Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Getty Images/Sergi Alexander

De vakanties zijn voorbij, maar de reggaeton-hype voorlopig niet

Eigenlijk had dit stukje niet op deze plek mogen staan. Want een verhaal over reggaeton, was dat nou wel zo geschikt voor de HP-lezer? Luisterde de gemiddelde Nederlander dat genre niet louter in vakantietijden, waarin onze innerlijke latin lover héél even los mag en niemand verantwoording eist over waarom die foute muziek uit autoramen, caravans of boxjes aan het zwembad knalt?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Ay papi, think again! De tijd dat we op regenachtige herfstdagen heimelijk mochten terugverlangen naar zwoele avonden op de campingdisco — alleen omdat een goedgemutste radio-dj besloot om Daddy Yankee’s Gasolina de ether in te slingeren — is voorbij.

De tekst gaat hieronder verder.

Reggaeton
De Colombiaanse zanger Maluma. Beeld:

Hype

Want ook de rest van het jaar blijken we met z’n allen dol op reggaeton. De Volkskrant signaleerde dat al vóór de zomer goed en wel begonnen was. De krant wijdde er begin juni dit uitgebreide artikel aan.

We mógen het eigenlijk niet goed of leuk vinden, want het ritme is te makkelijk en de teksten zijn ronduit ordinair (waarover later meer). Ondertussen luisteren we met miljoenen tegelijk de liedjes op Spotify en YouTube. Ook verkoopt de Colombiaanse reggaetonkoning Maluma binnen no time zijn ‘golden circle tickets’ voor zijn show morgen (donderdag 28 september, red.) in Amsterdam. Ook Sean Paul — officieel lid van de dancehall-club,maar niet vies is van een beetje reggaeton — staat in november in de hoofdstad.

De tekst gaat hieronder verder. 

Spotify

Op muziekstreamdienst Spotify werd in de eerste acht maanden van dit jaar al drie keer zoveel naar reggaeton geluisterd als in heel 2014. En de fans kwamen niet alleen uit thuislanden Puerto Rico en Colombia, waar de meeste muziek uit het genre wordt geproduceerd. Sinds 2014 werd er in die twee landen voor 7.500 jaar aan reggaeton geluisterd. In de rest van de wereld van de wereld luisteren we voor liefst 140.000 jaar aan reggaetonmuziek. Een populair exportproduct, kunnen we dus wel stellen.

Spotify-gebruikers die naar reggeaton luisteren 2014-2017.

Reggaeton
Luis Fonsi en Daddy Yankee van Despacito tijdens de Billboard Latin Music Awards. Beeld:

Reggaeton is guilty pleasure af

Natuurlijk heeft de megahit Despacito een aardig steentje aan het succes bijgedragen (800 miljoen streams op Spotify en 3,6 miljard keer bekeken op YouTube). Toch blijken we ook dol op andere reggaetondeuntjes. Neem de afspeellijst ‘Baila Reggeaton’, die meer dan vijf miljoen abonnees heeft op Spotify. J. Balvin, Nicky Jam en Maluma, maar ook minder bekende artiesten in het genre zien hun luistercijfers vaak met een paar honderd procent omhoogschieten zodra ze aan de lijst worden toegevoegd.

De tijd waarin reggaetonliedjes hoogstens als guilty pleasure mochten worden genoemd, is voorbij. Zingt u dus vooral – bij voorkeur ongegeneerd en keihard – mee.*

*Voor niet-Spaanstaligen, een kleine waarschuwing: het valt niet te ontkennen dat de teksten van reggaetonnummers soms ronduit ordinair zijn. Niet voor niets is er in Colombia een anti-reggaetonclub opgericht tegen de vrouwonvriendelijke en gewelddadige teksten en videoclips die door, onder meer, bovengenoemde artiesten worden gebruikt. Wie nu vreest afgelopen zomervakantie alle vrouwen op de camping te hebben geschoffeerd door mee te zingen met Despacito, kunnen we geruststellen. Het ‘grofste’ gedeelte van het lied kan vrij worden vertaald als:

Ik wil zachtjes in je nek ademen
Dingen in je oor zeggen
Zodat je er aan denkt als je niet bij me bent
Rustig
Ik wil je al zoenend uitkleden
Mijn afdruk achterlaten op de muren van jouw labyrint
En van jouw lichaam een manuscript maken

Kunnen we dus niet echt vernederend noemen. Hooguit wat sensueel, tijdens de afwas met de campingbuurtjes.

Onderwerpen