Waarom biologisch eten helemaal niet per se beter is

Renate van der Zee 9 sep 2017 Leven

Biologisch voedsel is niet per se duurzamer, niet gezonder en niet lekkerder, zeggen deskundigen. Wel zijn er voordelen voor bodemkwaliteit en dierenwelzijn. Maar het enige wat echt zoden aan de dijk zet, is minder vlees eten.

Ze leek zo geruststellend, die gedachte dat je iets heel goeds deed door biologische spullen te kopen. Die veilige wetenschap dat je daarmee iets in huis haalde wat op een duurzame manier was geproduceerd, gezonder was en ook nog eens lekkerder. Het leek zo’n makkelijk pad door het dichte oerwoud van voedingsvraagstukken waarin je als consument echt de weg niet meer weet: gewoon iets meer betalen en je zit op alle vlakken goed.

Maar de laatste tijd duiken er deskundigen op die beweren dat biologische landbouw helemaal niet duurzamer is dan conventionele landbouw. Dat biologisch eten niet per se gezonder is dan niet-biologisch eten. En dat het zelfs niet lekkerder is.

Een van die deskundigen is de Belgische milieuactivist en ethicus Stijn Bruers, schrijver van het boek Weet wie je eet. Ooit stond hij vierkant achter de biolandbouw, zoals al zijn geloofsgenoten uit de milieu- kerk. Maar een aantal jaar geleden maakte hij een draai van 180 graden.

Afbeelding: Matthias Giesen

Reageer op artikel:
Waarom biologisch eten helemaal niet per se beter is
Sluiten