Spring naar de content

Wat er (nu al) mis is aan Ajax’ record-aankoop

Nooit eerder maakte een Nederlandse club zoveel geld over naar een buitenlandse club als Ajax nu met twaalf miljoen euro voor David Neres. Dit is een snelle negentienjarige buitenspeler van São Paulo FC met flitsende acties. Maar twaalf miljoen is ook, om met ‘meesterscout’ Piet de Visser te spreken, een pittig bedrag voor een Braziliaan met welgeteld acht wedstrijden in het eerste team van São Paulo achter zijn naam. Het wordt nog iets pittiger als je je bedenkt dat de vergoeding dankzij bonussen kan oplopen tot vijftien miljoen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Auke Kok

Het woord pittig wordt een eufemisme als je filmpjes bekijkt waarin de hoogtepunten van Neres op een rij staan. In die filmpjes vallen behalve een aanstekelijke lust tot dribbelen ook op dat de dynamische linkspoot soms geen idee lijkt te hebben wat hij onderneemt. Bovendien ontstaat er na het eerste balcontact vaak veel ruimte tussen bal en voet. Soms wel een meter en daar kom je zelfs in onze matige eredivisie niet meer mee weg.

Als wat er op YouTube te vinden is aan skills en highlights inderdaad het beste van Neres is, dan is twaalf miljoen niet pittig, maar zwaar overdreven. De twee jaar jongere Justin Kluivert speelt doordachter en gecontroleerder, ben je geneigd te denken.

Je mag aannemen dat de scouts van Ajax de rappe Braziliaan, overigens vaak met nummer veertien, meerdere malen in actie hebben gezien en dat Neres toen kunsten vertoonde die YouTube om onbegrijpelijke redenen niet hebben gehaald. Anders valt deze transfer niet goed te verklaren. Volgens De Visser, die de Zuid-Amerikaanse markt goed kent, heeft Neres de potentie om de top te halen. Dat zal best, maar ‘potentie’ is wat magertjes voor een talent dat nog maar net komt kijken op het hoogste niveau en dat binnenkort toch alweer twintig wordt.

Hebben al die honderden scouts die Brazilië als hun jachtterrein beschouwen niet opgelet? Of lachen ze zich nu een hoedje om deze afkoopsom?

Niemand kan nog weten hoe de Braziliaan omgaat met verhoogde weerstand en tegenslagen. Het is dus nogal een gok. Mateja Kezman, de tot nu toe duurste aanschaf in het buitenland, had zich al enkele seizoenen in de hoogste Servische divisie gemanifesteerd toen hij in 2000 naar PSV kwam. Kezman scoorde er ook in Eindhoven lustig op los en vertrok in 2004 naar Chelsea.

Dat is uiteraard het scenario dat Ajax voor ogen heeft. En als dat lukt, dan mogen de Ajaxfans die in dat geval over enige tijd staan te juichen voor Neres niet meer klagen dat ‘hun’ talenten zo snel worden weggeplukt. Neres debuteerde pas in november 2016 voor São Paulo en is nu alweer naar het koude Nederland gevlogen. Het meest bekeken filmpje over Neres heet Future of São Paulo. Door toedoen van Ajax hebben de Braziliaanse fans extreem kort van deze toekomst mogen dromen.

Onderwerpen