Spring naar de content
bron: Screenshot DWDD

Terugkijken: Jan Terlouw waarschuwt voor technologiewedloop

Iets meer dan een jaar na zijn speech over ‘het touwtje uit de brievenbus’ schuift Jan Terlouw opnieuw aan bij De Wereld Draait Door. De evolutie van onze technische mogelijkheden voert de boventoon in een nieuwe rede van de oud-politicus en kinderboekenschrijver.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Zo ontroerd als de inmiddels 86-jarige Terlouw vorig jaar was, werd hij dit jaar niet. In zijn ruim acht minuten durende pleidooi kreeg hij toen immers de ruimte om te pleiten voor meer vertrouwen. De politiek vertrouwde de burgers niet meer, en de burgers vertrouwden de kopstukken in Den Haag niet meer, was de teneur van zijn monoloog. Ter illustratie haalde Terlouw de woorden van een ondernemer aan: “Vroeger beklonk je een afspraak met een handdruk, nu met vijf contracten.”

Dit bleef hangen, maar de eigenlijke crux van de rede van Terlouw lag bij het klimaat. Hij vroeg ons allen na te denken over een betere wereld.

Een verkiezingsperiode en een regeerakkoord later is Terlouw over dit laatste punt gematigd positief. “Het regeerakkoord bevat een ambitieuze paragraaf over klimaatdoelen,” zegt hij in gesprek met Matthijs van Nieuwkerk, “maar het in de grond stoppen van Co2 is een stap in de verkeerde richting. We moeten richting duurzame energie. “

De tekst gaat hieronder verder.

De toekomst serieus nemen

Na Terlouws speech in de talkshow ging hij op 20 februari van dit jaar om de tafel met de voorzitters van alle jongerenpartijen. Daaruit rolde een ‘behoorlijk progressief’ manifest (dixit: Terlouw). Al ziet hij daar weinig van terug in het regeerakkoord. “Dat is gek,” zegt Terlouw. “De vertegenwoordigers van de jongerenpartijen zijn immers geen kinderen, wat zij te zeggen hebben over hun toekomst hebben we serieus te nemen.”

Want de jeugd moet zich nu druk maken over het klimaatbeleid, vindt hij. Wij maken immers zelf deel uit van de natuur. Terlouw: “Franciscus van Assisi sprak over de natuur als ‘broeder boom’. We moeten hem beschermen en gebruiken, maar wel op een verantwoorde manier.” Met rentmeesterschap en eigen controle over onze daden dus.

En daar zit volgens Terlouw het probleem voor de toekomst. Onze hang naar technologie kan namelijk zowel de natuur beïnvloeden als ons mensen. De ‘fantastische’ technologie heeft nu al ‘zo’n omvang dat we de effecten ervan op de natuur kunnen beheersen’, vindt hij.

Tot slot is er dan nog die dekselse robotisering. Terlouw zou er geen touwtje voor uit de brievenbus willen hangen, lijkt het. “Gaan wij zorgen dat we de robots leren doen wat wij willen of gaan die zelflerende robots ons vertellen wat we moeten doen?” oppert hij retorisch. We willen steeds groter, groter groter. “Maar geniet ook van het kleine,” concludeert hij.

Het gehele fragment is hieronder te bekijken.

Onderwerpen