Over een paar jaar kopen we vlees waarvoor geen dier gedood is

Oswin Schneeweisz 20 sep 2017 Leven

Over een paar jaar kunt u in de supermarkt al vlees kopen waarvoor geen dier gedood is – goed voor dier, milieu en klimaat. Dat is althans de missie van ‘kweekvleesprofessor’ Mark Post. Zelfs de vleessector investeert er nu flink in. Er is een ware concurrentieslag ingezet, zo heeft het kweekvleesbedrijf Memphis Meats 17 miljoen dollar aan investeringen opgehaald. “Dit wordt een revolutie in de voedselindustrie.”

“En wat mag het zijn?” vraagt de ober. De klant twijfelt: wordt het labzwezerik, in vitro-kip of een biefstukje uit de 3D-printer? Over vijf à tien jaar kan het realiteit zijn: vlees waar geen dier voor gestorven is. Vier jaar geleden presenteerde Mark Post in Londen zijn kweekvleeshamburger. Het was een unicum, een mijlpaal in de geschiedenis. Voor het eerst in het bestaan van de mensheid lag er een hamburger op een bord die volledig was opgekweekt uit stamcellen.

Geen wonder dat Post, die inmiddels door het leven gaat als de kweekvleesprofessor uit Maastricht, wereldwijd breaking news was. Enkele maanden geleden toonde het Amerikaanse bedrijf Memphis Meats de eerste laboratorium-kip en laboratorium-eend tijdens een barbecue-feestje voor een select gezelschap aan de wereld. “De ontwikkelingen gaan snel, razendsnel,” zegt Bruce Friedrich.

Reageer op artikel:
Over een paar jaar kopen we vlees waarvoor geen dier gedood is
Sluiten