Spring naar de content

Met het terugtreden van prins Philip staat het Britse koningshuis voor een moeilijke keuze

Prins Philip – de echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth – gaat het rustiger aan doen, zo maakte Buckingham Palace bekend. Sinds zijn huwelijk met de Britse vorstin in 1947 is hij decennialang haar rechterhand en metgezel tijdens staatsbezoeken en officiële gelegenheden. Is zijn stap terug op 95-jarige leeftijd een gemis voor het Britse koningshuis?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

De hertog van Edinburgh zal nog tot augustus werkzaam zijn. Nieuwe uitnodigingen voor Philip worden daarna niet meer aangenomen. Het is tegen de Britse gebruiken in dat een vorst bij leven een stapje terugdoet. Traditiegetrouw regeren de Britse vorsten namelijk tot hun dood. De koningin zal daarom haar taak als koningin blijven vervullen en zal het bij officiële gelegenheden zonder haar echtgenoot moeten stellen. Wellicht een gemis, want zij had haar man graag aan haar zijde tijdens werkbezoeken en evenementen.

De tekst gaat verder onder deze video. 

Drukke agenda

Philip heeft de afgelopen jaren een zeer volle agenda gehad voor een 95-jarige. Hij draaft dit jaar liefst 110 dagen op bij officiële gelegenheden. Daarmee is de hertog het op vier na drukste lid van de Britse koninklijke familie. Vorig jaar was hij nog drukker dan zijn kleinzonen William en Harry.

Volgens Marcia Moody, onder meer biograaf van de Britse prinses Kate, zal het pensioen van Philip een grote impact hebben op de koninklijke familie. “Dit zal een verandering betekenen in de volledige structuur van de familie. Het is goed mogelijk dat de prins Charles en andere leden van de familie de koningin gaan vergezellen tijdens gelegenheden.” Volgens Moody zullen overige leden van de familie na verloop van tijd ook zijn officiële taken en functies overnemen.

Erelid

Verder is prins Philip erelid of president van ruim 800 organisaties en goede doelen. Het pensioen van Philip zal waarschijnlijk geen grote invloed hebben op de organisaties. De titels van erelid en president zal hij blijven voeren, maar volgens een woordvoerder zal hij niet langer een actieve rol spelen binnen de organisaties. Hij verdwijnt overigens niet volledig van het toneel. Volgens Buckingham Palace is het goed mogelijk dat de hertog nog sporadisch een evenement zal bijwonen.