoten uit andere delen van Europa.

De tekst gaat verder onder deze tweet.

De beloofde vooruitgang in levensstandaard die met het toetreden van Roemenië tot de Europese Unie werd beloofd, wordt voor een belangrijk deel gestagneerd door de grootschalige corruptie in het land. Sterker nog, de Europese Unie uit grote zorgen over de nieuwe wet en noemt het een ‘achterdeur’ naar het toestaan van corruptie door ambtenaren.

Eens is het genoeg geweest, en die tijd lijkt nu aangebroken. Het is do or die voor de Roemeense jeugd.

Onderwerpen