Spring naar de content
bron: ANP/Ferdy Damman

Het mogelijke einde van het rondje bier

Je staat in de kroeg of op een festival en er moet rondje bier gehaald worden. Je gaat naar de bar en bestelt er tien voor je vrienden en vriendinnen, maar krijgt nul op rekest. Het bier is niet op, want je krijgt er twee mee. “Nieuwe regels voor evenementen,” zegt de barman. “Moet van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid.” Dat wordt vijf keer op en neer lopen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Dit scenario is volstrekt hypothetisch, maar als het aan Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) ligt mogen bezoekers van evenementen in de toekomst slecht twee biertjes tegelijkertijd bestellen. Het voorstel komt er na enkele incidenten de afgelopen weken. Zo stelde de burgemeester van Nijmegen na de Nijmeegse vierdaagsefeesten dat veel jongeren ‘dronken in de goot liggen en door hun ouders moeten worden opgehaald’.

“Het is niet zo dat mensen zelf niet meer dan twee drankjes mogen drinken”, vertelt STAP-directeur Wim van Dalen in het NOS Radio 1 Journaal. “Maar als iemand tien glazen haalt is de kans groter dat er een van wordt doorgegeven aan een jongere die nog niet mag drinken.” De maatregel moet dus voorkomen dat jongeren onder de 18 alcoholische dranken drinken.

Schot hagel

“Wettelijk mag een barman geen drank verstrekken als duidelijk is dat de gekochte drank ter plekke wordt doorgegeven aan een 18-minner,” verduidelijkt een woordvoerder van STAP tegen het Algemeen Dagblad. “Maar het is nu voor een horecaman niet te doen om precies te weten voor wie al die drankjes zijn die hij schenkt. Daarom dat aantal van twee, dan heeft de barman het sneller in de gaten als er grote hoeveelheden drank worden doorgegeven.”

In feite is deze voorgestelde maatregel een schot hagel. Op een festival als Lowlands krijgt een jongere onder de 18 jaar namelijk al een speciaal polsbandje en het barpersoneel en andere festivalmedewerkers controleren actief of zij geen bier drinken. Het gaat te ver om dan meteen iedereen te verbieden om twee biertjes of meer te  halen. Echter, als het aan de beleidsmakers van STAP ligt, is het rondje bier in de toekomst dus naar alle waarschijnlijkheid verleden tijd.

Onderwerpen