Spring naar de content
bron: Pauw

Terugkijken: Gerdi Verbeet gunt Nederland een vrije Bevrijdingsdag

Meer Nederlanders willen Bevrijdingsdag als vrije dag, kopte de NOS aan het begin van de bevrijdingsweek aan de hand van nieuw onderzoek. ’s Avonds zat Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, bij Pauw om dit nieuwtje aan te jagen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

“Heel veel mensen kunnen de bevrijding op 5 mei niet mee vieren. Dat vind ik raar,” zegt Gerdi Verbeet in gesprek met Jeroen Pauw. Ze is uitgenodigd om het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2017, uitgevoerd in opdracht van haar eigen Nationaal Comité 4 en 5 mei, te bespreken. Een groeiend aantal Nederlanders wil, volgens dit onderzoek, een nationale vrije dag op Bevrijdingsdag. 7 op de 10 van de mensen is voorstander van een vrije Bevrijdingsdag. Vorig jaar waren dat er nog 6 op de 10.

Volgens veel cao’s is Bevrijdingsdag een op de vijf jaar een wettelijke vrije dag en tot 1990 was Bevrijdingsdag niet eens een officiële feestdag. Terwijl we ons in ons kleine kikkerlandje het schompes werken.

Twintig vakantiedagen

We zijn in vergelijking met andere westerse landen in Europa het landje met de minste vrije feestdagen. De Nederlandse werknemer heeft officieel 8 vrije feestdagen en 20 vrije dagen over het hele werkjaar. Vergelijk dat maar met de 14 vrije feestdagen van de Zweden en de 28 vakantiedagen in England.

Tijd voor verandering, merkt Verbeet op. Zo is er op 5 mei meer tijd om met anderen te praten en gedachten uit te wisselen.

De tekst gaat verder onder de video.

Dwangmatige gedachte tot werken

Haar voorstel wordt gretig opgepikt door opiniemakers als Bert Wagendorp van de Volkskrant. Hij is voor een bredere aanpak en stelt voor dat Nederland meer verdient dan alleen een extra vrije dag op 5 mei: “Een nieuw kabinet kan zich meteen onsterfelijk populair maken door het aantal vakantiedagen drastisch uit te breiden naar dertig en tevens een stuk of vijf extra officiële vrije dagen in te stellen, waaronder dus 5 mei.”

Vrij is het nieuwe werken, stelt Wagendorp. “We moeten hoe dan ook af van de dwangmatige gedachte dat we in het zweet ons aanschijns ons brood moeten verdienen: dat is zeer binnenkort volkomen achterhaald.”

Te beginnen met een wettelijke vrije dag op 5 mei. De Kamermotie om dit te regelen ligt al 36 jaar klaar. Het wordt volgens Wagendorp en Verbeet tijd om dit erdoorheen ‘te jassen’.  Anders wordt het tijd voor een Nationaal Comité Nederland Vrij op 5 mei.