Spring naar de content
bron: ANP Kippa/Sander Koning

Hans Croiset: ‘Het doet pijn hoe Rutte en consorten over cultuur spreken’

Acteur Hans Croiset (82) zit dit jaar 65 jaar in het vak. Vanaf 24 augustus speelt hij de dementerende André in de reprise van het toneelstuk De Vader – waarvoor hij vorig jaar de Louis d’Or kreeg uitgereikt. Wat leest, luistert en ziet hij zoal?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Boeken

“Ik ben nu aan het lezen in Rotgrond bestaat niet van Gerbrand Bakker en Oranje tegen de zonnekoning van Luc Panhuysen. Rotgrond bestaat niet is een verzameling verhalen over hoe mensen de natuur naar hun hand willen zetten. Ik houd heel erg van de stijl van de verhalen. Bakker weet betekenis te geven aan niks. Als ik thuiskom dan zal ik me bijvoorbeeld best herinneren dat wij op dit hotelterras een vaas met namaakbloemen op onze tafel hadden staan, maar ik heb niet de neiging om daar meteen een verhaal over te schrijven. Hij doet dat wel. Zijn eerste roman Boven is het stil is ook overdonderend schitterend. Oranje tegen de zonnekoning gaat over Willem III en Lodewijk XIV, die eigenlijk hun hele leven met elkaar in oorlog zijn geweest. Dat realiseer je je alleen niet, omdat je hun geschiedenissen altijd apart bekijkt. Panhuysen heeft die twee mannen naast elkaar gezet en met elkaar vergeleken: wat deed de een in die maand, en wat deed de ander op datzelfde moment? Dat maakt het ontzettend spannend.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Ik lees op dit moment ook Riskante relaties, de nieuwe vertaling van Les liaisons dangereuses van Choderlos de Laclos, en dat is zoveel leesbaarder dan ik me herinner… Het is eigenlijk de eerste vertaling die ik van dit boek lees. Ik ben heel streng opgevoed door een vader die vond dat ik alles in het origineel moest lezen, wat soms heel lastig was, maar waardoor ik wel heel goed Frans heb geleerd. Het boek weerspiegelt een decadente tijd die niet meer bestaat, maar het weerspiegelt ook neigingen van mensen die zich in elke tijd manifesteren. Dat maakt dit boek zo universeel en tijdloos.”

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.

Onderwerpen