Spring naar de content
bron: ANP/Evert Elzinga

Het Sportjaar 2018

Frank Heinen blikt vooruit op het sportjaar 2018.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Januari

2 januari: De Sallandse Ruiterdagen gaan door, ondanks dat culinair recensente Hiske Versprille (Het Parool) in een groot artikel heeft aangetoond dat bijna de helft van de deelnemers voor meer dan de helft helemaal niet uit paardenvlees bestaat.

4 januari: Enkele dagen na de Wereldkampioenschappen Darts maakt Michael van Gerwen zijn nieuwe sponsor bekend; Van Gerwen zal voortaan worden ondersteund door Alpecin (‘Doping voor het haar’).

17 januari: Camiel Eurlings doet voor het eerst publiekelijk zijn verhaal. In een emotioneel interview met NRC Handelsblad vertelt de sportbobo dat hij het moeilijk heeft gehad, maar dat alles wat er gebeurd is hem geen blijvende imagoschade heeft opgeleverd.

Februari

4 februari: Op het WK Veldrijden gaat de zege naar Mathieu van der Poel. Hij dubbelt titelverdediger Wout van Aert al na drie ronden en rijdt vervolgens op zijn achterwiel naar de finish. Commentator Michel Wuyts stelt vast dat Van der Poel inderdaad al lange tijd in Vlaanderen woont.

11 februari: Koen Verweij loopt een schouderblessure op bij het voor de zoveelste keer zijn schouders ophalen op nieuwe dopingonthullingen uit het Russische kamp waarvan hij deel uitmaakt. De blessure van de schaatser wordt overigens binnen tien minuten verholpen, omdat zijn coach iemand kent die iemand kent die een homeopathisch middeltje kent.

12 februari: De Nederlandse bobsleeërs worden uitgesloten van verdere deelname aan de Spelen. De mannen, in het dagelijks leven Uber-chauffeurs, blijken tijdens hun eerste manches stiekem passagiers te hebben meegenomen. Dat is tegen de Olympische gedachte ‘Meedoen is belangrijker dan meenemen’.

13 februari: Schaatsbondscoach Geert Kuiper is ziek. Mogelijk is de Zuid-Koreaanse hotdog die hij na de openingsceremonie at, hem noodlottig geworden. Omdat Camiel Eurlings steeds niet terugbelt, wordt uiteindelijk Gerard Kemkers ingevlogen om Kuiper te vervangen. Sven Kramer is niet bereikbaar voor commentaar.

17 februari: Het nieuws dat Ajax trainer Erik ten Hag op non-actief heeft gezet, ondanks een ongeslagen reeks en een doelsaldo van 14 voor en 1 tegen, slaat bij alle Ajax-watchers in als een bom. Ook Alfred Schreuder, Marc Overmars en Edwin van der Sar vertrekken uit Amsterdam. Dit is volgens de Ajax-watchers, ‘erg logisch’.

19 februari: Ondanks een hardnekkige roep om Louis van Gaal, houdt interim-directeur Sjaak Polak vast aan de twee dagen eerder door hem ingezette lijn om uitsluitend competente mensen aan te stellen. De geruchten dat Ajax een dezer dagen Foppe de Haan zal aanstellen, worden sterker.

21 februari: De Telegraaf meldt dat Ajax rond is met een ervaren, Limburgse coach. Sef Vergoossen zoekt vast een huis op IJburg.

22 februari: De blocktackle van Gerard Kemkers op de benen van Sven Kramer, die op wereldrecordschema lag in zijn 10 kilometer-race, heeft overal in de wereld voor heftige reacties gezorgd. Premier Rutte verzoekt alle schaatscoaches toch vooral ‘normaal te blijven doen’. Sven Kramer is niet bereikbaar voor commentaar.

25 februari: De voorgenomen overgang van Wiel Coerver naar Ajax gaat toch niet door. Ondanks zijn uitstekende cv en zijn bescheiden eisen, geeft interim-interimdirecteur Marko Pantelic de voorkeur aan iemand uit de boezem van de club. Bijkomend probleem is dat Coerver zeven jaar geleden blijkt te zijn overleden.

Maart

3 maart: Schaker Anna Moezytsjoek ontvangt een Grote Prijs, voor haar weigering om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap Schaken in Saoedi-Arabië, waarvoor zij zich, als vrouw, zo veel mogelijk zou moeten bedekken. Moezytsjoek krijgt de award, en de bijbehorende cheque, uitgereikt uit handen van de president-directeur van Shell.

11 maart: Het WK Allround in Amsterdam wordt verrassend gewonnen door Martin Hersman. De co-commentator van de NOS kreeg een kans om te starten omdat alle Nederlandse schaatsers na de Spelen op vakantie zijn vertrokken. Frank Snoeks, die brons wint, kondigt na de tien kilometer aan te zullen stoppen als topschaatser.

April

17 april: In een geruchtmakende Netflix-documentaire maakt Epke Zonderland bekend dat hij uit drie personen bestaat. Het project-Zonderland, dat naast “Epke” bestaat uit “Opke” en “Appke”, voorzag in een sociale, innemende jongen, een talentvolle medicijnenstudent en een turner. De Friese dokter die aan het hoofd stond van het project, vlucht naar Rusland, waar hij medisch asiel aanvraagt.

19 april: Na winst in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix kondigt Tiesj Benoot aan dat hij voor winst in de Giro d’Italia wil gaan. José de Cauwer reageert: ‘Waarom níe?’

22 april: De finale van de KNVB-beker wordt ontsierd door badjassen.

27 april: Gerard Kemkers duikt op in Paraguay, waar hij sinds de Olympische Spelen blijkt te zijn ondergedoken. Via een haperende Skype-verbinding wordt hij tien minuten geïnterviewd door Dione de Graaff. Kemkers draagt op die beelden een verentooi.
Sven Kramer is niet bereikbaar voor commentaar.

29 april: NOC*NSF stelt de onderzoekscommissie voor die namens de koepel het grootschalige misbruik in de breedtesport moet gaan onderzoeken. Commissievoorzitter Camiel Eurlings: “Het wordt zwaar, maar we slaan ons er doorheen.”

Mei

3 mei: Champions League-finalist Paris Saint-Germain gaat voortaan door het leven als FC Qatar. Dat hebben de Qatarese eigenaren van de Parijse club bekendgemaakt. Het nieuws komt niet als een verrassing: eerder al veranderde Barcelona zijn naam in Fly Emirates Catalunya en speelde FC Utrecht het seizoen uit als De Frans van Seumerenboys.

25 mei: De debuutsingle Ballen in me hand van Boef, Estavana Polman en Tess Wester staat twaalf weken op nummer 1.

Juni

1 juni: Met zijn transfer naar Swansea City wordt Hidde ter Avest van FC Twente de duurste Nederlandse voetballer aller tijden. De 90 miljoen euro die de Welshmen voor de jonge verdediger over hebben wordt echter nog dezelfde middag verbroken door de 127 miljoen euro voor Robert Braber, die van Helmond Sport naar Millwall verhuist.

15 juni: Jacques Brinkman schrijft in zijn column in De Telegraaf dat hij de ophef in Nederland over drie vermiste Russische journalisten ‘hypocriet en een beetje kinderachtig’ vindt. Ook beschuldigt hij Dafne Schippers van het gebruik van een motortje.

16 juni: Uitgeverij Lebowski kondigt de onthullende autobiografie van Gerard Kemkers aan.

18 juni: De groepswedstrijd Tunesië – Engeland wordt tijdelijk stilgelegd om de entree van Vladimir Poetin in het stadion ordelijk te laten verlopen. Wanneer de wedstrijd (eindstand: 0-0) is afgelopen, gaat de Russische president staan en doet zijn duim naar beneden.

22 juni: Jacques Brinkman schrijft in zijn column in De Telegraaf dat hij de ophef over zijn column van vorige week ‘hypocriet en een beetje kinderachtig’ vindt.

Juli

10 juli: Kevin de Bruyne en Cyriel Dessers schieten België naar de finale van het WK, door winst op favoriet Duitsland.

15 juli: Het Nederlands Elftal, dat zich via een vergeten fairplay-regeling als 33ste land alsnog voor het WK wist te kwalificeren, kroont zich in Moskou tot wereldkampioen voetbal. Bondscoach Marcel Keizer is tevreden, maar blijft vooruitkijken: “We zijn nog nergens, we moeten scherp blijven. Over twee maanden begint de kwalificatie voor het EK alweer.”

17 juli: Tom Dumoulin houdt de keuze tussen Giro en Tour voorlopig nog open. Dat vertelt hij in het programma De Avondetappe, waar hij als toerist te gast is.

23 juli: Camiel Eurlings wordt de nieuwe assistent-bondscoach van de dames-volleybal ploeg. Hij kondigt aan dat hij zich inhoudelijk vooral met de smash zal gaan bezighouden.

Augustus

10 augustus: Op het EK Atletiek wint Dafne Schippers door een administratieve vergissing, zes keer goud en zeventien keer zilver.

11 augustus: Ajax stelt een nieuwe vijfde colonne voor.

13 augustus: Michiel Kramer beëindigt zijn carrière en opent een snackbar in Pernis.

23 augustus: Johan Derksen maakt bekend er niet zo van onder de indruk te zijn. Waarvan, is vooralsnog onbekend.

September

1 september: Na zijn uitschakeling in de tweede ronde van de US Open, legt Robin Haase uit dat hij ontzettend veel last had van de tegenstander. “Echt heel storend,” zegt Haase. “Hij sloeg allemaal ballen buiten mijn bereik. Ja, dan kan ik er natuurlijk niet bij nee. Lekker leuk, zeg.”

16 september: Na de GP van Singapore maken Jack Plooij en Olav Mol bekend een procedure te starten om Max Verstappen te adopteren. Jos Verstappen kondigt aan een tegenprocedure te starten, maar daar zijn de aanstaande vaders niet erg van onder de indruk. “Jos moet eerst maar weer eens uitvogelen hoe dat moet, starten,” aldus Mol.

18 september: Tijdens de Vuelta moeten de renners een muur beklimmen, om vervolgens naar beneden te rodelen en een middelgrote rivier over te steken zonder gemotoriseerde hulp. Op de vraag of dit niet wat te ver gaat, antwoordt parkoersbouwer Abraham Olano: “Dit is wat het publiek wil.”

Oktober

9 oktober: De Televizierring gaat naar internetvoetbalbabbelkanaal FC Afkicken. Vaste analist Kees Kwakman wordt in de strijd voor de Televizierster Man nipt afgetroefd door Shane Kluivert, Dave Roelvink en Dion Graus.

12 oktober: Rico Verhoeven krijgt eerste Hollywoodrol. Hij gaat de hoofdrol spelen in de Amerikaanse verfilming van de memoires van Gerard Kemkers.

15 oktober: De bedenker van de term ‘Oranje Leeuwinnen’ wordt in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel.

25 oktober: Met de aangekondigde onafhankelijkheid van Catalonië wordt Barcelona uitgesloten van deelname aan de Primera Division. De ploeg van Messi, Iniesta en Kik Pierie maakt het seizoen af in de Tweede Divisie. De eerste divisie, tegen Jong Almere City FC, eindigt in 0-0.

November

3 november: Feest bij Ziggo Sport! In het voetbalpraatprogramma Rondo wordt Jack van Gelder verrast met een horloge. Reden is een jubileum: de sympathieke sportpresentator is voor de tienduizendste keer in zijn carrière een zin begonnen met “Jongens.” Van Gelder reageert verrast: “Jongens, wat een verrassing heel leuk. En met inscriptie ook nog! Hahahaha. Jongens, wat vinden we? Leuk?”

7 november: Jacques Brinkman schrijft column waarop geen enkele ophef volgt. “Kinderachtig,” aldus de voormalig tophockeyer.

19 november: Tijdens een uitzending van DWDD wordt bekendgemaakt dat de biografie van Gerard Kemkers helaas niet de NS Publieksprijs wint, omdat deze te laat is ingestuurd. Winnaar wordt Camiel Eurlings, die in 2018 een bundel tedere liefdespoëzie het licht heeft doen zien.

December

14 december: Op het FIFA-gala voor Wereldvoetballer van het Jaar wordt Mike van Duinen voor de elfde keer op rij geen Wereldvoetballer van het Jaar.

30 december: In het programma 5 Jaar Later kondigt Camiel Eurlings aan dat hij veel klappen heeft gehad, maar dat hij er sterker uit is gekomen. Eurlings kondigt aan de journalistiek in te gaan: hij wordt hoofdredacteur van feministisch maandblad Opzij.

Onderwerpen