Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Saeed Khan

De roze kogel is nog niet door de Australische kerk

Australië is een van de weinige westerse democratieën waar het homohuwelijk nog niet gelegaliseerd is. Al kan daar snel verandering in komen. Komende maand stemmen de Australiërs (per post!) over de kwestie, die zo langzamerhand een heet hangijzer is. Voor- en tegenstanders spreken zich steeds duidelijker uit, en de roze kogel is nog lang niet door de Australische kerk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

In steden als Sydney en Melbourne lijkt het homohuwelijk allang beklonken. De gay communities in deze progressieve, liberale metropolen laten sinds jaar en dag van zich horen. Maar Australië bestaat uit meer gebieden dan deze twee steden, een feit dat soms vergeten wordt. Een groot deel van de bevolking is beduidend conservatiever, met een tweespalt tot gevolg.

Hard tegen hard

Dat die strijd hard tegen hard gaat, werd onlangs pijnlijk duidelijk. In de straten van Melbourne verschenen kortgeleden posters met de weinig aan de verbeelding overlatende titel ‘Stop the fags’, waarin wordt beweerd dat kinderen in een homohuwelijk 92 procent meer kans hebben om mishandeld te worden.

Een van de meest prominente tegenstanders van het homohuwelijk is de katholieke kerk. De aartsbisschop van Melbourne, Denis Hart, dreigde met ontslag van iedere katholieke ambtenaar van de burgerlijke stand die het waagt een same sex-koppel te trouwen.

De tekst gaat hieronder verder.

Een andere prominente katholiek die faliekant tegen het homohuwelijk ageert is voormalig premier Tony Abbott, die het referendum een ‘truc’ noemde om de religieuze vrijheid van het land aan banden te leggen. Abbotts opvolger, Malcolm Turnbull, zegt ‘op persoonlijk gebied’ wel een voorstander van het homohuwelijk te zijn.

Echter is hij lid van dezelfde partij als Abbott (de Liberalen), die voor een gedeelte teert op een conservatief electoraat. De Liberals zijn tot op het bot verdeeld over de kwestie, en Turnbull zit daar middenin.

David Pocock vs. Israel Folau

Tegenover conservatieve voorstanders zijn er ook een hele hoop progressieve Ozzies die het wel zien zitten om het homohuwelijk nu eens eindelijk in te voren. Een van de meest prominenten is de captain van het nationale rugbyteam, de Wallabies, David Pocock. Een van zijn meest gevleugelde uitspraken deed Pocock een jaar of vier geleden, toen hij uitlegde waarom hij nog niet met zijn vriendin getrouwd was. “Pas als dat voor iedereen mogelijk is,” was zijn korte antwoord.

Als een van de meest prominente sporters in rugbygek Australië weegt zijn mening enorm zwaar. Daartegenover staat Pococks teamlid Israel Folau, die op Twitter verklaarde ‘uit persoonlijke overwegingen’ tegenstander van het huwelijk te zijn. Terwijl sommige Australiërs hem prezen voor deze mening of zijn opinie in het kader van de vrijheid van meningsuiting respecteerden, werd hij door de meerderheid van de reacties afgebrand.

Erop of eronder

Voor alle stemgerechtigde Australiërs valt de komende tijd een formulier in de bus met een enkele vraag. Die luidt: ‘Moet de wet veranderd worden om same-sex marriage toe te staan?’ Een vraag die verdomd lastig te beantwoorden blijkt, zelfs — of juist — in een moderne en etnisch diverse immigrantenstaat als Australië. Op 15 november volgt de uitslag van de stemming. Voor de homo-emancipatie Down Under is het erop of eronder: in het geval van een Australisch ‘no’ zal geen politicus zich de komende tijd nog aan de kwestie durven wagen.

Ozzy Man Reviews, een komiek met 6 miljoen volgers op Facebook, weet het in ieder geval wel. In onderstaand bericht maakt hij zijn stem in onvervalst Australisch kenbaar. 

Onderwerpen