Spring naar de content
bron: VPRO Tegenlicht

Terugkijken: Tegenlicht mag niet weten hoeveel YouTubesterretjes verdienen

Videoplatform YouTube is binnen no-time uitgegroeid tot een van de machtigste video-platforms van de onlinewereld. Het heeft tijdens haar 12-jarig bestaan het medialandschap op zijn kop gezet, en het is voor duizenden mensen de eerste bron van inkomsten. Tegenlicht duikt in de wereld van deze YouTubesterren en probeert uit te zoeken hoeveel ze verdienen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Laat dat nu een lastige zoektocht zijn. Net als andere techgiganten als Facebook en Instagram is YouTube niet het toonbeeld van transparantie. YouTubers mogen ook van Google (het moederbedrijf van het videoplatform) niet vertellen wat ze verdienen. In Tegenlicht antwoordt een YouTuber daarover het volgende.

De tekst gaat hieronder verder.

Deze Bardo Ellens is niet zomaar een YouTuber. Hij is in 2006 een van de eerste Nederlanders met een kanaal op het platform. Op zijn hoogtepunt heeft hij 19 miljoen views op zijn video’s en is ambassadeur van het platform in Nederland. Tot YouTube zijn account offline haalt, en hij opnieuw moet beginnen.

De tekst gaat hieronder verder. 

26 miljard dollar

Ellens en andere YouTubers mogen contractueel gezien niets over zeggen over hun verdiensten, en een jaarverslag opvragen bij YouTube zit er ook niet in. Het is namelijk een dochter van Google, en in 2015 opgenomen in de grote Googlefamilie genaamd Alphabet. Door deze constructie hoeft Google geen cijfers van het videoplatform presenteren. Google zelf, daarentegen, haalt in 2016 een omzet van 26 miljard dollar.

De technologiewereld is een gesloten wereld. Al doen de leiders van megabedrijven als Google alsof ze voor transparantie – vorig jaar liet Google weten dat het internetcensuur tegen wilt gaan in haar eigen browsers – zijn; ze laten niet in hun kaarten kijken.

Tegenlicht geeft een interessant inkijkje in een nieuwe industrie waar – naar eigen zeggen – uiteindelijk iedereen ‘slaaf blijkt van het geheime algoritme van YouTube’. En de financiële geheimhouding niet te vergeten.

De hele uitzending van Tegenlicht is hieronder te bekijken. 

Onderwerpen