Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Munir Uz Zaman

De rol van de VN en Aung San Suu Kyi in de Rohingya-crisis is dubieus. Waarom?

Het is niet nieuw dat de Rohingya, de etnische moslimminderheid uit Myanmar, wordt verjaagd. Sinds 25 augustus zijn ruim 530.000 Rohingya volgens Human Right Watch naar buurland Bangladesh gevlucht. Dagelijks worden dat er meer. Maar dat de Verenigde Naties aan die situatie bijdraagt, mag op zijn zachtst gezegd opmerkelijk worden genoemd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet
Royingha
De stroom Royingha-vluchtelingen. Beeld:

Hoe zit het precies? In Myanmar is een ware genocide gaande. De Rohingya hebben het er al tientallen jaren erg moeilijk, maar de situatie is inmiddels volledig geëscaleerd. De feitelijke machthebber — de militaire junta — voert een schrikbewind tegen de Rohingya. De politieke leider — nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi — zou vervolgens te weinig voor deze moslimminderheid doen. Om die reden hebben onder meer de stad Oxford en de Universiteit Leuven besloten om afstand van haar te nemen.

Gezwicht

Voor de VN maakt dat klaarblijkelijk allemaal niet uit. The Guardian onthult dat de intergouvernementele organisatie zich nogal voor schut zet, omdat het een rapport over hongersnood onder Rohingya-kinderen in Myanmar heeft teruggetrokken. De reden? De VN zwichtte voor de druk van de (niet al te machtige) regering van Aung San Suu Kyi.

Het tragische VN-circus in Myanmar kost de hoogste medewerker ter plaatse haar baan.

In het rapport van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) werd al in juli van dit jaar vastgesteld dat Rohingya-kinderen ernstig ondervoed waren en gevaarlijk gewichtsverlies hadden geleden als gevolg van voedseltekort. Belangrijk detail: het tekort was een gevolg van de campagne van het Myanmarese leger tegen de Rohingya.

Het rapport werd desalniettemin daags na verschijning offline gehaald onder druk van de Myanmarese regering. Ter compensatie werd een verklaring online gezet waarin staat dat de WFP en Myanmar gezamenlijk met een nieuwe editie van het rapport zouden komen. Bovendien moet er niet uit het rapport worden geciteerd.

Het tragische VN-circus in Myanmar kost de hoogste medewerker ter plaatse overigens haar baan. Zij zou op haar beurt een kritisch rapport over het functioneren van de VN in Myanmar intern hebben gehouden.

Royingha
Beeld:

Waarom?

De meest prangende vraag luidt echter nog altijd: VN, waarom? Het antwoord is simpel. De VN zou de relatie met de regering van Aung San Suu Kyi goed willen houden, aldus NOS-correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. De VN zou bang zijn om hun positie te verspelen en de contacten met de regering van Aung San Suu Kyi te verpesten.

De Aung San Suu Kyi die zwijgt over de heksenjacht op de Rohingya, maar ondertussen wel nieuwe plannen onthulde om de problemen met de moslimminderheid op te lossen. De voorheen in het westen zo geliefde Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg — nota bene onder meer voor haar verzet tegen de militairen van Myanmar (toen nog Birma). De Aung San Suu Kyi die de problemen in haar land niet met woorden, maar met daden wil oplossen.

Inmiddels mag worden geconcludeerd dat het voor de Rohingya allemaal te laat is. Van de tot 25 augustus ongeveer 800.000 in Myanmar woonachtige Rohingya, zijn er 530.000 gevlucht. En daar heeft de VN aan bijgedragen.