Spring naar de content
bron: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Een blik agenten opentrekken helpt niet, beste Femke

Femke Halsema, de kersverse burgemeester van Amsterdam, wil meer agenten en handhavers in het centrum van de stad. Doel: excessen en overlast door – veelal vooral jeugdige Britse – toeristen in het overvolle uitgaansleven voorkomen. Een strak plan. Voor de bühne.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Waarschijnlijk was het puur toeval, maar het leek wel geregisseerd. Vanuit drie verschillende invalshoeken stond de groeiende ergernis van ‘Amsterdammers’ over de ‘tsunami aan toeristen die de stad overspoelt’ afgelopen weekend weer volop in de schijnwerpers.

Femke Halsema
Engelse voetbalfans op de Amsterdamse Wallen. Beeld:

Wetteloze jungle

Allereerst waren er de bevindingen van de hoofdstedelijke ombudsman. Volgens hem is het centrum van de stad en dan met name de Wallen en de straten rondom het Leidseplein ’s nachts verworden tot een ‘wetteloze jungle’, waar criminelen en feestende toeristen kunnen doen en laten wat ze willen. De ombudsman heeft recht van spreken: hij bivakkeerde er zelf een aantal maanden en dat was bepaald geen feest. Hij kreeg van alles naar zijn hoofd geslingerd. Van: “Hé, grijze met je kutkop, wil je dood?” tot nog erger.

Dan was er de nachtelijke excursie van Femke Halsema door dezelfde ‘urban jungle’. Met in haar slipstream De Telegraaf, de krant die zich zo fel tegen haar kandidatuur heeft verzet. Wat een statement: de kersverse linkse burgermoeder van de hoofdstad die de meest populistische, rechtse krant van het land apaiseert door een verslaggever exclusief de gelegenheid te bieden haar te volgen op safari door het Sodom en Gomorra van de stad! Om te laten zien dat ze de klachten serieus neemt en de stad niet vanuit de Stopera gaat besturen.

Uitsmijter van deze reportage: een bezoekje aan de Febo, waar ze een kroket uit de muur trekt. Geen vegetarische: net zo min als haar voorganger Eberhard van der Laan voelt Halsema zich boven de (vleesetende) massa verheven.

Uitsmijter van de reportage: een bezoekje aan de Febo, waar burgemeester Halsema een kroket uit de muur trekt. Geen vegetarische: net zo min als haar voorganger voelt ze zich boven de (vleesetende) massa verheven.

Femke Halsema
Beeld:

En tot slot prijkte er zaterdag een paginagrote advertentie van Airbnb in onder meer de Volkskrant en Het Parool met daarin een handgeschreven open brief van ene Eva, een Amsterdamse Airbnb-verhuurder die in de hoofdstad sinds twee jaar een bed & breakfast via het platform verhuurt. Eva voelt zich ‘oprecht gekwetst’ door de vele kritiek op Airbnb, terwijl ze er zelf ‘zoveel vreugde’ uithaalt, schrijft ze. Met de brief wil ze laten zien dat haar b & b ‘geen link heeft met de stereotype overlast-gevende toerist’!

De brief maakt deel uit van een imagocampagne van Airbnb. Die gaat onder meer gepaard met billboards in de stad en posters in het openbaar vervoer over de voordelen van vakantieverhuur.

Disclaimer

Of dit offensief het gewenste effect krijgt, valt te betwijfelen. Want tegelijkertijd bestookt Airbnb (potentiële) klanten deze dagen met aanbiedingen via de mail. Wie naar Amsterdam wil, is bij Airbnb aan het goede adres, schrijft het bedrijf. Als teaser zijn een paar links naar ‘favoriete woningen van klanten in Amsterdam’ toegevoegd. Zoals deze ‘lovely hide-out in the middle of Amsterdam’ voor 98 euro per nacht. Met daarbij de volgende disclaimer van de verhuurder:

Please note that staying in my b & b will mean you get the typical Amsterdam experience of living in the city center. This means that the house is tiny and narrow and living in the center means that my b & b is not suited for people that are looking for peace and quiet.

Bepaald geen reclame voor Airbnb. Eerder een soort van automutilatie: wij van WC-eend waarschuwen voor WC-eend.

Maar de boodschap is helder: de tijdelijke verhuur in Amsterdam mag dan stevig aan banden zijn gelegd: Airbnb laat zich niet uit de stad wegpesten. Ook niet uit het centrum.

Pseudo-Amsterdammers

Niet helemaal onterecht. Want van wie ís de stad nu eigenlijk? Van de snel slinkende groep geboren Amsterdammers? Van de pseudo-Amsterdammers: de vele voormalige provincialen die na de middelbare school vanuit gehuchten als Rectum, Boerenhol en Schubbekutteveen in de laatste decennia van de vorige eeuw naar de hoofdstad zijn gemigreerd? Om daar hun geluk te beproeven – Amsterdam was the place to be, dáár gebeurde het. Dezelfde ‘kosmopolieten’ die zich nu de stad toe-eigenen, hun roots verloochenen en volop klagen?
Of van de (buitenlandse) toeristen: zij die een paar dagen cultuur komen snuiven dan wel de – veelal Britse – girls and lads die zich te buiten gaan aan drugs, drank en de andere verlokkingen van een grote stad?

Femke Halsema
Beeld:

Een interessante vraag, dunkt mij. Zeker voor een burgemeester die tijdens de filosofieweek graag laveert  langs de ‘intellectuele randen van de politiek’. Niet dus. Meer politie en handhavers op straat, bepleit ze na afloop van haar nachtje stappen.

Louter symptoombestrijding. Populistisch opportunisme. Om de overlast echt te verminderen rest slechts één remedie: verbied die bijna 200 coffeeshops, kleine duizend cafés en de ruim 400 peeskamers in de hoofdstad! Onhaalbaar, weet Halsema. Dus roept ze net als haar voorgangers om meer blauw op straat. Berusten kan niet; je moet toch wàt als nieuwbakken burgemeester.

Om de overlast echt te verminderen rest slechts een remedie: verbied die bijna 200 coffeeshops, kleine duizend cafés en de ruim 400 peeskamers in de hoofdstad.

Paradox

Berusten: dat zouden Amsterdammers die wonen rond het Leidseplein en De Wallen ook moeten doen. Of de boel verkopen – het momentum is uitstekend. (Import)-Mokumers mogen dan momenteel volop jeremiëren over het slechte leefklimaat, de huizenprijzen zijn de afgelopen jaren nergens zo explosief gestegen als in de hoofdstad. Mede door de populariteit van Airbnb – ironisch en een merkwaardige paradox, maar dat terzijde. Of de woning zelf verhuren – If you cant’t beat them, join them. En vervolgens verhuizen. Naar de periferie bijvoorbeeld.

Ook achter Diemen is naar het schijnt onlangs leven ontdekt.