Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Christophe Archambault

Wat Brigitte Macron kan leren van haar voorganger Carla Bruni

Zoals gebruikelijk zorgde president Donald Trump voor opschudding tijdens zijn bezoek aan Frankrijk. Tijdens de ontmoeting tussen de Amerikaanse president en het Franse presidentspaar Macron trok Trump aandacht door presidentsvrouw Brigitte te complimenteren met haar ‘goede vorm’. Met het presidentschap van Trump en de kersverse Franse first lady lijkt oud-presidentsvrouw en zangeres Carla Bruni opnieuw in de schijnwerpers te staan. Een goed moment voor Brigitte om te leren van haar enigszins alternatieve voorganger. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Het was ongemakkelijk handen schudden tussen Trump en Madame Macron tijdens het bezoek van de Amerikaanse president aan Frankrijk. Trump is eregast tijdens quatorze juillet, de Franse nationale feestdag. “Je bent in zo’n goede vorm. Ze is in zo’n goede fysieke vorm. Prachtig,” aldus Trump, terwijl hij de hand van de Franse first lady dwingend vast bleef houden.

Al eerder hadden Trump en Emmanuel Macron een soortgelijk ongemakkelijk moment tijdens een ontmoeting in Brussel. “Het is niet zoiets als de alfa en de omega van de politiek, maar is een moment van de waarheid,” zei Macron daarna over de kunst van de handdruk.

Het doet aan als geruststelling tegenover Brigitte Macron (64). Het leeftijdsverschil tussen Macron en zijn 24-jaar oudere toneellerares kwam tijdens de presidentsverkiezingen menig maal ter sprake. In een statement zei Macron: “Als ik twintig jaar ouder zou zijn geweest dan mijn vrouw had niemand ook maar een moment gedacht dat het niet normaal zou zijn dat we bij elkaar waren, maar omdat zij twintig jaar ouder is zeggen veel mensen: ‘Deze relatie is niet houdbaar, onmogelijk.'”

Macron benadrukte in zijn statement vooral de slechte manier waarop de rol van vrouwen in de hedendaagse Franse maatschappij wordt gezien.

De tekst gaat hieronder verder.

Model

Nieuw is deze twijfel tegenover een ‘l’épouse du président’ niet. Het Franse volk bleek in 2007 sceptisch tegenover de nieuwe vriendin van de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy. Zij een Italiaans model. Hij een dertien jaar oudere politicus. Het sprookjeshuwelijk leek zelfs voor de Franse chansons al te romantisch. “Waarom ook niet” was het enige wat Carla Bruni dacht toen ze aan Sarkozy werd voorgesteld tijdens een diner met gezamenlijke vrienden.

Een jaar na hun huwelijk in 2008 geloofde het Franse volk dat het voormalig-model haar echtgenoot wel zou verlaten, nadat hij zijn taak als president zou hebben neergelegd. Monogamie zou Bruni vervelen. Sarkozy zou zich op zijn beurt weer gaan ergeren aan haar tekort aan kennis van de Franse politiek. Het volk had ongelijk. Sinds hun huwelijk in 2008 is het stel nog steeds samen.

Relatie met Trump

Voor een mening over zowel Briggite Macron als over Donald en Melania Trump wendt men zich recentelijk tot Bruni, ervaringsdeskundige op alle gebieden. Kort na zijn tweede scheiding zou Trump een korte relatie hebben gehad met Bruni. In een interview met Marlow Stern heeft ze weinig te zeggen over de speculaties: “Het was een leugen,” zei ze kortaf.

In een interview met de Britse tabloid The Daily Mail zei ze eerder: “Trump is overduidelijk een gek. Het is zo onwaar en ik schaam me vreselijk voor dit alles. Ik heb hem slechts eenmaal ontmoet, een jaar geleden, tijdens een feestje voor een goed doel in New York, en sindsdien heb ik hem nooit meer gezien.”

Ook werd een vergelijking gemaakt tussen Bruni en first lady Melania Trump. Van beide presidentsvrouwen verschenen naaktfoto’s in de pers. “Het is totaal iets anders, want ik heb best wat roem verkregen als model en met mijn eerste album,” reageert Bruni. “Het maken van artistieke foto’s is geen enkel probleem voor mij. Ik schaamde me niet. En de foto’s waren van 20 jaar geleden, voordat ik kinderen had, dus ik dacht, ‘Nou, ik zie er goed uit.’ Plus, ik heb ook dat overdreven sexy lichaam niet. Mijn naaktfoto’s waren nooit zo playboy-achtig. Het waren vooral artistieke foto’s door geweldige fotografen.”

Advies

Met een vijfde album French Touch in aantocht is Bruni vooral bezig met promotiewerk voor haar twee nieuwe singles ‘Miss You’ en ‘Enjoy the Silence’. Tijdens recente interviews komt steevast haar rol als oud-presidentsvrouw en haar mening over Brigitte Macron ter sprake. Deze laatste wenst ze geen advies te geven over haar rol als first lady van Frankrijk: “Ik geef niet graag advies,” zei ze tegen de Amerikaanse Vogue. “Ze heeft mijn advies ook niet nodig. Ze heeft stijl en een goed figuur.” Deze mening lijkt ze in ieder geval te delen met president Trump.

Bruni heeft overigens nooit een geheim gemaakt van haar weerzin tegen het presidentschap van Sarkozy. “Het was leuk,” weet ze achteraf uit te brengen. “Een geweldige tijd, een geweldige eer en een grootste ervaring, maar ik ben nu vooral opgelucht. Op momenten is het bruut en angstaanjagend. Als je president bent willen mensen je doden. Hij was in gevaar.”

De tekst gaat hieronder verder. 

Nonchalante houding

De vraag blijft of advies van Bruni aan Macron gewenst is. De Italiaanse singer-songwriter wist zich te profileren als een van de meest stijlvolle en artistieke presidentsvrouwen. De Engelse journaliste Decca Aitkenhead schetst een raak portret voor The Guardian: “Alles aan haar lijkt on onbewaakt en ongecompliceerd. Ze is gul met haar wilde en vergezochte complimenten en haar zinnen worden vaak afgemaakt met een expressief gebaar, zodat het voelt alsof haar hele lichaam met je in gesprek gaat.”

Haar meningen en politieke overtuigingen legt ze in haar liedjes. Haar album Little French Songs bleek politiek geladen. Het nummer ‘Mon Raymond’ was een ode aan haar geliefde Sarkozy. Het vrolijke lied ‘Le Pingouin’ bleek een met spot geschreven sneer naar François Hollande. En al eerder kreeg ze het aan de stok met de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, toen ze schreef over Colombiaanse cocaïne. Haar albums scoorden hoog in de Franse hitlijsten.

Wat kan Madame Macron leren van haar voorgangster? Bruni wist zich goed te weren met haar nonchalante houding van zwoele verleidster. Zij steunde haar man door zich aan de gewenste protocollen te houden, maar uitte haar ware gevoelens in haar liedjes.

Of Macron zich met een akoestische gitaar kan begeleiden is nog af te wachten, maar wellicht kan zij een toneelstuk schrijven over geliefden met een enorm leeftijdsverschil en waarvan de vrouw ‘prachtig’ in vorm is. Met een dergelijke losse houding weet zij zich, evenals Bruni, wellicht door de vele kritieken te slaan.

Onderwerpen