Spring naar de content
bron: ANP/Martijn Beekman

101 onwillekeurige gedachten bij de VI Seizoengids 2017/18

De Eredivisie is weer begonnen. Frank Heinen heeft de hele zomer uitgekeken naar één moment: de plof van de VI Seizoensgids 2017/18 op zijn postbus. Het inspireerde hem tot 101 onwillekeurige gedachten bij de gids.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen
 1. Het woord ‘voorrondelot’.
 2. Van de twaalf ‘prominenten’ die de einduitslag van de Eredivisie mogen voorspellen, kiezen vijf PSV als kampioen. Hier is vermoedelijk per ongeluk de voorspelling voor het seizoen 87/88 gepubliceerd.
 3. Bij die Prominentenvoorspellingen staat een foto van Kees Jansma, zittend op een boomstam, met een vreemdsoortig bokaaltje in zijn hand. Hij draagt een gebleekte spijkerbroek en spierwitte gympen, maar het gekste van die hele foto is een vogelhuisje, geschilderd in rood en wit, met een grote tien op het dakje. Dat vogelhuisje van Kees hangt veel te laag.
 4. Volgens Hans Kraay junior gaat Luuk de Jong 21 doelpunten maken. Hoeveel seizoenen hij hiervoor nodig zal hebben, is niet bekend.
 5. Commentatoren opgelet: La’vere Corbin-Ong (Go Ahead Eagles). Verzin er zelf maar wat klemtonen bij.
 6. Nieuw in de Seizoengids is dat er bij iedere club een speler wordt uitgelicht, wiens carriere aan de hand van enkele data wordt gefileerd. Bij die data staat dan wie er op die dag geboren werd, of welk nummer er op 1 stond in de Top-40. En zo ga je geheel voorbereid het nieuwe seizoen in.
 7. In de categorie ‘Namen waarvan je bijna zou vergeten dat ze nogal op tennisnamen lijken’: Sheraldo Becker (ADO).
 8. De bijnaam van Lex Immers in Wales: ‘De Messi van Wales’.
 9. Weer het beste geoutilleerde team halverwege de transferperiode: N.N.B. Met onder meer Wilfried Kanon, Ruben Schaken, Ezra Walian, Sander Fischer, Luis Pedro en nog tenminste honderd anderen. De Financial Fair Play is niet wat ie is geweest.
 10. ADO Den Haag was zo enthousiast over Elson Hooi, dat ze hem twee keer hebben aangeschaft.
 11. Dankzij de spits van Jong Ajax ken ik nu het Afrikaanse woord voor ‘villa’: Sierhuis.
 12. De Kinderliedjes-aanmoedigingsprijs is dit jaar wederom voor Patrick Maneschijn uit Deventer.
 13. Voornamen-code rood bij FC Dordrecht: Mawouna, Julius, Mailson, Kino, Matheus, Luivienno, Sai, Cicero, Jafar.
 14. Voor de duidelijkheid: de rechtsback van ADO heet Ebuehi en de rechtsback van PEC Zwolle Ehizibue.
 15. In de categorie ‘Griekse Heldenverhalen’: Ilias Bel Hassani (AZ) Ilias Alhaft (Sparta), Odysseus Velanas (FC Utrecht), Achille Vaarnold (Almere City FC) en Homerus Seedorf (nee hoor, die heb ik verzonnen).
 16. Myron Boadu (AZ) is geboren op 14 januari 2001. 14 januari 2001. 14 januari 2001! Hij schijnt nog goed te zijn ook. Het leven is niet eerlijk.
 17. Commentatoren opgelet: Pan-te-lis Hat-zi-di-a-kos (AZ)
 18. Het AZ-museum in Haarlem bezit (onder meer) golfballetjes met het AZ-logo erop. Ga erheen als je in de buurt bent.
 19. Volgens de VI staat Furghill Zeldenrust dit jaar bij Helmond Sport in de basis. Voortdurend, neem ik aan.
 20. Als er niets te vieren valt bij een club, kun je Michel Abbink (@sportzeloot) inschakelen. Die rekent dan voor je uit dat je het langste seizoen uit de clubhistorie hebt neergezet. Party!
 21. In de categorie ‘Favoriete clubpersonen op clubfoto’s’: Aad Putters, materiaalverzorger van Excelsior.
 22. Ik lees dat Arghus is vertrokken bij Excelsior. Nooit geweten dat hij er speelde. Had ik dat wel geweten, dan had ik ze vorig seizoen met ——- bekeken. Van de transfer van Ondaan van Excelsior naar Erzurumspor ben ik minder……
 23. Het profvoetbaldoek is gevallen voor een van mijn favoriete voetbalnamen van de laatste jaren, Carlo de Reuver. Succes bij VV Capelle, Carlo!
 24. Jack de Gier van Almere City FC zou zo een hoofdrolspeler in een nieuwe film van de gebroeders Dardenne kunnen zijn, qua melancholie.
 25. De Syb van der Ploeg-look-a-like contest is uitgelopen op een drama. Na een jarenlange steady winst voor Kenny Teijsse van Go Ahead ging de bokaal dit jaar zeer verrassend naar Wout Faes van Excelsior. Het brons ging – minder verrassend – naar Philippe Sandler van PEC Zwolle.
 26. De handtekening van Excelsior-keeper Tom Muyters staat op de arm van Excelsior-fan Manuel Overvoorde. De zin ‘Hij is niet de allerbeste keeper en niet iedereen was fan van hem, maar wij kunnen geen Buffon betalen’ zal nog lang blijven hangen.
 27. Tamelijk uniek: bij Almere City FC spelen twee spelers die Mac-nogiets heten.
 28. Sowieso dat het qua namen weer smullen is in Almere. Dank Silvester van der Water, Arsenio Valpoort, Sven Braken, Javier Vet en Roy Pistoor.
 29. Tonny Vilhena’s kapsel verandert zo vaak en zo ingrijpend dat het zelfs binnen 1 fotosessie op twee kleuren is gesprongen.
 30. De kuif is terug bij Feyenoord. Dylan Vente, Jan-Arie van der Heijden, Jens Toornstra, Michiel Kramer, Ramon ten Hove, Justin Bijlow en Jaris Schuurman dragen hem naar rechts. Gustavo Hamer gaat solo linksaf.
 31. Roy Makaay oogt op de Feyenoord-teamfoto als een oudere dame op weg naar de wekelijkse bingomiddag.
 32. Jan Wouters ook.
 33. De teamfotograaf van FC Groningen moet wat mij betreft direct terug naar de fotocursus. Zelfs als je in een duistere kroeg dronken op je iphone gaat zitten, maak je nog een scherpere foto van dertig starende mensen in Jaren Tachtig-trainingspakken.
 34. Voor het tweede jaar op rij staat Mimoun Mahi volgens de VI-redacteur van dienst niet in de ideale basisopstelling van FC Groningen. En voor het tweede jaar op rij zeg ik: dat kan, zolang een masochist de opstellingen maakt.
 35. In de categorie ‘Braziliaanse Internationals van Een Tijdje Geleden die Plots in Nederland Opduiken’: Juninho Bacuna (FC Groningen).
 36. In de categorie ‘Braziliaanse Internationals van Een Tijdje Geleden die Plots in Nederland Opduiken’: Branco van den Boomen (FC Eindhoven).
 37. In de categorie ‘Braziliaanse Internationals van Een Tijdje Geleden die Plots in Nederland Opduiken’: Rai Vloet (NAC Breda).
 38. In de categorie ‘Braziliaanse Internationals van Een Tijdje Geleden die Plots in Nederland Opduiken’: Gerson Rodrigues (Telstar).
 39. Michel Vlap (SC Heerenveen) ziet er exact zo uit als het beeld dat je geest zich automatisch van de naam ‘Michel Vlap’ vormt.
 40. Commentatoren opgelet: Re-za Ghoo-Chan-Ne-Jhad. Geboren in: Mash-h-had (dit voor de Sinterklaasgedichtliefhebbers die niet om metrum malen).
 41. In de categorie ‘Favoriete clubpersonen op clubfoto’s’: Arnold Meijer, materiaalverzorger van Heracles Almelo.
 42. De Volendam-score van dit jaar: 1x Veerman, 1x Schilder, 1x Visser. Karig.
 43. Bart Sinteur (Jong FC Utrecht), de vernietigende back met het K3-gezichtje.
 44. De toevoeging ‘Werd al verhuurd’, die klinkt als: goddank kwam-ie niet meer terug.
 45. Tarik Kada van FC Eindhoven weegt 61 kilo. Hij komt binnenkort even aanwaaien.
 46. In de categorie ‘Scheerapparaten in de achterhoede’: Christopher Braun (Fortuna Sittard).
 47. Bij Go Ahead Eagles zijn meer mensen vertrokken dan er jaarlijks op mijn verjaardag komen. Sterker nog: meer dan ik er jaarlijks uitnodig.
 48. In de categorie ‘Bijna gelukte Italiaanse voetballervernoemingen’: Delvechio Blackson (Almere City FC).
 49. In de categorie ‘Volledig gelukte Italiaanse voetballervernoemingen’: Di Livio Jungschleger (MVV).
 50. Jeff Hardeveld speelt vanaf dit seizoen op het kunstgras van Heracles.
 51. Afgaande op de spelersportretjes zou ik Bart van Hintum van Heracles Almelo willen aanraden de zonnebank twee tandjes minder krachtig te zetten.
 52. Bij de foto van Heracles-fan Dennis (met zijn pasgeboren dochtertje Stefanie) is iets misgegaan: hij is in zwart-wit afgedrukt.
 53. Rob Penders wordt grijs. Einde bericht.
 54. NAC heeft een linksback die ‘Klein Engeltje’ heet (vertaald) en naar Manchester City ging toen hij naar Real Madrid en Barcelona kon. Hopelijk maakt hij in het veld wel af en toe een goeie keuze.
 55. Zes Manchester City-huurlingen tel ik bij NAC. Sneu voor zo’n club, dat het ieder jaar wordt afgegraasd door de grote Nederlandse verenigingen.
 56. In de categorie ‘Veelbelovende namen’: Thierry Ambrose (NAC).
 57. Oorkonde voor de Vrolijkste Elftalfoto: PEC Zwolle. En dat zonder Ron Jans. Chapeau.
 58. Alliteratie Top-3: Vinnie Vermeer (NAC), Piotr Parzyszek (PEC Zwolle) en Leroy Labylle (VVV-Venlo),
 59. Ah, ik zie dat de fotograaf van FC Groningen daarna nog even naar PSV is gereden.
 60. Hoe speelde je vandaag Nikki? ‘Bagger, man.’ (RKC).
 61. Lion Kaak speelt al zeven jaar profvoetbal, voor clubs als De Graafschap, AGOVV, Go Ahead Eagles, Achilles ’29, Valencia (HUH? LION?) en dit jaar FC Oss. Scoren deed hij nog nooit. Ik zou zeggen: geef die man een chocoladereep.
 62. Sam Lammers (PSV), de man die eruit ziet als de praeses van een medium-strenge studentenvereniging.
 63. In de categorie ‘Kunstenaars op het middenveld’: Matisse Thuys (MVV). Worden spetterende duels met Paul Quasten (RKC).
 64. Jeffrey Leiwakabessy (NEC) is gestopt met voetballen. De jaren negentig zijn hiermee voorgoed voorbij. Het lijkt me gepast als u hier vandaag in huiselijke kring even kort bij stilstaat.
 65. In de categorie ‘Favoriete clubpersonen op clubfoto’s’: Paul Jansen, materiaalverzorger van SC Cambuur.
 66. Steven Bergwijn kijkt op PSV’s elftalfoto als een mooi meisje in een Amerikaanse highschoolfilm die ziet hoe de nerd (die haar aan het eind van de film zal krijgen) tegen een boom rent als hij indruk op haar probeert te maken.
 67. ‘Hirving Lozano is op dezelfde dag jarig als Andre Gomes, Hilary Swank en Arnold Schwarzenegger,’ aldus de Seizoengids, die ook nog vermeldt dat op de dag dat Hirving ergens ver weg in Mexico geboren werd aan de andere kant van de wereld Fabio Casartelli dodelijk verongelukte in de Tour de France.
 68. Marcel Ritzmaier speelt weer bij PSV, na drie verhuurbeurten. Wat een leven.
 69. Ik kan het niet helemaal goed zien, maar het lijkt erop dat op het pasfotootje van Jurgen Locadia een knotje valt waar te nemen. Locadia zou daarmee de verrassende vervanger van Rick Karsdorp zijn.
 70. De technische staf bij Roda JC doen me op de teamfoto denken aan die ene veel oudere speler in je vriendenteam die na maanden opeens weer komt opdagen, maar vergeten is in welke kleur shirt jullie ook alweer speelden.
 71. Willem II heeft een aanval die bestaat uit: een Portugees, twee Belgen, een Roemeen, een Fransman, een Nigeriaan en een Spanjaard.
 72. Commentatoren opgelet: Og-njen Gnj-a-tic (Roda JC).
 73. Commentatoren opgelet: Tsiy William Ndenge (Roda JC).
 74. Ooit hoop ik het zelfvertrouwen te hebben dat Denzel Dumfries had toen hij onderuitgezakt plaatsnam voor de teamfoto van Sparta Rotterdam en zijn ogen sloot voor een dutje.
 75. Hierbij de jaarlijkse vermelding voor Torino Hunte (VVV-Venlo).
 76. De combinatie Deroy Duarte-Ragnar Ache op de Sparta-teamfoto is er trouwens een uit het Handboek Slapstick.
 77. In de categorie ‘Namen als Sloopkogels’: Franck Bambock (Sparta Rotterdam).
 78. De nieuwe Sparta-spits Dalibor Volas heeft slechts driehonderd volgers op Instagram. De gemiddelde huiskat heeft er meer. Kom op mensen, help Dalibor aan de duizend!
 79. In de categorie ‘Eredivisionisten die een niet-EU-salaris moeten verdienen omdat ze stiekem uit Sesamstraat komen’: Elmo Lieftink (Willem II).
 80. Oussama Assaidi (FC Twente) kijkt op de teamfoto als iemand die van een afstandje toekijkt hoe twee mannen van Parkeerbeheer een wielklem op zijn A(ssa)udi plaatsen.
 81. Selectie die ook zomaar een universitaire gezelligheidsvereniging zou kunnen zijn: FC Twente.
 82. Commentatoren opgelet: Ous-sa-ma Bou-ya-ghla-fen (FC Den Bosch).
 83. Het geleidelijk kaalheidsvaantje van 2017/18 gaat naar Niek Vossebelt van FC Den Bosch.
 84. Renze Fij. Acht jaar profvoetbal, twee wedstrijden.
 85. Leuk dat Jong AZ stiekem de C1 heeft gestuurd voor de fotoshoot.
 86. Hier kunt u uw eigen onwillekeurige gedachte kwijt.
 87. Mooiste mini-interview van het seizoen tot nog toe: dat met de 91-jarige Twente-fan Wim van Diek.
 88. Enes Ünal, die alweer verdween voor we überhaupt aan hem konden wennen, staat nog met een heimweefotootje op de Twente-pagina. Geen voetbalfoto, trouwens, maar een promotieplaatje voor zijn nieuwe single ‘I’m not gonna leave you this way’ (wel dus).
 89. FC Utrecht wordt dit jaar gesponsord door een bedrijf dat ‘Zorg van de Zaak’ heet. Ik weet niet hoe, maar het zou zomaar een voorteken kunnen zijn. Ze maken trouwens ook dik die shirts, of anders moeten Dumic, Dessers en Kerk dringend terug van vijf naar twee saucijzenbroodjes per week.
 90. Toch goed, dat Sander van de Streek (FC Utrecht) toch min of meer uit de streek komt. Kan de Keuringsdienst van Waarde hem niks maken.
 91. In de categorie ‘Favoriete clubpersonen op clubfoto’s’: Nicky Hofs, die onnavolgbaar mooi kaal wordt.
 92. Hier de jaarlijkse vermelding van de naam Jafar Arias (FC Dordrecht).
 93. Bij Vitesse gaan jaarlijks meerdere spelers van wie ik met zekerheid durf te stellen dat ze er nooit hebben gespeeld.
 94. Alleen al op basis van de selectiefoto ga ik dit jaar extra letten op Tarik Tissoudali van VVV-Venlo
 95. Juul Respen (VVV-Venlo). Een naam als een traditionele Finse schotel met onvertaalbare vis.
 96. In de categorie ‘Romeinse spraakwatervallen op het middenveld’: Cicero Dazzi Bobbio (FC Dordrecht).
 97. Lugman Bezzat (VVV-Venlo). Een naam als een toverspreuk van madam Mikmak.
 98. Als ik ooit een film maak over het leven van de popgroep 3T, dan bel ik Victor van den Bogert van Willem II.
 99. Bokaal(tje) voor de Best Rijmende Scheidsrechtersnaam gaat voor het veertiende jaar op rij naar Eric Braamhaar.
 100. Er is een junior assistent-scheidsrechter van 45 jaar actief in de Eredivisie. Go Maurice Hoksbergen, 45 is het nieuwe 17!
 101. Spelers uit de Tweede en Derde Divisie die je vullen met mooie gedachten (of gewoon: gedachten) aan vroeger: Melvin Grootfaam (AFC), Jeroen Verhoeven (De Dijk), Jack Tuyp (De Dijk – waarom niet Real Madrid, verdorie!), Daan Blij (meermaals winnaar van de Tevredenheidsbokaal in deze column), Raymon van Emmerik, Damiano Schet (VV Katwijk), Serhat Koc (SV TEC), Marvin Wijks (VVSB), Pim Balkestein (De Treffers), Guus de Vries (ACV Assen), Levi Schwiebbe (Scheveningen) en Jeffrey Vlug (USV Hercules).

Onderwerpen