Spring naar de content

Waarom zeggen mensen dit gekke ouderwetse zinnetje op hun voicemail?

In het tijdperk van WhatsApp en e-mail voer ik zelden nog een telefoongesprek. Soms – ‘een beller is sneller’ – ontkom je er niet aan. Zo had ik laatst een urgente vraag aan een vriend. Kreeg ik zijn voicemail. ‘Hoi, met Hans. Ik ben er even niet’ klink het. Onvoldaan hing ik op, terwijl mijn gedachten bij het laatste zinnetje bleven haken. Een doodnormale voicemailzin die eigenlijk een beetje gek is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Hoezo ‘ik ben er even niet’ ? Waar ben je dan wel? En wat maakt het uit waar je bent? We hebben tegenwoordig immers een mobiele telefoon en daarvan zijn we onafscheidelijk. Of in ieder geval Hans. Die behoort tot het type dat in een restaurant nieuwsgieriger is naar de wifi-code dan naar de menukaart.

Prehistorisch

Het voicemailzinnetje ‘ik ben er even niet’ lijkt mij een overblijfsel uit het tijdperk van de vaste telefoon. Preciezer: uit het tijdperk van het antwoordapparaat. Voor de hele jonge lezers: dat is een prehistorische voicemail. Een apparaat dat een tussenfase van soms naar altijd bereikbaar markeert. Vroeger koppelden mensen deze grote zwarte kast aan hun huistelefoon. Waren ze afwezig dan kon de beller een boodschap achterlaten. Na de piep.

Voor de piep stond een bericht. ‘Hallo, met Hans. Ik ben er even niet. Spreek je boodschap in na de piep en ik bel je zo snel mogelijk terug.’ Hans was hoogstwaarschijnlijk niet thuis. Boodschappen doen, in de kroeg of z’n hond uitlaten. Misschien was hij wel thuis, maar dan zat hij geklemd in een moeizame wc-sessie.

Colombiaanse jungle

Inmiddels is de mens – en zeker Hans – ook bereikbaar in de supermarkt, de Colombiaanse jungle of het kleinste hokje. ‘Ik ben er even niet’ is een gedateerde voicemailzin. We zijn altijd waar onze telefoon is.

Als we niet opnemen dan is het omdat de situatie het niet toestaat. Een vergadering over KPI’s, een darmoperatie, een autorit of de verlenging van Schalke-Ajax. Strikt genomen is een voicemailzin ‘helaas ben ik momenteel niet in de gelegenheid om op te nemen‘ logischer. Sommige mensen hebben ook zo’n voicemailboodschap. Maar Hans dus niet.

Overigens belde ik hem om mij en twee andere vrienden te vergezellen bij een spontaan ingepland etentje. Was toch niks voor hem. Het kelderrestaurant had geen wifi.