Spring naar de content
bron: Nieuwsuur

Terugkijken: ‘zelfredzame’ daklozen vallen tussen wal en schip

Een stille revolutie wordt het genoemd: de groei van het totale aantal daklozen de afgelopen jaren. Daar zitten – volgens onderzoek van Nieuwsuur, De Groene Amsterdammer en onderzoeksplatform Investico – veel ‘zelfredzame’ mensen tussen die niet adequaat geholpen worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Tussen 2009 en 2015 steeg het totale aantal daklozen volgens het CBS van 18.000 naar 31.000 mensen. Een stijging van liefst 74 procent. En die stijging komt niet door een toename van de ‘stereotiepe’ zwerver.

Het gaat hier om de voormalige managers, de ex-mantelzorgers en andere mensen die een baan hadden. Zij hebben geen verslavingsproblematiek en hebben geen psychische problemen, en krijgen daarom het stempel ‘zelfredzaam’ opgeplakt. Volgens experts gaat het om een groep van 10.000 Nederlanders, die nauwelijks hulp van de gemeente krijgt.

Niet mensenrechtenproof

68 procent van 43 aangeschreven centrumgemeenten geeft aan dat het budget om de groep ‘zelfredzamen’ te helpen ontoereikend is, tot woede van het College voor de Rechten van de Mens. “Zelfredzaamheid is geen mensenrechtenproof begrip”, zegt voorzitter Adriana van Dooijeweert in Nieuwsuur. “Een dak boven je hoofd is dat wel, een menswaardig bestaan is dat ook. Je ziet dat gemeenten nu veel meer verantwoordelijkheid krijgen voor mensen in dit soort kwetsbare situaties.” En die zullen met deze mensenrechten aan de gang moeten, stelt ze.

Voorlopig blijven de ongeveer tienduizend ‘zelfredzamen’ tussen wal en schip, want staatssecretaris Paul Blokhuis van de ChristenUnie geeft aan dat de bal bij de gemeenten blijft. “Ik vind dat we gemeenten eraan mogen houden dat ze mensen beoordelen vanuit de hulpvraag,” geeft hij als reactie. “Ze moeten echt naar de mensen kijken. Twee maanden geleden was ik zelf nog wethouder. Ik ben op de hoogte van de problemen die er zijn om mensen goed te helpen. Ik denk dat gemeenten heel goede instrumenten hebben om zelf handen en voeten te geven aan hulpverlening.”

De reportage van Nieuwsuur laat echter een ander beeld zien.

Onderwerpen