Spring naar de content
bron: Zembla

Terugkijken: we maken handel in vluchtelingen mogelijk

“Duizendmaal dank,” zei koning Willem-Alexander afgelopen juni tijdens een staatsbezoek tegen zijn gastheer Italië. Hij bedankte de Italianen voor de opvang van alle vluchtelingen na hun overtocht naar Europa. Opvallende woorden, aangezien ze in schril contrast staan met het EU-beleid, dat tracht vluchtelingen zo vroeg mogelijk tegen te houden. Het resultaat van de EU-maatregelen volgens Zembla: lucratieve handel in vluchtelingen en hun organen in Noord-Afrika.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

In de uitzending ‘Handel in Vluchtelingen’ ontdekt het programma dat veel vluchtelingen met geldnood zelfs hun organen verkopen om de overtocht te kunnen betalen. De prijs, die mensensmokkelaars vragen, is namelijk zo hoog dat ze geen andere mogelijkheid zien.

Een Soedanese vluchteling vertelt dat hij zijn nier heeft laten verwijderen. Handelaren beloofden hem 13 duizend dollar, maar hij kreeg er slechts tweeduizend dollar voor. “De handelaar is er met het geld vandoor, naar Europa,” zegt hij. Daarom wil hij nu ook zijn lever verkopen. Hij heeft alles over om de reis naar Italië te bekostigen.

De tekst gaat hieronder verder. 

EU-aanpak

Op het ontmoedigingsvlak werkt de EU-aanpak. De unie gaf Turkije 3 miljard euro om migranten op te vangen, het ondersteunde de Libische kustwacht en Soedan ontving 100 miljoen euro om de grenscontroles uit te breiden. Het lijkt een soort chantage, die van de vluchteling een makkelijke prooi maakt voor mensenhandelaren en orgaanhandelaren. Ze worden uitgebuit, mishandeld, ontvoerd en hun familie wordt afgeperst, toont Zembla.

De hele uitzending van Zembla is hier te bekijken.