Spring naar de content
bron: Pauw

Terugkijken: jurist Gerard Spong geeft een college #metoo

Wanneer zowat iedere dag Nederlanders naar buiten treden met een verhaal over seksuele intimidatie moet er goed worden gekeken naar de gerechtelijke implicaties van die beschuldigingen. Bij Pauw schuift jurist Gerard Spong aan voor een college over ontucht, verkrachting en #metoo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Seksuele intimidatie komt bijvoorbeeld niet in het Wetboek van Strafrecht voor, stelt Spong. “Dan spreekt men namelijk over ontucht.” Maar wat wordt er dan verstaan onder ontucht? Spong: “Dat is een heel grijs gebied, want er zijn verschillende gevallen van wat men versieren noemt die een rechter ontucht noemt. Als een jongen een meisje een pets op haar billen geeft in de disco en roept ‘Hey, schatje’ is er eigenlijk al sprake van een strafbare ontucht.”

Daarnaast hoeft er volgens Spong voor ontucht geen sprake te zijn van een lichamelijke aanraking. De jurist had ooit een cliënt die bij ‘een jongen in zijn mond waterde’. “En die is veroordeeld voor ontucht,” zegt hij. De grenzen zijn in zijn ogen vaag. “In alle #metoo-gevallen is het van groot belang dat men precies vaststelt waar de seksuele intimidatie op betrekking heeft.”

Afhankelijkheidsrelaties

En let ook op de machtsverhoudingen, stelt Spong. “Zoals bij een arts-patiëntverhouding bijvoorbeeld. Alle afhankelijkheidsrelaties moeten volgens de wetgever gezuiverd zijn van seksuele contacten, ook voor meerderjarigen.”

De tekst gaat hieronder verder.

Daarbij komt wel dat verkrachtingszaken of zedendelicten met kinderen niet kunnen verjaren. “Daar bestaat een groot misverstand over,” zegt Spong. Bij twijfel kunnen mensen hem in ieder geval contacteren.

Het hele fragment is hieronder te bekijken.

Onderwerpen