Spring naar de content

Met Omloop Het Nieuwsblad start het feest der herkenning weer

Na een wereldkampioenschap in de zandbak van Doha vorig seizoen en de traditionele woestijnraces ter opening van deze jaargang gaan we dit weekend met Omloop Het Nieuwsblad weer de Vlaamse klei in. Heerlijk voor de liefhebber. Al is er een strijd gaande tussen de vernieuwers en de traditionelen in de wielrennerij. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

De koningskoppels Michel en José van de VRT en Maarten en Herbert bij onze NOS mogen dit weekend weer van stal. Met Omloop het Nieuwsblad staat de traditionele start van het wielerseizoen na een winter vol klapschaatsen en cyclocrossen weer helemaal klaar voor de start en daarmee de start van het klassiekerseizoen van het wielerjaar 2017.

Spagaat

Het wielrennen is de afgelopen jaren in spagaat weten te belanden. Enerzijds zijn er de innovators als (voormalig) voormannen als Pat McQuaid en Brian Cookson die de sport hebben willen globaliseren en de marketeers die er – met VIP-tenten en andere parkoersen voor de bereikbaarheid daarvan – een financieel slaatje uit willen slaan. Daartegenover staan de ‘klassieken’, die het liefst teruggaan naar de tijd van Hennie Kuiper en Jan Janssen. Heroïsche tijden met renners die met gevaar voor eigen leven monstrueuze bergen bedwingen. Maar herinnert u zich de sneeuwrand, die onze Nederlandse Giro-hoop afgelopen jaar in een flits doorboorde nog? Het moderne wielrennen kent wel degelijk zware lakmoesproeven.

Maar vernieuwing blijkt voor enkelen lastig. Met de Omloop het Nieuwsblad voor de deur wordt er zeker bij onze zuiderburen hevig gediscussieerd. Nee, niet over de grotere winstkansen van Tommeke Boonen ten opzichte van olympisch kampioen Greg Van Avermaet, maar over enkele innovaties. Een stukje metaal en een andere remtechniek bijvoorbeeld.

Schijfrem

De internationale wielerbond UCI heeft het experiment met de schijfrem namelijk opnieuw opgestart. Deze ronde schijf in het wiel moet de klassieke velgrem vervangen. Het zou het remmen een stuk directer en veiliger maken, maar daar zijn de renners het niet mee eens. Volgens de renners is de rem te vergelijken met de achterkant van een slagersmes. De remmen zijn vorig jaar juist in de ban gedaan nadat de Spaanse renner Francisco Ventoso tijdens Parijs-Roubaix door de schrijfrem een ernstige beenwond opliep.

De tekst gaat verder onder de tweets.

Zelfs Chris Froome mengt zich in de discussie. “Als een heet mes zoals dit een slagader raakt, zou een renner in grote problemen kunnen komen,” zegt de Britse renner tegen Cyclingnews. Toch is Froome niet de eerste renner die zich mengt in de discussie rond een innovatie.

Stukje asfalt

In de aanloop naar de Omloop is in België bijna een nationale rel ontstaan rond een gootje. De Eikenberg, een van de tientallen klimmetjes tijdens de 73ste editie van de koers, wordt namelijk voorzien van een laagje asfalt. Daar is niet iedereen blij mee. Zo noemt de Vlaming Sep Vanmarcke de afdaling ‘een Formule 1-circuit’. Een omwonende protesteert op zijn eigen manier.

Het is de paradox van een sport die aan de ene kant wil vernieuwen en veiliger wil zijn, maar ook de eigen charme wil behouden. De Vlamingen zijn daar een kei in. Dit wielerjaar hoeven we niet alleen te genieten van koersen als Het Nieuwsblad, maar kunnen we ook voor een dubbeltje op de eerste rij zitten hoe men elkaar bevecht op het gebied van vernieuwingen. Ik pak de popcorn vast.

Omloop Het Nieuwsblad is op zaterdag vanaf 13.30 te volgen op EEN en vanaf  14uur15 op NPO1.