Spring naar de content

De schokkende World Press Photo 2017 verdeelt de meningen

De dramatische foto van de doodgeschoten Russische ambassadeur Karlov en schutter Mevlut Mert Altintas is gekozen tot World Press Photo 2017. Dit zijn de reacties op de bekendmaking.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De foto staat symbool voor de ‘haat in onze tijd’, volgens de jury van de jaarlijkse fotowedstrijd. De Turkse fotograaf Burhan Ozbilici maakt de plaat vlak nadat de 22-jarige Altintas bij de presentatie van een fototentoonstelling in Ankara de Russische ambassadeur in Turkije Andrej Karlov heeft doodgeschoten. “Elke keer dat de foto in beeld kwam, schrok je terug omdat het zo explosief is. Het is de belichaming van wat de World Press Photo van het jaar is en moet zijn,” staat er in het rapport.

Impactvol

De foto – Altintas staat met een geheven pistool naast het dode lichaam van Karlov – houdt de gemoederen bezig. Want wordt er geen terrorist mee op een voetstuk gezet? De voorzitter van de fotowedstrijd Stuart Franklin vindt van wel. Hij stemde tegen de afbeelding van Ozbilici. “Het staat buiten kijf dat het een impactvolle afbeelding is. Toch was ik tegen de uitverkiezing van de foto tot Foto van het Jaar,” schrijft hij op The Guardian. “Sorry, Burhan. Het is een foto van een moord waarin zowel de moordenaar als zijn slachtoffer staan. Daarmee vind ik hem even moreel problematisch als het publiceren van een onthoofding.”

Zijn collega in de jury Lars Boering ziet dit anders. “De winnaars in voorgaande jaren waren misschien meer poëtisch en open ter interpretatie, maar deze foto is een sterke weergave van een zeer gewelddadige gebeurtenis door een dappere fotograaf,” zegt hij tegen The New York Times.

Aanmoediging

De 59-jarige fotograaf, al 27 jaar werkzaam voor persbureau Associated Press (AP) beschouwt de toekenning een erkenning voor zijn vakgebied. “Ik doe mijn best om het vak dat ik heb geleerd bij mijn collega’s van AP zo goed mogelijk te vertegenwoordigen,” vertelt hij. “Tegelijk is de prijs een bevestiging dat de wereld dringend goede journalistiek nodig heeft. In die zin is het een aanmoediging voor alle journalisten. Maar natuurlijk ben ik ook persoonlijk blij met de erkenning van mijn werk.”

Dit jaar stuurden liefst 5034 fotografen uit 125 landen in totaal 80.408 beelden in, maar er kan er maar één winnen.