Spring naar de content
bron: ANP

Terugkijken: nieuwe vervuiling van kunstgrasvelden ontdekt door Zembla

Opnieuw duikt Zembla in het kunstgrasdossier. Zo is het gebruik van rubbergranulaat van oude autobanden in kunstgrasvelden mogelijk milieuvervuilend. Ergo, kunstgrasvelden zouden de grond ernstig vervuilen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Vorig jaar plaatste het programma al ernstige vraagtekens bij de vermeende veiligheid van verpulverde autobanden (waar lood, enzeem, zink, olie en kankerverwekkende PAK’s in zijn aangetroffen) op het kunstgras en zette het dit jaar kanttekeningen bij een RIVM-onderzoek over de kwestie.

Ons land kent enkele duizenden kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Tijdens de zomerstop worden tientallen van deze velden gerenoveerd. Zembla wordt getipt dat deze vervanging van velden ernstige milieuschade zou opleveren. Tijdens de vervanging van dit veld in Amersfoort moet een bodemsaneringsteam de grond onder het kunstgras reinigen.

Zink en kobalt

Het is namelijk te vervuild door de rubberen korrels en rubberen matten onder het veld. Hierdoor zijn grote stukken rubber vermengd met zand, wat leidt tot zware verontreiniging van de grond met zink en kobalt. Na de eerste uitzending van Zembla over de gevaren van het granulaat vervangt Ajax haar kunstgrasvelden. Ook hier wordt ernstige verontreiniging aangetroffen onder de mat.

De tekst gaat hieronder verder.

De 100.000 euro die bij de sanering van de vervuilde grond komt kijken, is volgens André de Jeu, directeur Sport en Gemeenten, collateral damage. “Het is de vraag of het dan sanering is of de afvoer van bouwstoffen.”

Onderzoeksbureau Intron (later SGS Intron) deed verschillende onderzoeken naar de zinkuitloging bij de velden, in opdracht van de brancheorganisaties VACO en RecyBEM en verschillende sportorganisaties. Dit bureau concludeerde dat het zink geadsorbeerd wordt aan het zand. Zembla en deskundigen stellen daar vraagtekens bij.

Bodemkundige Theo Edelman is met stomheid geslagen. “Het bodemleven krijgt een klap,” zegt hij, wijzend op de grote hoeveelheden zink in de grond. “Het is ongelooflijk dat er niet meer ophef over ontstaan is. Dit is in strijd met alles wat ik geleerd heb en het is een economisch delict volgens de letter van de wet.”

De hele uitzending is hier terug te kijken. U kunt ook op onderstaande afbeelding klikken.

Kunstgras
Beeld:

 

Onderwerpen