Komt een knokploeg op de universiteit
Op de universiteit van Montpellier is een links studentenprotest opgebroken door een knokploeg. Studenten verdenken de decaan van de faculteit der rechtsgeleerdheid van betrokkenheid. Volgens demonstratiefotograaf Wilco Versteeg kan de rel verstrekkende gevolgen hebben in een toch al verhit studentenklimaat.
Enkele weken geleden schreef ik een uitgebreid artikel over de bezetting van Université Paris 8. Studenten houden een deel van de universiteit bezet om er asielzoekers in onder te brengen. Ik sloot het stuk met de open vraag af. Of dit het begin was van een hete lente waarin studenten er alles aan gelegen is om de verjaardag van de beruchte studentenrellen van 1968 niet in stilte voorbij te laten gaan.
Een maand later zijn er door heel Frankrijk (meer of minder succesvolle) pogingen gedaan faculteiten toe te eigenen: Tolbiac te Parijs, Nantes, Toulouse, Lille en Bordeaux zijn allen bezet of bezet geweest.
Ook de universiteit van Montpellier viel ten prooi aan de protesten. De studenten voerden geweldloos actie tegen de vercommercialisering van het onderwijs en strijden tegen onderwijshervormingen die toelating tot de universiteit moeilijker maken.
De decaan van de faculteit der rechten, professor Pétel, was echter niet van deze politiek op zijn universiteit gediend en waarschuwde de bezetters dat het uit de hand zou kunnen lopen als ze niet spoedig zouden vertrekken.
Hoewel de politie al buiten stond, bleek het gevaar van binnen te komen. Een tiental met zwarte maskers getooide en met stokken en tasers bewapende mannen stormde binnen en sloeg om zich heen om de zaal te ontruimen. Enkele studenten met tamelijk zware verwondingen aan het hoofd werden afgevoerd naar het ziekenhuis.
De tekst loopt hieronder door.
Uit verschillende getuigenverklaringen kwam naar voren dat niemand minder dan de decaan in het gezelschap van de knokploeg gezien is. Ook zou hij deze mannen na hun actie een veilig onderkomen hebben geboden en hen langs de politie hebben geloosd. Enkele docenten van de universiteit zijn door studenten op de beelden van de knokploeg herkend en worden er van beschuldigd extreemrechtse sympathieën te hebben. De rel wordt vanuit het studentenmilieu geframed als een fascistische aanval op politieke tegenstanders.
De decaan is inmiddels afgetreden en de minister van Onderwijs heeft een onderzoek aangekondigd, maar dit heeft de verontwaardiging niet doen verstommen. Kan er nog wel gedemonstreerd worden op de universiteit, in Frankrijk van nature een bastion van politiek engagement en (ludieke) actie?
Ook heeft dit de kern van de rechtsstaat geraakt. Volgens de Franse wet mag de politie alleen de universiteit betreden na toestemming van de rector en alleen de politie mag geweld gebruiken. De universiteit lijkt om dit systeem heen te hebben willen handelen om het politieke verzet van de studenten te breken. Hoewel er nog niet eerder politieke knokploegen zijn ingezet door een universiteit, wordt er gevreesd dat dit een glijdende schaal is het studentenprotest in heel Frankrijk toeneemt. De faculteit is vrijdag tot nader order gesloten.
De Franse studentengemeenschap is verbolgen en heeft demonstraties tegen dit geweld aangekondigd. Dat gebeurt nét op een moment dat deze gemeenschap sowieso al wekelijks de straat op gaat om te protesteren tegen hervormingen en zich aansluit bij een grotere sociale beweging tegen Macron en zijn politiek. Volgens de studenten toont dit incident niet alleen dat de universiteit van hen vervreemd is, maar ook dat geweldloos politiek verzet gecriminaliseerd wordt. Het is in elk geval olie op het vuur van een jonge protestbeweging aan de Franse universiteiten.
Wordt vervolgd.