Spring naar de content
bron: ANP

Hoe geef je je kind nog een originele voornaam?

De Volkskrant presenteerde vanmorgen op hun website een handig hulpmiddel om een beetje overzicht te krijgen in het oerwoud van de Nederlandse voornamen. Naast wat meer bekende lijstjes en hulpmiddelen biedt de krant ook redding voor toekomstige ouders die origineel willen zijn, maar bij wie het aan creativiteit ontbreekt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wiek van Gemert

Juist nu uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat we bovengemiddeld vaak lijken op onze voornaam, biedt de krant ons de kans meer te weten te komen over onze naam. De standaardfunctie – het naslaan van de populariteit de eigen voornaam of andermans voornaam, zo men wil – is niet zo vernieuwend. Het Meertens instituut biedt dit sinds jaar en dag aan. Echter, als je verder kijkt op de website van de Volkskrant is er genoeg plezier te beleven voor de voornamenliefhebber.

Namen uit het nieuws

Interessant is de analyse over de invloed van het nieuws op de naamkeuze. Zo was de moord op Pim Fortuyn in eerste instantie desastreus voor de naam Pim, al is deze korte jongensnaam bezig aan een comeback. Dat geldt niet voor de naam Joran. De verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway betekende vrijwel het einde van deze naam. En wat te denken van populariteit van de meisjesnaam Isis sinds de gelijknamige terreurorganisatie veelvuldig het nieuws haalt het onthoofdingen een soortgelijke gruwelijkheden. De makers leefden dusdanig met de meisjes, die die naam al droegen, mee dat een deel van hen zelfs centraal kwam te staan in een fotoserie.

Bekende mensen kunnen echter ook een positieve uitwerking hebben op de naamtrends. Je kan het je nu wellicht moeilijk voorstellen maar in het begin van deze eeuw kwamen er de nodige Shakira’s en Britney’s ter wereld. Of wat te denken van de golf van Romario’s in het begin van de jaren negentig, toen de gelijknamige voetballer furore maakte bij PSV.

De populariteit van de naam Liam, de korte versie van William, kan wellicht ook worden toegeschreven aan bekende Liams. Ter verklaring van de populariteit wordt door sommigen gewezen naar de geboorte van Liam Liébart, zoon van Debby Pfaff uit de realityserie De Pfaffs in 2006. Ik durf echter in twijfel te trekken of het bereik van De Pfaffs in Nederland van een dusdanig kaliber is. Het bereik van Liam Payne, een lid van de boyband One Direction die tot voor kort hit na hit scoorde, is daarentegen aanzienlijk groter. Het is bij deze Liam echter de vraag of zijn overwegend minderjarige fans op de leeftijd zijn om kinderen te krijgen.

Originaliteit

De andere trends die worden gesignaleerd zijn een terugloop in Christelijke, Friese en Scandinavische namen. Wat daarvoor in de plaats komt is een sterke stijging in zogenoemde ‘creatieve namen’. Voorbeelden daarvan zijn Vajèn of Jinte voor meisjes en Jax en Miraç voor jongens. Ook deze namen zijn echter lang zo creatief niet als ze eruit zien. Ruim vierhonderd Jax’en lopen er rond in Nederland, en meer dan zevenhonderd Jinte’s. Als je de variant Jinthe meeneemt zelfs meer dan duizend. Hoe kan je nog creatief als ouder nog de blits maken op het schoolpein van de Vrije School als er in Nederland meer dan vijfduizend Sterre’s en meer dan duizend Stormen rondlopen?

Voor toekomstige ouder met dat probleem heeft de Volkskrant het vermakelijkste hulpmiddel van allemaal: de unieke-namengenerator. Deze genereert een jongens of meisjesnaam met een lengte naar keuze ‘zonder dat deze klinkt alsof de aanstaande ouder op het toetsenbord in slaap is gevallen’. Dus ouders in verwachting, grijp je kans en wordt de vader of moeder van de eerste Gustentijn, (m) Brecious, (v) Oguzhanus (m) of Emmeyyen (v) van Nederland!

Onderwerpen