Spring naar de content
bron: Pexels/Tirachard Kumtanom

Stelling: diversiteitsquota zijn een slechte zaak

Diversiteit blijft een hot topic. Voor de gemeenteraadsverkiezingen pleitte Denk in Rotterdam voor een diversiteitsquotum bij de lokale overheid. Zijn we echt beter af met zulke diversiteitsquota of verandert er niets met meer vrouwen/mensen van kleur/lhbt’s op bepaalde plekken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Siobian Heiblom

DiversiteitsquotaJa: Sebastien Valkenberg, filosoof en auteur

Wat is er zo slecht aan diversiteitsquota?
“Ze zijn in strijd met het gelijkheidsbeginsel en artikel 1 van de grondwet, dat in feite een pleidooi is voor een zekere onverschilligheid over geslacht, geaardheid en ras. Juist die laat je varen. Je gaat ontzettend letten op al die zaken waarvan artikel 1 van de grondwet zegt dat ze er niet toe doen.”

Vindt u diversiteit dan geen goede zaak?
“Diversiteit van standpunten vind ik een hele goede zaak. Maar als iemand vrouw is of een andere achtergrond heeft, betekent dat niet automatisch dat die persoon andere ideeën heeft. Op die manier diversiteit forceren vind ik een slechte zaak.”

Toch bekleden heel weinig mensen met een andere achtergrond dan een Nederlandse hoge functies. Moet daar niets aan gebeuren?
“Ongelijke uitkomsten hoeven niet te wijzen op ongelijke kansen. Je kunt gaan zoeken naar allerlei ingewikkelde structurele kwalen in de samenleving. Maar naar mijn idee zijn er veel nuchterdere verklaringen. Ik zou niet zo snel grijpen naar een zwaar instrument als diversiteitquota.”

Wat voor verklaringen?
“Om het bij mezelf te houden: ik heb filosofie gestudeerd. Er zat destijds geen enkele allochtoon in de collegebanken. Dan kun je zeggen: dit moeten we verhelpen. Maar ik denk dat je het met sociaaleconomische redenen kunt verklaren. Als jij of je ouders uit Marokko komen is er kans dat je thuis tamelijk weinig welvaart had. Dat zie je terug in de studiekeuze: dan ga je geen filosofie studeren want daar is geen droog brood mee te verdienen.”

Nee: Martijn Dekker, politiek antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam

Waarom zijn diversiteitsquota goed?
“In een ideale wereld heb je ze niet nodig, maar daar leven we niet in. Er is ongelijkheid, er zijn scheve machtsverhoudingen. Een quotum kan een goed middel daartegen zijn.”

Moet je dat wel willen, gekozen worden om je achtergrond in plaats van je kwaliteiten?
“Je kunt een quotum hebben en tegelijk kwaliteit nastreven. Dit moet in een vroeg proces. Ik chargeer een beetje, maar als ik kijk naar de UvA – die geeft vooral voorlichting op grote traditionele gymnasia in Amsterdam. Naar een vwo in Amsterdam-Noord of Zaandam gaat ze niet. Waar je gaat werven, bepaalt wel degelijk wie je bereikt.”

Is het niet een kwestie van tijd in plaats van harde maatregelen?
“Sowieso heeft het tijd nodig. Maar volgens sommige berekeningen duurt het nog tientallen jaren eer we gelijkheid hebben. Daar op wachten vind ik onrechtvaardig. Quota zouden een tijdelijke maatregel moeten zijn om de eerste grote gelijkheid te krijgen. Zodra dat is rechtgetrokken, bouwt die diversiteit zichzelf op. Wanneer er in een organisatie al veel diversiteit is, trekt dat door onbewuste bias – mensen kiezen iemand die meer op hen lijkt – juist meer diversiteit aan.”

Vindt u het gelijkheidsbeginsel dan niet belangrijk?
“Natuurlijk wel, maar als je het toepast op een samenleving die wordt gekenmerkt door ongelijkheid en scheve machtsverhoudingen, dan houdt het dat juist in stand. De basis is nu niet gelijk, dat moet anders. Een tijdelijk quota kan helpen.”

Wat vindt u? Laat het ons weten via onze Twitter- en Facebookpagina.

Onderwerpen