Spring naar de content

Pauw & Jinek: de gedoodverfde opvolgers van Matthijs

Ergens in de nabije toekomst neemt Nederland afscheid van de Wereld Draait Door en van Matthijs van Nieuwkerk in de vooravond. In 1997 bundelde ‘rode omroep’ VARA de krachten van Sonja Barend en Paul Witteman en verzorgt sindsdien het gesprek van de dag. Barend & Witteman ging na acht jaar ter ziele, Witteman ging op in Pauw & Witteman en ook dat huwelijk strandde na acht jaar. Gisteravond testten de VARA en KRO-NCRV het gedoodverfde nieuwe gesprek van de dag: Pauw & Jinek. Voorbestemd voor de vooravond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Pauw en Jinek. Niet alfabetisch, zoals de vorige edities van het duoformat, maar hiërarchisch. Mentor Jeroen Pauw van Pauw (VARA) en protegé Eva Jinek van Jinek (KRO-NCRV). Beide praatprogramma’s komen uit de koker van TVBV, het productiebedrijf van Jeroen Pauw en de voormalige Endemol-directeur Peter Adrichem. Vrijdag presenteerden Jinek en Pauw zichzelf bij buurman Matthijs van Nieuwkerk, die Jinek bij wijze van een compliment uitmaakte voor tovenaarsleerling. Een vakzuster vond diezelfde week al dat Jinek ‘bij vlagen zelfs iets van de oude Sonja Barend’ heeft. Tovenaar Pauw keek tevreden naar zijn beschermeling en zei dat ze gelijkwaardig waren.

Pauw & Jinek is nu nog een vijftiendaagse verkiezingstalkshow maar laten we die als gezamenlijke meesterproef beschouwen. De gelijkwaardigheid was niet ver te zoeken. Jinek zat dan wel aan Pauws rechterhand en zij mocht dan bier drinken (dat na dertig minuten op was) en hij rode wijn (die onaangeroerd bleef of onzichtbaar werd bijgevuld); de twee vielen elkaar niet in de rede. Hij strooide wat cynisme, zij sneed de man-vrouwverdeling in de Tweede Kamer aan.

Krol wilde de AOW terug naar 65, rekenfoutje of niet, en Zijlstra was het weer eens waanzinnig eens met collega Mark Rutte.

In aflevering een schoven vaste gasten Joost Vullings en Xander van der Wulp van de NOS aan en spraken Halbe Zijlstra (VVD), Emilie Roemer (SP) en Henk Krol (50PLUS). Inhoudelijk kwamen de drie niet veel verder dan zij in de voorgaande debatten en interviews waren gekomen. Krol wilde de AOW terug naar 65, rekenfoutje of niet, Zijlstra was het weer eens waanzinnig eens met collega Mark Rutte en Roemer wilde gewoon heel graag praten over de keuzes van het volgende kabinet. Een opmerking van Zijlstra die haast het bestaansrecht onder Pauw & Jinek vandaan sloeg (‘De mensen zijn op 15 maart helemaal klaar met ons als politici op het scherm’) stierf een stille dood. Een inhoudelijke discussie tussen Roemer en Zijlstra werd even later afgekapt met de mededeling ‘Dat gaan we nu niet oplossen’.

Geen Rotterdamse dichter die opstandig werd, geen uitgelekte sekstape, geen slip-of-the-tonguvan een staatssecretaris. Wel een (onbekende) Volendammer die ‘tegen Europa’ was en ongerust over de vluchtelingenstroom (al waren er geen vluchtelingen in Volendam te vinden) en een meisje uit een PVV-milieu dat uitkwam voor haar stem op GroenLinks. Al met al een soepele eerste praatavond. ‘Precies Tan, maar dan met Pauw’ en ‘slaapverwekkend’ kon je lezen na de eerste individuele Pauw. Jinek werd destijds gereduceerd tot een verleidelijke, onnodig opgewonden pitbull. Maandagavond 28 februari 2017 had niets van dat alles.

De KRO-NCRV-VARA heeft twee enorme troefkaarten in handen.

Het programma moest een beetje vrolijk eindigen, meldde de J van #PenJ na drie kwartier. P was strenger: ‘We hebben niet de hele avond’. Het vrolijke einde was aan cabaretier Ronald Snijders. Hij introduceerde nieuwe termen die hij voorlas uit een zelfgeschreven boek, zoals ‘laagwaardigheidsbekleder’ en ‘klaverjessen’. Dat laatste betekent zoveel als: voortdurend speelkaarten uitdelen zonder te weten of mensen met je mee willen spelen.

Ondergetekende kijker (van de totaal 1,1 miljoen) betrapte zich op de gedachte: de KRO-NCRV-VARA heeft twee enorme troefkaarten in handen.

Onderwerpen