Spring naar de content

Een snelcursus kritiek ontvangen van Barack Obama

Met een bijna vaste plaats op de voorpagina’s van de internationale media, moet de president van de Verenigde Staten een kei zijn in het verwerken van kritiek. Als voormalige president van de Verenigde Staten is Barack Obama zeker een ervaringsdeskundige te noemen. In een animatiefilmpje van het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic geeft hij een spoedcursus. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Noem de methode waarmee de voormalig president met kritiek omging, maar de Techniek van de Drie Obama’s. Kritiek heeft hij tijdens zijn achtjarige regeerperiode naar eigen zeggen genoeg gekregen. Obama categoriseerde die door zichzelf te verdelen in 3 personages. Hij bestaat onder anderen uit Barack Obama ‘de persoon’, Barack Obama ‘het symbool’ en Barack Obama ‘de president’.

“Als mensen negatieve kritiek leveren, reageren ze meestal op dit personage dat ze op de televisie zien als Barack Obama,” zegt hij in een interview met The Atlantic met The Atlantic-correspondent Ta-Nehisi Coatestijdens zijn periode als president. “Dit personage van mijzelf is een synoniem voor het presidentsambt of het Witte Huis of de standpunten van mijn regering.” Daarom heeft Obama kritiek niet persoonlijk opgevat.

Vertegenwoordiger

Hij begreep het als mensen boos waren, vertelt hij. In hun ogen faalt de overheid, en dan kijken zij naar de man die de vertegenwoordiger is van die regering. Als de overheid faalt, deelt hij als president in de publieke opinie mee in de malaise.

Verder geeft Obama aan zich vooral te hebben geïrriteerd aan mensen die dachten hij in zijn functie als president kon doen laten wat hij wil wanneer hem dat uitkwam: “Een gebrek aan inzicht in het politieke systeem”, aldus de voormalig president.

Overigens is de kans klein dat Obama momenteel zijn techniek in praktijk hoeft te brengen. Na zijn vertrek uit het Witte Huis besloot hij met voormalig first lady Michelle een lange vakantie te nemen. Onlangs werden zij onder andere gespot op een jacht in de Stille Oceaan. Het presidentiële paar werkt daarnaast aan een memoires, waarvan de rechten voor ruim zestig miljoen dollar zijn gekocht door een Amerikaanse uitgeverij. Dus Barack Obama zal eerst in de pen duiken voor hij zich weer op politiek vlak gaat roeren.

Onderwerpen