Spring naar de content
bron: ANP/Olaf Kraak/Screenshot Radar

Terugkijken: Radar ontdekt fout in ons paracetamolgebruik

Paracetamol – het pijnstillertje dat we al sinds 1893 slikken – lijkt een wondermiddel. Bij een centje pijn slikken we dit medische snoepje en onze lasten zijn verlicht. Deze pijnstillers zijn echter lang niet zo onschuldig als het lijkt en veel gebruikers weten dit niet, blijkt uit nieuw onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) dat consumentenprogramma Radar presenteerde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Volgens het IVM gebruikt 1 op de 5 Nederlanders dagelijks paracetamol en 1 op de 10 Nederlanders dagelijks ibuprofen, een andere pijnstiller. Hoeveel van deze medicijnen kunnen we veilig slikken? Weet u het? Uit het onderzoek van het IVM blijkt dat slechts 37 procent van de ondervraagden weet dat we per etmaal maar maximaal 6 paracetamolletjes van 500mg mogen slikken.

Dat is trouwens al minder dan resultaten uit een vergelijkbaar IVM-onderzoek uit 2014. Toen wist ruim de helft van de duizend respondenten niet hoeveel ibuprofen of paracetamol ze dagelijks mochten slikken. Door het gebrek aan deze kennis lopen velen het risico dat ze te veel pijnstillers slikken dan verantwoord is. Hierdoor maken we kans op een maagzweer of maagbloeding.

Hollandse koppigheid

Hoe ontstaat dit gat in onze kennis? Uit het IVM-onderzoek en de reportage van Radar blijkt dat dit toe te schrijven is aan onze Hollandse koppigheid. 80 procent van de ondervraagden zegt immers feilloos te weten hoe de pijnstillers te gebruiken en bijna de helft van de respondenten zegt bij de aankoop van de pijnstillers nooit om advies te vragen over de pilletjes.

Zo ook verloskundige Florine, die ruim 30 jaar dagelijks paracetamol gebruikte. Ze deed niets met het apothekersadvies. “Het werd altijd keurig gevraagd, of ik vragen had,” zegt ze in Radar. “Dan zei ik altijd nee. Ik slikte al 30 jaar, ik had er baat bij. Waarom zou ik dat willen weten?”

Blijkbaar zouden we dit wel moeten weten. Dus: de volgende keer moeten we onze koppigheid thuislaten en advies vragen of de bijsluiter goed lezen bij aankoop van een doosje van het wondermiddel uit 1893.

De hele reportage van Radar over ons pijnstillermisbruik is te bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken.

Paracetamol
Beeld:

Onderwerpen