Toekomstwonen: een groenteklerenkast, fecaliënbiefstuk en recyclen met 3D-printers

Renate van der Zee 29 jun 2017 Leven

De jongeren van nu gaan ingrijpend anders wonen dan we gewend zijn. En dat moet wel, want in de toekomst heeft bijna niemand meer een baan. ‘Om geld te verdienen gaan mensen hun eigen huis gebruiken.’

De eigen groente verbouw je in een klerenkast, uit afval maak je met 3D-printers alle gebruiksvoorwerpen die je nodig hebt, het water waarmee je de wc hebt doorgetrokken zuiver je tot drinkwater en, niet schrikken, uit je fecaliën vervaardig je biefstuk. En als je geld nodig hebt, begin je een informeel restaurant of organiseer je culturele evenementen aan huis.

Zo gaan we in de toekomst wonen volgens futuroloog Paul Ostendorf. Het zal allemaal stap voor stap gaan, beklemtoont de toekomstonderzoeker, maar uiteindelijk wordt zelfvoorzienend wonen de norm.

“Je gaat zelf zorgen voor je energie- en watervoorziening, huisvuilverwerking, voedsel en producten die je nodig hebt. En dat doe je allemaal in je eigen huis. Maar dat gebeurt niet in één klap. Die weg is lang en het gaat decennia duren,” zegt hij. Maar de eerste stappen zijn al wel gezet. We naderen bijvoorbeeld al het punt dat we zelfvoorzienend kunnen zijn wat betreft elektriciteit. “Zonnecellen bestaan al zo’n 25 jaar, maar er worden nu ook huisaccu’s ontwikkeld,” vertelt Ostendorf.

Reageer op artikel:
Toekomstwonen: een groenteklerenkast, fecaliënbiefstuk en recyclen met 3D-printers
Sluiten