Spring naar de content
bron: ANP/Bas Czerwinski

Lafjes ‘boe’ roepen tegen spookfietsers: dat kan beter!

“Boe” schreeuwen helpt tegen spookfietsers, kraait de gemeente Rotterdam na een experiment op de Erasmusbrug. Het aantal overtreders daalde ruim tien procent. Mager, vindt columnist Jan Smit. Hij helpt ‘burgemeestert’ Aboutaleb graag een handje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

“Boe” schreeuwen tegen spookfietsers. Ik heb het gisteren hier in de dorpsstraat van Schubbekutteveen zelf even geprobeerd. De oogst was wat magertjes. “Moi,” baste een al wat oudere, gezette man op een zwarte Fongers-fiets. Twee giebelende meisjes: “Nou ja, zeg, doe es normaal!”

Maar… het schijnt te werken. Althans, volgens de gemeente Rotterdam. Op de Erasmusbrug is spookfietsen usance. Zo’n 450 mensen beuken dagelijks tegen de stroom in op het smalle, drukke fietspad voor eenrichtingsverkeer. Een bron van ergernis voor veel Rotterdammers, blijkt uit onderzoek. Sterker, iemand heeft er schuimbekkend zelfs een speciaal Instagramaccount voor aangemaakt. Met daarop tientallen foto’s van deze ‘asofieters’. Onder het motto: Tag die teringrijert!

Teringrijert

Op advies van gedragswetenschappers heeft de gemeente in juni daarom onder meer de Erasmusbrug laten voorzien van pijlen en de tekst ‘Roep boe tegen spookfietsers’. Ook werd een speciaal verkeerslicht geplaatst dat aanfloept als er één nadert.

En dat is een succes, claimt diezelfde gemeente. Liefst 353.190 (!) fietsers liet het stadsbestuur op de brug in 25 dagen observeren. Het resultaat van de maatregelen: een daling van elf procent – bijna vijftig fietsers dus.

In plaats van 450 bezorgen nu dagelijks 400 ‘asofietsers’ hun stadsgenoten bijna een hartverzakking – vooral bij de afdaling kan het hard gaan op de brug. Hoezo, een succes!

Dat vinden ze bij de gemeente zelf kennelijk ook. Dit najaar starten nieuwe experimenten. De inhoud is nog geheim, dit om ‘het gedrag van fietsers vooraf niet te beïnvloeden’. Een merkwaardige motivatie. Het gedrag van fietsers beïnvloeden: daar is het volgens mij de gemeente en de gedragswetenschappers in dit geval nou juist om begonnen.

Belangwekkend

Anyway, belangwekkende maatschappelijke kwesties van dit kaliber moeten zo snel mogelijk de wereld uit. En omdat wat lafjes ‘boe’ roepen slechts een op de negen kamikazepiloten tot inkeer brengt, hierbij alvast wat tips.

Wat te denken van deze:

Of:

En als dat niet baat:

Ultimum remedium:

Rotterdam
Beeld:

Dat zal ze leren, die ‘teringrijerts’@#%¥!