Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Nicholas Kamm

1.628 politieke leugens en andere opmerkelijke cijfers van 2017

Nederlanders zijn nog nooit zo tevreden geweest, terwijl we meer zorgen voor onze dierbaren. Ook reden de treinen in 2017 op tijd, Trump loog ons de oren van de kop en probeert Wijk bij Duurstede haar jongeren met opvallende maatregelen op het juiste pad te houden. Hierbij de meest opmerkelijke cijfers van het afgelopen jaar. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

1.628 leugens van Trump

Wat was het een magisch Trumpjaar: al die kleurrijke tweets, meeslepende toespraken en spannende wetswijzigingen. Maar even serieus, iemand bij de Washington Post heeft alles bijgehouden en Trump heeft ruim 1.628 valse of misleidende uitspraken gedaan gedurende het afgelopen jaar. Dat zijn gemiddeld 5,5 leugens per dag. Zijn meest herhaalde leugen? Dat Obamacare ‘in wezen dood’ is. Ruim zestig keer maakte de president dit statement,  inmiddels onderuitgehaald door The Congressional Budget Office.

De tekst gaat verder onder de video.

90,5 procent treinen reed op tijd

Een recordaantal, roept ProRail over treinen die het afgelopen jaar op tijd kwamen in ons land. Sterker nog: nog nooit kwamen de treinen zo op tijd als afgelopen jaar. Zo arriveerden 90,5 procent van de 800 NS-treinen (431 sprinters en 369 intercity’s) netjes zoals gepland op het station. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de spoorwegdienst, onder andere gemaakt op basis van ov-chipgegevens. Trots op jullie, ProRail!

10.000 euro aan vuurwerkschadebeloning

Wijk bij Duurstede lanceerde onlangs een interessant project. Kort samengevat: vandalen krijgen geld wanneer ze zich weten te gedragen rond de jaarwisseling. Vorig jaar werd er namelijk voor 13.000 euro aan schade aangericht in het Utrechtse stadje. De gemeente hoopt dit bedrag te verlagen naar 10.000 euro.

Wanneer de kosten voor vuurwerkschade onder dit bedrag blijven, krijgen de vandalen daadwerkelijk een kleine beloning voor het niet kapotmaken van bushokjes en brievenbussen. Het is dus duimen voor de jeugd uit Wijk bij Duurstede.

210.000 mensen ervaren geluidsoverlast door Schiphol

Althans, dat blijkt uit metingen van omwonenden. Volgens de bewoners van Spaarndam, een dorp in de buurt van Schiphol, ervaren ruim 210.000 mensen geluidsoverlast van het vliegveld. Dit cijfer komt van de meetpalen rond Schiphol, dat afgelopen jaar in november bekend werd gemaakt. De vliegtuigmaatschappij heeft deze palen zelf ooit neergezet, maar heeft ze later vervangen door computermodellen.

Volgens de luchthaven kloppen de cijfers van de buurtbewoners niet met eigen metingen, die naar eigen zeggen volgens de ‘wettelijke regels vastgesteld en berekend’ zijn. Indien de cijfers van de omwonenden kloppen, gaat het om een grove fout: het aantal mensen dat geluidsoverlast ervaren, mag niet meer zijn dan 180.000.

140 miljoen uur per dag Netflixen

Het was een goed jaar voor Netflix, dat afgelopen jaar het duizelingwekkende aantal van honderd miljoen abonnees wereldwijd behaalde. Anders gezegd: we kijken met z’n allen ruim 140 miljoen uur per dag films en series via de streamingsdienst. American Vandal, 3% en 13 Reasons Why waren volgens Netflix-cijfers de best bekeken series van het jaar.

De succesformule van Netflix zorgt uiteraard voor jaloerse blikken van concurrenten, zoals Amazone Prime, HBO en Disney. Deze laatste productiemaatschappij kondigde afgelopen jaar een eigen streamingsservice aan. Deze dienst, die volgens Disney een stuk goedkoper moet worden dan Netflix, verschijnt naar verwachting in 2019.

En wat te verwachten in 2018? Dit filmpje somt tien series voor het komende jaar op:

57 procent werknemers verleent mantelzorg

1.2 miljoen werknemers in Nederland heeft familie die zorg nodig heeft. Hiervan kan 57 procent daadwerkelijk mantelzorg verlenen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) pleit bijvoorbeeld voor aanvullende maatregelen, zoals betaald verlof, waarmee het voor meer werknemers mogelijk moet worden om zorg te verlenen.

Uit onderzoek van de FNV blijkt dat veel werknemers uiteindelijk minder gaan werken of helemaal stoppen met werken om zorg te kunnen dragen voor naasten. Eén op de zes werknemers meldt zich daarnaast wel eens ziek. Dit zorgt vervolgens weer voor schuldgevoelens tegenover collega’s.

123456, het wachtwoord dat we blijven gebruiken

Het blijft lastig: een goed wachtwoord bedenken van minimaal acht tekens, een hoofdletter en een cijfer. Veel mensen houden het daarom simpel, bijvoorbeeld met hun eigen naam, huisdier of geboortejaar. Een slecht idee, zo blijkt uit de top 100 meest gebruikte slechte wachtwoorden, jaarlijks opgemaakt door beveiligingsprovider SplashData.

Op nummer 1 staat dit jaar het klassieke ‘123456’, gevolgd door het letterlijke ‘password’ en het complexe ‘12345678’. Andere creatieve geesten bedachten bijvoorbeeld ‘Starwars’, ‘Fuckyou’ en ‘aaaaaa’. Tip voor volgend jaar: bedenk een geschikt wachtwoord en wijzig jaarlijks je gegevens.

Onderwerpen