Spring naar de content
bron: Flickr

Met uitsterven bedreigd: de roker

Steeds meer steden in Nederland starten met een rookvrij beleid. Nederland heeft met negentien procent een relatief laag percentage rokende bewoners, maar dit kan veel beter. Roken moet uit het straatbeeld verdwijnen. De regel geldt: Zien roken, doet roken. Maar niet lang meer. De rokers zullen moeten wijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Maaike Posthuma

De gemeente Amsterdam is gaat zich hard maken voor anti-rookbeleid. De stad volgt hiermee het voorbeeld van Groningen, dat zich graag wil profileren als de eerste rookvrije stad van Nederland. Grote organisaties als FC Groningen en het UMCG zich uitspreken tegen roken, en de omgeving rond het ziekenhuis moet binnen twee jaar voor patiënt én personeel rookvrij worden. Rokers krijgen steeds minder vrij spel voor hun ongezonde hobby.

De tekst gaat hieronder verder. 

Geen voorbeeld doet niet volgen

Waar rookvrij beleid zich eerst uitte in een rookverbod in openbare ruimtes, volgen nu ook kleinere organisaties zoals kinderopvangen, amateursportverenigingen en speeltuinen. Zo’n tachtig procent van de rokers is in de puberteit begonnen en dus geldt de puberteit als een cruciale periode. Het uiteindelijke doel is dat roken niet meer aanwezig is in het straatbeeld. Onder het motto: geen voorbeeld doet niet volgen.

Ook steeds meer terrassen, middelbare scholen en buitenzwembaden sluiten zich aan. “We moeten zorgen dat roken in de omgeving van kinderen niet meer normaal is,” zegt Amsterdamse wethouder Van der Burg tegen Het Parool afgelopen weekend. “Ons streven is dat alle Amsterdamse kinderen in een rookvrije omgeving kunnen opgroeien.”

Voorgangers

Elders in de wereld worden er ook stappen gemaakt. Eerder schreven we al dat Finland een flinke strijd tegen roken begonnen is en ernaar streeft in 2040 geen rokers meer te hebben. Het rookprobleem wordt daar van alle kanten aangepakt. Sigarettenpakjes worden duurder — niet alleen voor de roker, maar ook voor de verkoper — en ze zijn soberder ontworpen, zodat het vasthouden van een pakje geen status meer heeft. Finland concurreert steeds meer met Zweden, die met iets meer dan dertien procent het laagst aantal rokende inwoners van heel Europa heeft.

De tekst gaat hieronder verder. 

In New York zijn parken, voetgangersgebieden en Times Square rookvrij en ook in Sydney (Australië) zijn vrijwel alle openbare ruimtes, zoals winkelcentra, clubs en picknickplekken, rookvrij. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) wil het nicotine-gehalte in sigaretten zodanig verlagen dat sigaretten niet meer lichamelijk verslavend zijn. Dit zorgde direct voor een flinke daling in de aandelenkoersen van verschillende tabaksproducenten, in sommige gevallen tot wel twintig procent.

Prioriteit voor schone lucht

Roken blijkt steeds meer passé in de grote steden. En niet onterecht. Longkanker is in Nederland verantwoordelijk voor 22,7% van de sterfgevallen door kanker. Steeds meer organisaties en bedrijven realiseren zich dat roken niet meer zo geaccepteerd is als dat het ooit was.

Anti-rookbeleid gaat steeds verder, van rookruimtes en buiten roken naar helemaal nergens meer mogen roken. Rokers worden niet langer in hun comfortzone gehouden en schone lucht krijgt steeds meer prioriteit. Nederland mag een voorbeeld nemen aan Scandinavië en zou niet bang moeten zijn om rokers voor het hoofd te stoten.

Alleen dan vangen we een glimp op van een rookvrije toekomst. En waar rook is, is vuur.

Onderwerpen