Spring naar de content
bron: ANP/Koen van Weel

Het correctief referendum op de knieën gebracht door ‘demofobie’

De Koerden vierden deze week een referendumoverwinning en de Catalanen hopen op een volksraadpleging. Echter, in ons land zal – achttien jaar na de eerste poging – opnieuw een wetsvoorstel om een correctief referendum in te voeren stranden, meldt De Volkskrant. De originele initiatiefnemers D66, GroenLinks en PvdA trekken hun handen ervan af. ‘Demofobie,’ zegt voormalig PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer over de met negentig graden gedraaide sfeer in de Kamer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het voorstel is eerder al door de Eerste en Tweede Kamer aangenomen, maar omdat het een grondwetswijziging betreft moet er vandaag voor een tweede keer over gestemd worden. Deze tweede stemronde lijkt bij voorbaat kansloos voor de initiatiefnemers van de wet. Tijdens deze tweede lezing is in beide Kamers een tweederde meerderheid vereist. Aangezien de traditionele tegenstanders van de wet – VVD, CDA, CU en SGP – in de Tweede Kamer al samen zestig zetels in handen hebben, lijkt het voorstel te stranden.

‘Demofobie’

Opmerkelijker is het feit dat ook de initiatiefnemers hun handen van de wet hebben afgetrokken. Hierdoor blijven alleen PVV, SP, Forum voor Democratie en Partij voor de Dieren over als voorstemmers. De initiatiefnemende partijen zijn volgens voormalig PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer van kamp veranderd uit angst voor de kiezer. “’Demofobie,” zegt hij tegen de krant. “De volksvertegenwoordiging heeft angst voor het volk.”

De tekst gaat hieronder verder. 

Referendum
De spreekbuis van GeenPeil Jan Roos tijdens het Oekraïne-referendum. Beeld:

Nederland blijft nu over met het raadplegend referendum, waarbij er een niet-bindend resultaat komt te liggen na stemming. “We houden het halfbakken referendum over, terwijl het goede referendum wordt geslachtofferd,” vindt Boris van der Ham. Het voormalige D66-Kamerlid neemt achttien jaar geleden met Dubbelboer en Wijnand Duyvendak van GroenLinks het voortouw om tot een correctief referendum te komen.

Het ‘halfbakken referendum’ waar Van der Ham het over heeft is het raadplegende referendum. Deze vorm van volksraadpleging – in 2015 wettelijk ingevoerd – biedt de mogelijkheid tot een stemming, mits er voldoende handtekeningen zijn verzameld. Daarnaast gelden er allerlei drempels, zoals een opkomstpercentage. “Een karikatuur op een referendumwet,” vindt Van der Ham.

Pas na het sluiten van een regeerakkoord zal er een finaal oordeel over het correctief referendum worden geveld. Maar deze  vorm van volksraadpleging zal vandaag al door zijn hoeven zijn gezakt.