Spring naar de content

De 49 lekkerste adresjes van Amsterdam

In Amsterdam bruist en borrelt het op het culinaire vlak, schrijft uw hoofdredacteur en schrijvende kok Tom Kellerhuis. Hij heeft de crème de la crème van culinair Amsterdam op een rij gezet. Het resultaat: een lijst van 49 restaurants waar u gegeten moet hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tom Kellerhuis

Je zou onze hoofdstad de culinaire broedplaats van Europa kunnen noemen. In Amsterdam gebeurt het momenteel op gastronomisch gebied. Elke week openen nieuwe en mooiere zaken, in alle segmenten en trends. Fine dining op het allerhoogste niveau, bistronomie van een geheel andere orde, streetfood of gewoon het beste kippetje van het spit. Het is voor de ware culi nauwelijks bij te houden. Spannend is het wel. Van de honderden restaurants in de stad zijn er een paar extreem goed. Sommige zijn voor gewone stervelingen onbetaalbaar, dat realiseer ik me.

Toch staan ze in mijn lijst, omdat er geweldig gekookt wordt. Ongetwijfeld noem ik vele goeie zaken niet. Het is míjn lijst, aangevuld met geheimtips van drie grote chefs in deze stad. Guillaume de Beer (Maris Piper), Joris Bijdendijk (Rijks®) en Schilo van Coevorden (Taiko) geven de zaken prijs waar zij zelf graag komen. En niet getreurd: restaurants komen en gaan, er zit een groot verloop in, dus over een paar jaar kunnen we moeiteloos een nieuwe lijst samenstellen.

Anders is dat met fijne ambachtelijke adresjes voor groente, fruit, vlees, brood en banket et cetera. Daar zijn er niet heel veel van, en er komen er jaarlijks ook niet zoveel bij. Een paar van die fijne adressen vindt u ook op deze kaart. Ten slotte wil ik u nog op een bijzondere website wijzen waar u als particulier de mooiste producten (onder meer wagyu, truffels, kaviaar) aan huis kunt bestellen die u anders alleen in de professionele horeca vindt: directlyfrom.nl. Veel culinair plezier alvast!

1. Visaandeschelde 

Scheldeplein 4, 1078 GR
Ruim twintig jaar lang de beste visstek van Amsterdam. Niet goedkoop, wel kwaliteit. Patron-cuisinier Michael Deenik en zijn vrouw Saskia zijn hier dagelijks te vinden. De zaak wordt binnenkort gerestyled. Geheel niet nodig, volgens ons, het ziet er nog strak, ultramodern en piekfijn uit. Maar ja, zo besloot de chef, wat moet je anders met een twintigjarig jubileum doen? Het levert vast een nog veel mooier restaurant op.

De gerechten zijn uitgekiend; allemansvrienden in de goede zin des woords. In 2015 verwezenlijkte Deenik zijn grote droom door schuin tegenover Vis een vleeszaak te beginnen: The Roast Room. Onlangs uitgeroepen tot het beste vleesrestaurant van de stad. En er komen nog meer flitsende zaken van deze horecaondernemers aan in de stad, let maar op.

2. Choux

De Ruijterkade 128, 1011 AC
Frans voor kolen én soesjes. Vernieuwend en pretentieloos. Niet alleen de keuken is opvallend, het gebouw waarin het restaurant huist ook: knalrood. De groenten zijn hier net zo belangrijk als de beestjes en visjes op het bord.

3. Bougainville

Dam 27, 1012 JS
Prijzig paleis. De wonderboy in de beginjaren van opkomend culinair Nederland, Pascal Jalhay, was weer even back in town, na een weinig turbulent leven als maaltijdbereider voor hoogvliegers. Maar nog voor de officiële opening van het door hem bedachte Bougainville is hij alweer vertrokken.

Ooit kookte Jalhay in no time twee Michelinsterren bij Vermeer bij elkaar met zijn destijds zeer vernieuwende kookstijl. Afgelopen jaar deelde hij zijn culinaire kennis met de jongere garde van de keuken van TwentySeven, het geldverslindende droomhotelproject van gelauwerd hotelier Eric Toren. Het stokje van vlaggenschip Bougainville is overgedragen aan chef Tim Golsteijn en sommelier Lendle Mijnhijmer.

4. Taiko

Van Baerlestraat 27, 1071 AN
Voormalig drumlokaal. Kosmopolitisch. Voertaal is overwegend Engels. Je komt ze niet vaak tegen: grote chefs met een grote culturele bagage. Ik ken er een paar, en een ervan is Schilo van Coevorden. Hij runt niet alleen paradepaard Taiko, maar is als executive chief verantwoordelijk voor heel het Conservatorium Hotel – vernoemd naar de muziekacademie die er hiervoor in zat. Vandaar het drumlokaal. Geweldige wereldkeuken, met veel Aziatische invloeden. Hier wordt verrassend en origineel en niet goedkoop gekookt, maar die ster is nog steeds niet binnen.

5. L’atelier du champagne

Nes 39, 1012 KC
Fonkelwijn. Enige zaak in de stad waar je louter champagne kunt kopen. En wel in alle soorten en maten, voor elke beurs, meer dan tweehonderd verschillende merken. Van dezelfde eigenaar als het ernaast gelegen Bubbles & Wines, de eerste volwassen wijnbar van Amsterdam. Eigenaar Robert Braam is behalve een groot wijnkenner ook een groot liefhebber.

6. Izakaya

Albert Cuypstraat 2-6, 1072 CT
Restaurant van het Sir Albert Hotel. Hip en trendy. On-Hollands. Hier waan je je niet meer in Amsterdam, maar in klein-Londen. Publiek van internationale young urban professionals. Kakofonie van wereldtalen. Aziatische keuken: verse sushi en sashimi, vlees en vis bereid op Robata-grill of Hibachi-vuurschaal. Voorzien van een 360°-bar. Van dezelfde eigenaren als Momo, The Butcher, The Duchess, Mr Porter en Mad Fox.
Geheimtip van Guillaume de Beer

7. Dynasty

Reguliersdwarsstraat 30, 1017 BM
Chinees en Thais fine dining-restaurant. Walasse Ting spat hier van het interieur. De befaamde kunstschilder was er tot zijn hersenbloeding in 2002 kind aan huis. Evenals vele andere beroemde Amsterdamse kunstbroeders. Favoriete hangout voor gays, Amsterdamse beau monde en boefjes in alle soorten en maten. Zeer uitgebreide menukaart, maar alles hier is lekker.

8. Arc

restaurants
Restaurant Arc. Beeld:

Amsteldijk 67, 1074 JA
Voor de eigenwijze en fijne keuken van voormalig MasterChef-jurylid Peter Lute moest je voorheen naar zijn zaak in Ouderkerk. Nu kun je die Lute-keuken ook proeven in het voormalige gemeentearchief aan de Amsteldijk, waar de Portugese luxe hotelketen Pestana een prachtig hotel in heeft gebouwd.

En daarin dus een prachtig restaurant. Voor 99 euro heb je hier een proeverij van tien gerechten, maar je kunt ook ‘Arc. la carte’ eten.

9. Maris Piper

Frans Halsstraat 76, 1072BV
Ongekende on-Amsterdamse allure. Kosten noch moeite zijn gespaard, aan elk detail is gedacht. Eerste Engelse brasserie van de stad. Volle bak sinds de opening eind maart. In de brasserie is plek voor honderd couverts, en daarnaast hebben ze de chef’s table, met uitzicht op de open keuken en op de brasserie.

restaurants
Restaurant Maris Piper. Beeld:

Hier wordt een achttiengangenmenu geserveerd. Alweer de vierde zaak in korte tijd – naast Breda, Guts & Glory en Pita –van het succesvolle trio Freek van Noortwijk (tevens huidig MasterChef-jurylid), Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden.

Ook in die zaken moet u beslist gaan proeven. Leuk weetje: de Maris Piper is een Brits aardappelras waar de Engelse topkok Heston Blumenthal bij zweert voor huisgemaakte frites. Helaas in Nederland niet te krijgen. Wel hier verkrijgbaar en een aanrader: de beef Wellington. Minimaal 24 uur van tevoren bestellen.

10. Café Caron

Frans Halsstraat 28, 1072 BS
Passie, passie en nog eens passie. Typische De Pijp-zaak van typische genaturaliseerde Fransman, voormalige MasterChef-jurylid en tv-cuisinier Alain Caron en zijn zonen. Uiteraard Frans georiënteerd. Op een paar honderd meter hiervandaan opent binnenkort Petit Caron, een (wijn)bar met (Franse) happen.

De tekst loopt hieronder door. 

restaurants
Café Caron

11. Le Restaurant

Frans Halsstraat 26H, 1072 BR
Yves Saint Laurent noemde zijn beste geur Le Parfum. Jan de Wit zijn laatste horecaproject Le Restaurant. En niet zonder reden. Hier wordt gewoon fucking goed gekookt. Jan de Wit kookte eerder twee Michelinsterren bij elkaar. De zaak (had één Michelinster) is pas verhuisd naar een nieuwe locatie (naast Café Caron, zie aldaar) en werd meteen weer beloond met één Michelinster.

12. The Fat Pie

De Clercqstraat 79H, 1053 AG
Niet te verwarren met The Fat Dog (zie aldaar). The Big Apple in Amsterdam. Melting pot. Schandalig lekkere smaken in diverse snacks, salades en pizza-pies.
Geheimtip van Guillaume de Beer

13. Dauphine

Prins Bernhardplein 175, 1097 BL
Voormalige Renaultgarage. Straalt internationale grandeur uit. Van dezelfde eigenaren als café-restaurant Amsterdam en Riva. Was de eerste echte brasserie van de stad. Hiervoor waren er zaken en grote zaken, maar geen superzaken. Al jaren een succesformule. In een goeie week draaien ze er hier makkelijk zo’n vijfduizend couverts door. Uitgebreide menukaart en prima wijnkaart. Prima plek voor lunch en nazit. Wel reserveren.

14. Taste of Culture

Korte Leidsedwarsstraat 139-141, 1017 PZ
Geheimtip voor chefs. Traditioneel Chinees restaurant. Doordeweeks en in het weekeinde befaamd, want open tot diep in de nacht. Hier eet je geweldig voor weinig. Eerlijke prijzen noemen ze dat zelf. Proef vooral de vergeten smaken uit de traditionele Chinese keuken. En wat veel chefs niet weten: er is naast de ‘gewone’ kaart ook een Chinese kaart, met daarop veel spannende, andere gerechten.

15. Rijks®

Museumstraat 2, 1071 XX
Telg uit de keuken van Ron Blaauw. Slow cook. Pleitbezorger van de verantwoorde Hollandse haute-cuisinekeuken nieuwe stijl. Hier, naast het Rijksmuseum, de schatbewaker van het vaderlandse cultuurgoed, kookt de nieuwe culinaire kroonprins van Nederland. Je zou kunnen zeggen dat Joris Bijdendijk de aanvoerder is van een hele garde aanstormend jong keukentalent.

Veel van die kokkies moeten nog uit hun schulp kruipen, maar geloof mij en Joris: er wacht ons een culinaire gouden eeuw. Bij Bijdendijk begon de hoofdstedelijke trend om niet meer op borden te dresseren, maar in kommen. Inmiddels met één Michelinster beloond.

restaurants
Sal Meyer is een geheimtip van Schilo van Coevorden.
Beeld:

16. Sal Meyer

Buitenveldertselaan 114, 1081 AB
Koosjere broodjeszaak. Eten onder rabbinaal toezicht. Een begrip in Amsterdam. Sal Meyer begon in 1957 in de Jodenbreestraat, verhuisde in 1964 naar de Nieuwmarkt en kwam in de jaren tachtig in de Scheldestraat (Rivierenbuurt) terecht. En nu dus alweer twee jaar in Buitenveldert. Hier kun je nog een broodje halfom of pekelvlees krijgen, dat elders bijkans uitgestorven is.

17. Le Garage

Ruysdaelstraat 54-56, 1071 XE
The place to be
, al ruim een kwarteeuw. Eigenaar en bedenker Joop Braakhekke is er helaas niet meer, dat neemt wel iets van de grandeur weg. Maar Erwin Walthaus, Joops voormalige sommelier, houdt vast aan de flamboyante stijl. De oude cliëntèle is gebleven, voornamelijk Amsterdamse beau monde: artiesten, schilders, schrijvers, intellectuelen, patsers, homo’s, travo’s, persoonlijkheden, couturiers, kunstpausen, journalisten, BN’ers, strafadvocaten, nouveaux riches en koks.

De keukenbrigade moest na al die jaren nodig worden afgestoft, en dus is onlangs het gehele team vervangen. Fijnste avond met de beste kans op leuke gasten: maandagavond. Dan zijn veel zaken dicht. Ongeschreven regel: wie links zit, doet ertoe, wie rechts zit, mag blij zijn dat hij plek heeft. Een Amerikaans toerist riep ooit met gefronste wenkbrauwen: “Le Garage? Strange name for a restaurant.”

18. Yerba

Ruysdaelstraat 48, 1071 XE
Hier eerst zat het theaterrestaurant van Le Garage, En Pluche. En nu dus Yerba. Eerste fine dining-restaurant in de stad waar seizoensgroenten en -kruiden de hoofdrol spelen.

De tekst loopt hieronder door. 

Restaurants
Yerba. Beeld:

19.Oriental City

Oudezijds Voorburgwal 177-179, 1012 EV
Midden in het hart van Chinatown, op ongeveer tien minuten lopen van Amsterdam Centraal. Authentieke Chinese vreetschuur, het restaurant bestrijkt meerdere verdiepingen, die met lunch en diner langzaam vollopen. Plek bij uitstek voor dimsum, bij voorkeur met de lunch. Zorg wel dat je op tijd bent, anders ben je verzekerd van geen plek.
Geheimtip van Schilo van Coevorden

20. Rijsel

Marcusstraat 52b, 1091 TK
Vernoemd naar de Noord-Franse saaie industriestad Lille, door de Vlamingen ‘Rijsel’ genoemd. Allerminst saai. Geïnspireerd op de Franse keuken met een knipoog naar België. Eenvoudige keuken, maar alles is er tot in de perfectie bereid. Daarom een echte aanrader, en enig in zijn soort in Amsterdam. Alhoewel, er is inmiddels een andere zaak van deze eigenaren in de stad: Scheepskameel. En jawel, u raadde het al, deze zaak is op de Duitse keuken geïnspireerd.

21. Bord’Eau

Nieuwe Doelenstraat 2-14, 1012 CP
Subliem. De beste keuken van hotel De L’Europe Verloor vorig jaar een van zijn twee Michelinsterren omdat de chef vertrok naar zijn eigen restaurant (212, zie aldaar). Maar met die ene ster gewoonweg nog fantastisch. Weinig couverts, daardoor grandioze aandacht van de chique en vermakelijke bediening. Vroeger favoriet vanwege Richard van Oostenbrugge (zie aldaar) toen het nog twee Michelinsterren had. Nu één.

Wel duur. Dat valt te ondervangen door het goedkoopste lunchmenu te nemen – drie gangen plus alle amuses voor slechts 48 euro. Heerlijke plek, maar wel gevaarlijk. Je blijft makkelijk hangen – nog één hele goede fles wijn dan – tot het avondservies. Voor de straffe rokers en liefhebbers van een knap sigaartje: de rooklounge van Freddy’s Bar zit pal naast het restaurant.

22. 212

Amstel 212, 1017 AH

Een en een is twee. Alles klopt hier. Zelfs het aantal couverts, slechts 24 (2×12).Het pas begin dit jaar geopende restaurant van Richard van Oostenbrugge, voormalig tweesterrenchef van Bord’Eau (zie aldaar) en zijn souschef Thomas Groot, wordt reeds overal bejubeld.

Het restaurant heeft wel iets van een Japanse sushibar. Hier eten de gasten aan een houten bar die rond de open keuken is opgesteld. Duur, maar niets is onbetaalbaar. Ik zou alvast gaan sparen…

De tekst loopt hieronder door. 

Restaurants
Restaurant 212. Beeld:

23. Hotel Okura

Ferdinand Bolstraat 333, 1072 LH
Sterrenkraamkamer. Het grootste aantal Michelinsterren onder één dak vind je hier: maar liefst vier. Het superieure Frans georiënteerde fine dining-restaraunt Ciel Bleu**, de traditionele kaiseki-keuken van Yamazato* en teppanyaki-restaurant Sazanka*.

Hier eet je geweldig Japans, maar ook voortreffelijk internationaal, al moet je daar wel diep voor in de buidel tasten. Even befaamd is de cocktail- en champagnebar Twenty Third op de 23ste verdieping, met adembenemend uitzicht over heel de stad.

24. Spaghetteria

Van Woustraat 123, 1074 AH
Verse pasta zonder opsmuk voor jong en oud. Begonnen door ras-Amsterdammers, alleen maar Italianen in de keuken. Eerste Italiaanse pastabar in Amsterdam, inmiddels zijn er vier zaken in alle uithoeken van de stad.
Geheimtip van Guillaume de Beer

25. Ron Gastrobar

Sophialaan 55 hs, 1075 BP
Trendsetter. Eerste gastrobar in Nederland. In die zin exemplarisch voor de verbistroïsering van de haute cuisine. Hier kun je per gerecht bestellen.Voormalige tweesterrenchef Ron Blaauw gooide aan het begin van financiële crisis het roer om en veranderde zijn sterrenkeuken in een goedkoper (nou ja, dat hangt er dus van af) concept. Raakte daardoor wel zijn sterren kwijt.

Maar zijn nieuwe visie werd door Michelin onmiddellijk weer beloond met één ster. Heeft inmiddels in en rond Amsterdam Gastrobar Oriental, Gastrobar Paris, Gastrobar Indonesia. The Fat Dog, befaamd om zijn culinaire hotdogs, sloot helaas onlangs zijn deuren. Hopelijk duikt dit geile concept toch weer ergens op in de stad.

26. Vermeer

Prins Hendrikkade 59-72, 1021 AD
Voormalige stijve sterrenhut transformeerde niet zo heel lang geleden tot hippe spot waar puur gekookt wordt met dagverse ingrediënten. Dagelijks wisselende kaart met vooral veel groen op het bord van de eigen moestuin op het dak. Hier kookt de Britse chef Chris Naylor. Hij is wat ze noemen quirky: hij zoekt in zijn keuken de grenzen op en houdt niet van pretenties. Al jaren goed voor één Michelinster.

27. Halvemaan

Van Leijenberghlaan 320, 1082 DD
De nestor onder de chefs, de éminence grise van de Nouvelle Cuisine, de koning van de Nieuwe Hollandse Keuken. Hier begon de vernieuwing van het koken in Nederland. Er is geen grote kok in dit land die John Halvemaan niet kent. Ruim vijfentwintig jaar staat hij aan de kachel van zijn gelijknamige restaurant, en hij is nog niet uitgekookt. Nu bekende gerechten waren toen hij ze decennia geleden bedacht nog zeldzaam en bijzonder: kreeft met vanille, steak tartaar met oester, aardappel met truffel.

Hij is de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels voorbij, maar immer alive and kicking. Maar je weet het nooit. Wie de oude meester nog aan het werk wil zien en diens klassiekers proeven, moet snel naar Amsterdam-Buitenveldert afreizen. Vooral bij mooi zomerweer is het terras een echte aanrader.

28. Aan de Poel

Handweg 1, 1185 TS Amstelveen
Een van de beste restaurants onder de rook van Amsterdam. Telgen uit de keuken van Ron Blaauw (zie aldaar). Ze geloven in tegenstelling tot hun leermeester nog heilig in fine dining, en leveren met de keuken van Aan de Poel het levende bewijs. Michelin bekroonde dit restaurant met twee sterren. Altijd gezellig en goed. Hier kan het tijdens de lunch zomaar gebeuren dat je blijft hangen tot het avondservies. En voor wie Amstelveen te ver vindt: een vereenvoudigd voorproefje van de keuken van MasterChef-jurylid Stefan van Sprang kun je vinden in De Kersentuin.

29. Teng Janssen

Beethovenstraat 27A, 1077 HM
Teng Janssen werkt samen met toprestaurant Canela uit Palma de Mallorca, dat gespecialiseerd is in fusion-cuisine. Op een plek waar je het niet verwacht, eet je hier Aziatisch-Europees: explosieve gerechten en smaakcombinaties. De wijnkaart is ronduit verrassend.

Door de samenwerking met de ernaast gelegen bekende wijnhandel B.J. de Logie kun je kiezen uit vijfhonderd verschillende flessen wijn. Teng Janssen legt er per fles slechts vijftien euro kurkgeld op. Zo kun je hier dus een betaalbare dure wijn drinken.

restaurants
Hotel V is een geheimtip van Joris Bijdendijk. Beeld:

30. Hotel V 

Fizeaustraat 2, 1097 SC
Heerlijk hip en trendy. Perfecte loungeplek voor hipsters en andere millennials. Snelst oprukkende hotelketen in de stad, drie en vier sterren. Stoere plek, waar je wel vijf keer per week wilt zitten. Goeie wijn, lekker eten.

31. Bordewijk 

Noordermarkt 7, 1015 MV
Al decennia een begrip in Amsterdam. Patron cuisinier Wil Demandt kende zijn hoogtijdagen in de jaren tachtig. Toen moest je maanden van tevoren reserveren voor een felbegeerd plekje in de in kantinestijl ingerichte eetzaal. Staat nog steeds wijd en zijd bekend om zijn fameuze bereidingen van de ingewanden van het beestje.

Er is in al die jaren niets veranderd, de inrichting van het restaurant niet, de keuken niet, en Demandt eigenlijk ook niet, al is hij wel ietsepietsie ronder geworden. Goed teken voor een kok. Niet te versmaden: gebakken kalfshersentjes à la Demandt.

32. Kaagman & Kortekaas

Sint Nicolaasstraat 43, 1012 NJ
Telgen uit de keukens van Bordewijk en Rijsel. Kaagman staat in de keuken, Kortekaas in de bediening. Voorlopers van de Hollandse bistronomie. Pareltje tussen vreetschuren voor toeristen. Hier kun je zomaar een verdwaalde BN’er tegenkomen.

33. The White Room

Dam 9, 1012 JS
Oudste restaurant van Amsterdam, onderdeel van het NH Grand Krasnapolsky. Behalve Librije’s zusje (zie aldaar) de enige plek in de stad waar je kan ruiken aan drie sterren.

Onder supervisie van driesterrenchef Jacob Jan Boerma kookte zijn jonge telg Arturo Dalhuisen hier onlangs zijn eerste ster.

De tekst loopt hieronder door. 

restaurants
Beeld:

34. Bak

Van Diemenstraat 408, 1013 CR
Aards, geen poespas. Nordic cuisine, maar dan in Amsterdam. Smaak, zuiverheid, lokale producten en moderne gastronomie staan hoog in het vaandel hier. Groenten spelen een hoofdrol,  geen varken rund of kip, wel wild, het ultieme scharrelvlees.
Geheimtip van Guillaume de Beer én van Schilo van Coevorden

35. Het Bosch

Jollenpad 10, 1081 KC
Beleving. Swingende tent. Fine dining aan het water. Adembenemend uitzicht op de jachthaven aan De Nieuwe Meer. Patron cuisinier Ferry van Houten heeft pas de zaak overgedaan aan zijn zoon Danny. Daarmee veranderde het menuconcept: geen voor- en hoofdgerechten meer, maar nieuwe kleine gerechten waaruit de gast zelf zijn menu kan samenstellen. Verandert in het weekeind na het servies meestal in een disco en een gin-tonicbar, waarbij Van Houten senior regelmatig als dj optreedt, zijn tweede grote passie.

36. Le Hollandais

Amsteldijk 41, 1074 HV
Puur en zonder opsmuk. Al decennia een begrip aan de Amstel. Telg uit de keuken van Bordewijk. Intellectueel publiek, mooie boerenkeuken in jazzy en arty sfeer. Informele en goed opgeleide bediening. De tafels worden steevast klassiek met linnen gedekt, digestieven komen hier nog ter tafel, schone kunst bedekt de muren. Chef Adriaan van Raab van Canstein bespeelt – als hij zin heeft – tijdens en na het servies het hammondorgel.

37. Bridges

Oudezijds Voorburgwal 197, 1012 EX
Sterwaardig visrestaurant, onderdeel van Sofitel Legend The Grand. Nadat Joris Bijdendijk (zie aldaar) hier zijn eerste ster heeft gekookt, en Bobby Rust hem geconsolideerd heeft, is het nu de beurt aan chef Andrès Delpeut. De wijn wordt ingeschonken door Lotte Wolf, een van de meest getalenteerde sommeliers van het land. Voor wie eenvoudiger wil eten is er het bistro-menu.

38. Café George

Leidsegracht 84, 1016 CR
Keten van zaken volgens hetzelfde concept en toch heten ze allemaal anders: George WPA, en George Marina, George Bistro Bistro, San George, Bistro G.P. en Café Georgette. Franse brasserie-stijl op zijn New Yorks, jawel in… Amsterdam.
Geheimtip van Schilo van Coevorden

39. L’Entrecôte et les Dames

Van Baerlestraat 47-49, 1071 AP
De naam zegt het al: entrecote op het menu. En voor wie geen vlees wil: sliptong met ravigottesaus. Altijd even goed en al jaren gekend: het levende bewijs dat je met weinig en altijd dezelfde gerechten een vol restaurant kunt runnen. En twee keer opscheppen. Je kunt hier niet reserveren. Maar even wachten met een biertje of een goed glas wijn aan de bar is niet erg. Vooral aangenaam theater- en Concertgebouwpubliek. En her en der een verdwaalde modekoning.

40. &moshik

Oosterdokskade 5, 1011 AD
Chic, verrassend en duur. Enige moleculaire keuken van Amsterdam. Internationaal publiek. Nog steeds twee Michelinsterren. Heette voorheen &samhoud places. Nu eindelijk vernoemd naar de chef himself: Moshik Roth.

41. Merkelbach

Middenweg 72, 1097 BS
Vernoemd naar de voormalige stadsbouwmeester. Lekker, puur en eerlijk. Kookstijl: authentiek, duurzaam, regionaal en seizoensgebonden. Beste restaurant van de stad (volgens Bijdendijk). Slow food. Hier wordt gekookt met de beste ingrediënten en producten van het land. Eigenaar Geert Burema en chef Marc Wunderink haalt zijn vlees van de Lindenhoff (zie aldaar). De vis wordt gevangen in onze eigen Noordzee door de ‘Goede Vissers’. De kruiden komen uit park Frankendael.
Geheimtip van Joris Bijdendijk

42. Librije’s zusje

Herengracht 542-556, 1017 CG
Internationale topkeuken. Dependance van de keuken van Jonnie Boer. Hier kookt de befaamde chef Sidney Schutte sinds 2015 elk jaar twee Michelinsterren. Klein aantal couverts, waardoor alle aandacht naar de gasten gaat. Hier moet je minstens één keer in je leven hebben gegeten. Ga maar alvast sparen.

43. Umeno

Agamemnonstraat 27, 1076 LP
Volgens hun website is dit het eerste Japanse restaurant in Nederland. Traditioneel Japans ingericht. Oorspronkelijke en ambachtelijke sushi. Kenners voelen zich hier onmiddellijk thuis.
Geheimtip van Schilo van Coevorden

44. La Rive

Professor Tulpplein 1, 1018 GX
Voormalige sterrenkeuken van het InterContinental Amstel, beter bekend als het Amstel Hotel. Bakermat van John Halvemaan (zie aldaar), Robert Kranenborg en Edwin Kats. Rogér Rassin raakte twee jaar geleden zijn ster kwijt. Pakt sindsdien de draad weer op. Nog steeds niet goedkoop, wel klassiek. Er wordt nog immer goed gekookt. Apart is de chef’s table voor maximaal acht personen, midden in de gesloten keuken, aan de pas bij de chef.

45. Seoul Food

Kinkerstraat 73A, 1053 DG
Streetfood uit Seoul. Koreaans zoals het hoort. Befaamd om zijn fried rice. Je kunt hier niet alleen Koreaans eten, je kunt ook Koreaanse producten kopen.
Geheimtip van Guillaume de Beer

46. Gebr. Hartering

Peperstraat 10, 1011 TL
Nieuw ruig of nouvelle normaal. Een van de eerste exponenten van het goeie koken zonder sterambities of gepriegel op het bord. Van dezelfde school als onder meer de Fa. Pekelhaaring en Wilde Zwijnen.

47. Snackbar Bird

Zeedijk 77, 1012 AS
Kost geen drol. Thaise keuken, snacks en afhaalmaaltijden. Befaamd om zijn kip & cashew.
Geheimtip van Joris Bijdendijk

48. Envy

Prinsengracht 381, 1016 HL
Broedkamer voor topkoks. Vlaggenschip uit de haven van IQ Creative, het horeca-imperium van Bert van der Leden. Deze voormalige textielbaron ging in 1999 in horecazaken door ongezien de Supperclub over te nemen. Heeft inmiddels meer dan tien verschillende etablissementen.

Eerste restaurant in Amsterdam met een kaart van kleine gerechtjes. Tal van grote chefs zetten hier hun eerste schreden. Om er enkele te noemen: Richard van Oostenbrugge (zie aldaar), Nick Bril (The Jane, Antwerpen), Thomas Groot (zie aldaar), Freek van Noortwijk (zie aldaar).

49. Bolenius

George Gershwinlaan 30, 1082 MT
Dutch Cuisine. Hollandser kan niet, in dit mooie fine dining-restaurant van Luc Kusters op de Zuidas. Kreeg afgelopen jaar terecht zijn éérste Michelinster.

De papieren culikaart (ter waarde van €7,95) krijgt u nu gratis bij HP/De Tijd.

Tom Kellerhuis heeft alle restaurants verdeeld in verschillende culinaire wandelroutes door Amsterdam. Hieronder is de volledige kaart te bekijken.