Spring naar de content
bron: Koos Breukel

‘Extreem talent’ Pieter Zwart (25) moet VI gaan redden

Voetbal International, sinds 1965, zag de oplagecijfers vorig jaar zakken tot onder de 70.000 en werd door WPG Uitgevers in de verkoop gezet. Nadat John de Mol (Talpa) in een eerder stadium is afgehaakt, zou ‘Digital Enterprises’ (eigenaar van Voetbalprimeur) momenteel als enige potentiële koper zijn overgebleven. In 2016 werd binnen VI een verstrekkende reorganisatie doorgevoerd, waarbij vijftien banen verdwenen. Vorig jaar werden, als gevolg van tegenvallende resultaten en teruglopende oplagecijfers, vijf van de zestig overgebleven medewerkers ontslagen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gastauteur

Tijd voor drastische maatregelen. Deze week werd bekend dat Pieter Zwart (25) een van de drie hoofdredacteuren zou worden. Johan Derksen, de oude hoofdredacteur van Voetbal International, speelde hier een actieve rol in.  Taco van den Velde en Peter Wekking vervolmaken het hoofdredactionele trio.

Pieter Zwart
Pieter Zwart. Beeld:

Derksen omschreef de staat van de Nederlandse voetbaljournalistiek enkele weken nog als ‘redelijk erbarmelijk’. Vroeger waren er journalisten die je móest lezen als je op maandag of in het weekend de kranten kocht, zei het orakel van Veronica Inside. “Maar als ik tegenwoordig de kranten op mijn bureau krijg, dan is er echt niemand meer waar ik de krant voor opensla.”

De Volkskrant?

Derksen: “Nee, niemand.”

Het AD?

Derksen: “Het beste wat ik in die krant tegenkom is de wekelijkse column van Willem van Hanegem.”

Maar ja, dat kan je nauwelijks ‘vernieuwende journalistiek’ noemen.

De Telegraaf dan?

“Ach, dat  is alleen Valentijn Driessen.”

Slechts voor één andere sportschrijver wilde Derksen een uitzondering maken, de 25-jarige Pieter Zwart.  Sterker, Derksen heeft Zwart jaren geleden zelf aangedragen als nieuwe scribent van VI, zei hij.

‘Zo snel mogelijk binnenhalen’

Derksen: “Het laatste wat ik zo ongeveer als hoofdredacteur bij VI heb gedaan, is Pieter Zwart aannemen. Wat was het geval, er was stront aan de knikker binnen Ajax en mijn redacteuren kregen het verhaal niet helemaal rond. Toen kwam ik bij toeval een haarzuivere analyse van hem tegen op een supporterssite. Ben ik eens gaan informeren, ik kende hem niet, Pieter Zwart, bleek het een jongen van zestien jaar te zijn, uit één of ander dorp op de Veluwe… Ik heb meteen tegen mijn opvolgers gezegd: dit is een extreem talent, die moet je zo snel mogelijk binnenhalen.”

Voor de WK-zomer verscheen van Pieter Zwart het boek ‘De Val van Oranje.’ Hij is gespecialiseerd in achtergrondverhalen waarbij data als hulpmiddel een belangrijke rol spelen; Zwart wordt binnen VI omschreven als aanvoerder van VI Pro, waarmee je tegen betaling volledige toegang hebt tot het digitale archief van het magazine. Directeur Sanne Visser: “De toetreding van Pieter Zwart tot de hoofdredactie laat zien dat Voetbal International niet alleen een bewezen autoriteit is, maar juist ook een medium dat vooruitdenkt.”

‘Het is niet heilig wat Zwart verkondigt’

Derksen noemt de artikelen van Zwart ‘handig, maar ook niet meer dan dat’. “Het is niet heilig wat Zwart verkondigt. Maar als hij uitdoktert dat je één keer in de 21 jaar scoort van buiten het strafschopgebied, dan hoef je als coach niet meer vanaf de zijlijn naar een middenvelder te roepen: schieten!”

Zijn stijl: helder en goed formulerend.

“Het probleem is alleen dat er een snotneus aan tafel zit, die Kieft, Perez en Van Hanegem even gaat uitleggen hoe de wereld in elkaar zit,” zegt Derksen. “Want vergis je niet, het is natuurlijk ook een pedant ventje. En daar zijn jongens als Kieft niet van gediend, dat begrijp ik goed. Pieter Zwart heeft wat dat betreft ook een plaat voor z’n hoofd. Hij blijft maar de professor uithangen als hij op televisie is. Ik vermaak me daar wel mee, hij heeft er gewoon schijt aan, maar hij moet wel uitkijken dat ie niet wordt uitgekotst door alle oud-voetballers die nu als analyticus voor de televisie werken.”

Dat Zwart nu als nieuwe hoofdredacteur van VI in zijn voetsporen treedt, zegt Derksen niet zo veel. Volgens de voorman van het huidige televisieprogramma Veronica Inside is Zwart vooral binnengehaald om leiding te geven aan het digitale platform. Derksen: “Als exponent van de nieuwe generatie. Jongens, die veelal met cijfertjes en data werken. Net als de laptoptrainer. Zij beweren dat wij, de oudere generatie sportjournalisten, allemaal domoren zijn. Nou ja, het zal wel.”