Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Brendan Smialowski

Terugkijken: de Trump-uitzending die we niet mochten zien

Het moest tot aan de rechter toe worden uitgevochten, maar onderzoeksprogramma Zembla mocht het laatste deel van het drieluik over de vrienden van Donald Trump uitzenden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De Kazachse zakenman Ilyas Khrapunov, die in de aflevering ter sprake komt, zag zijn kort geding om de uitzending te stoppen op niets uitlopen. Hij eiste dat het programma zijn naam en beelden niet mocht gebruiken, omdat er in zijn ogen te weinig wederhoor was gepleegd.

Gestolen miljoenen

Voor Khrapunov ligt de zaak gevoelig, omdat het familievermogen vermoedelijk bestaat uit gestolen geld. De Kazachse overheid beschuldigt Victor Khrapunov – de vader van Ilyas en voormalig Kazachse minister en burgemeester – van het stelen van honderden miljoenen dollars. Een deel van dat vermogen zou de familie geïnvesteerd hebben in aan Trump gerelateerde vastgoedprojecten.

Tijdens de uitzending komt deze verdachtmaking aan bod, maar krijgt Khrapunov slechts een bijrol. Zembla richt zich namelijk volledig op Felix Slater, een veroordeelde crimineel die banden heeft met de Russische maffia. Ook is Slater zakenpartner van de Amerikaanse president. Het geldspoor van Slater leidt naar vastgoedprojecten in New York, naar Nederland en naar Kazachstan.

De tekst gaat hieronder verder.

De centrale vraag is hoe compromitterend deze zaak is voor de huidige president van Amerika? Op dit moment onderzoekt speciaal aanklager Robbert Mueller of Trump samengespannen heeft met de Russen.

Onderwerpen