Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Cj Gunther

Befaamde en beruchte Amerikaanse studentenvereniging wijst vrouwelijke leden de deur

We zijn in Nederland niet de enigen met problemen rond studentenverenigingen. De Fox Club aan de Amerikaanse Harvard Universteit in Cambridge, Massachusetts heeft deze week zijn vrouwelijke aspirant-leden de deur gewezen. De discussie voor meer diversiteit binnen de studentenverenigingen zorgt voor verveeldheid tussen de exclusieve herenclubs en universiteit. De afgestudeerden die de club runnen lijken met dit statement nog middenin de meisjes-zijn-stom-fase te zitten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

De Amerikaanse Fox Club werd opgericht in 1898 en lijkt met het oog op tradities nog steeds in die eeuw te leven. De befaamde studentenvereniging met vooraanstaande oud-leden als T.S Elliot en Bill Gates heeft besloten om geen vrouwelijke leden meer toe te laten. In 2015 pleitte het schoolbestuur van Harvard voor de toelating van vrouwelijke studenten in de tot dan toe exclusieve herenclub. De Fox Club stemde schoorvoetend in met een proefperiode voor vrouwelijke leden. Negen studentes prijkten  vervolgens vanaf oktober 2015 op de ledenlijst als ‘voorlopige leden’.

“Deze beslissing zorgde voor verdeeldheid binnen de club,” schreef Hannah Natanson van het studentenblad The Harvard Crimson. “Studenten en afgestudeerden kwamen lijnrecht tegenover elkaar te staan toen het schoolbestuur de druk opvoerde om genderneutraal te worden.” Het bestuur van de Fox Club — bestaande uit afgestudeerden — heeft besloten de  negen vrouwelijke studenten niet als volledig lid op te nemen. De mannelijke aspirant-leden werden verzocht zich opnieuw aan te melden, zo besloot voorzitter Daniel T. Skarzynski.

Discussie

Het is niet de eerste keer dat diversiteit op de studentenclubs ter sprake komt op Harvard. De discussie stamt uit 1984, toen Harvard officieel haar banden verbrak met de studentenverenigingen. De clubs worden dus niet officieel erkend door de universiteit en de veelal historische clubhuizen zijn geen onderdeel van de campus, volgens een woordvoerder van Harvard. Het gaat hierbij om ruim 23 clubs, waarvan twaalf mannenclubs en acht exclusieve vrouwenverenigingen.

De tekst gaat hieronder verder. 

De scheiding tussen de universiteit en de clubs maakt de communicatie tussen de besturen soms lastig. Sinds januari heeft decaan Rakesh Khurana een comité in het leven geroepen om invloed uit te oefenen op de verenigingen. De Porcellian Club, oudste van Harvard, liet al eerder weten: “We zijn teleurgesteld over deze oneerlijke en strafrechtelijke beslissing waarmee Harvard eigen studenten aanvalt, omdat zij eigen keuzes maken binnen niet-geaffilieerde, buiten-campus en particuliere organisaties.”

Transformatie

Harvard is de laatste in een lange rij universiteiten die actie ondernam tegen exclusieve herenclubs. In 2014 werden dergelijke clubs verbannen van het Amherst College en de Wesleyan Universiteit. Middelbury College zorgde al jaren eerder voor gemende clubs.

Huidige Nederlandse studentenverenigingen zijn toegankelijk voor zowel mannen als vrouwen sinds de jaren zeventig. Directrice Drew Gilpin Faust van Harvard hoopt op een ‘inclusieve gemeenschap’ binnen de universiteit. “Na verloop van tijd heeft Harvard een transformatie gemaakt om vrouwen, minderheden, internationale studenten en studenten van beperkte financiële middelen welkom te heten. De campuscultuur heeft echter niet eenzelfde snelle verandering doorgemaakt,” aldus Faust.

De discussie rond diversiteit in de Fox Club lijkt  nog niet voorbij. Mogelijk weigert een aantal aspirant-leden van de club het lidmaatschap tot vrouwen weer toegang krijgen, aldus een clublid dat anoniem wenst te blijven in The Havard Crimson. Hiermee lijkt ook binnen de club tweestrijd te zijn over de diversiteitsproblematiek. Voormalig Fox Club-voorzitter Douglas W. Sears lijkt dat te bevestigen: “Sommige lui weten inderdaad uitstekend aan de verkeerde kant van de geschiedenis te blijven.”