Spring naar de content
bron: Screenshot Pauw&Jinek

Terugkijken: VNL-leider Jan Roos versus Eva Jinek

VNL-lijsttrekker Jan Roos is in het televisieprogramma Pauw en Jinek hard gebotst met Eva Jinek. Na Roos suggereerde dat de presentatrice niet objectief was, verweet zij hem van ‘wijverig gedoe’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Er gebeurt altijd wat met Jan Roos in de buurt. Het is geen verschil of hij nu, zoals in het verleden een roze microfoon in handen had, of dat hij als lijsttrekker van de politieke partij VNL aan tafel zit bij Pauw & Jinek. Hij kiest vrijwel altijd de aanval. Dat is meteen duidelijk in zijn onderdeel van de uitzending. “Tot zover de zendtijd voor politiek correcte partijen,” merkt hij op. Hij is van mening dat zijn collega aan tafel, D66-leider Alexander Pechtold, een politiek correct elan over zich heen heeft.

Homo-rechten

De respons van presentatrice Eva Jinek is als de pitbull die we kennen: “We gaan toch ook geen ‘politiek incorrecte partijen zeggen, als u wat zegt,” zegt ze. De toon is gezet, waarna de discussie op een bepaald punt op homo-rechten en de multiculturele samenleving komt.

“Waar ik voor sta zijn de westerse waarden, gelijkheid tussen man en vrouw, tussen homo en hetero, vrijheid van meningsuiting, ga zo maar door”, aldus Roos. “We zitten hier in Amsterdam. Dit was ooit het gay capital. Maar nu niet meer, want je kunt niet meer met je vriendje hand in hand over straat. Want dan krijg je een paar ongelooflijke opdoffers voor je harses.” Opvallend, aangezien Roos in 2014 oud-Kamerlid Tofik Dibi op Twitter uitdaagde.

Waarden

Pauw riposteert met de vraag in hoeverre ‘je de morele autoriteit hebt om te zeggen dat het jouw waarden zijn’. “Deze westerse waarden zijn niet per se de waarden van Jan Roos,” reageert de VNL-leider.

Waarden, waar Roos als verslaggever van Powned regelmatig de grenzen van opzocht. Hij ‘onthulde’ dat Mark Rutte een relatie had met een man. Jinek: “Is dit wat de norm moet zijn?” Roos is niet verrast en merkt op: “Dit is het derde programma bij de NPO en jullie tonen steeds exact hetzelfde filmpje.”

Waarop Jinek hem vraagt of hij dat soort gedrag vindt passen bij de Nederlandse normen en waarden waar hij als politicus de mond vol van heeft. Roos meent dat hij dat niet als journalist deed. “Ik speelde een rol. Ik heb nooit gezegd dat ik journalist ben, omdat je dan enige vorm van objectiviteit moet hebben. Dat kan ik u ook aanraden.” Jinek verwijt Roos vervolgens van gedraai: “Leg het gewoon op tafel, dan hoeven we geen wijverige verwijten te maken.”

Het hele fragment is hieronder te bekijken.